Titlurile zilei

Ceață pe piața imobiliară din Iași! Coronavirus ține în standby oamenii de afaceri locali. Agenții se feresc de clienții din Italia

Publicat: 17 mart. 2020

Dezvoltatorii imobiliari din Iași nu cunosc încă efectele coronavirus asupra activității din construcții. Agenții imobiliari au observat că vânzările sunt ca și inexistente, în timp ce doar închirierile merg, dar la stadiu de avarie. „Este foarte greu de spus acum. Așteptăm să vedem ce măsuri se iau. După, vom vedea. Pot să spun că pe partea de vânzări nu am mai primit un telefon de mai bine de o săptămână”, spune patronul Conest SA. „Sunt colegi care refuză să se întâlnească cu clienții, după ce identifică un anumit accent străin. Sunt proprietari care cer agenților să vină cu mască și cu echipament special. Agenții nici nu se mai duc la aceste vizionări, pun pe primul plan familia, apropiații”, spun agenții imobiliari

Epidemia de coronavirus a pus în „așteptare” piața imobiliară din Iași. Vânzările de apartamente au fost blocate, iar închirierile au scăzut dramatic, cu aproape 30 – 40 la sută. Atât oamenii de afaceri, cât și agenții imobiliari așteaptă ieșirea din criză. Până atunci, Iașul încă se află sub semnul panicii, cu activitate redusă în instituțiile publice, dar și în zona privată.

„Pe partea de vânzări pot spune că nu merge nimic. Ceva mișcare este pe partea de închirieri, dar și acestea au scăzut cu 30 – 40 la sută. Partea de vânzare este blocată, multe notariate sunt închise, iar Oficiul de Cadastru lucrează în regim de avarie. Clienții sună doar ca să obțină informații. Sunt care sună și spun din prima că nu vin din Italia. Sunt colegi care refuză să se întâlnească cu clienții, după ce identifică un anumit accent străin. Sunt proprietari care cer agenților să vină cu mască și cu echipament special. Agenții nici nu se mai duc la aceste vizionări, pun pe primul plan familia, apropiații”, a precizat un agent imobiliar.

Constructor: „Nu am mai primit un telefon de mai bine de o săptămână”

Patronul firmei de construcții Conest SA, cea mai mare din Iași, a confirmat stagnarea de pe piața imobiliară. Însă, deocamdată, nu sunt afectate lucrările edilitare contractate de la Primăria Iași, cum ar fi reabilitarea liniilor de tramvai din Zona Industrială.

„Este foarte greu de spus acum. Așteptăm să vedem ce măsuri se iau. După, vom vedea. Pot să spun că pe partea de vânzări nu am mai primit un telefon de mai bine de o săptămână. E foarte greu astăzi de făcut peviziuni. Cert este că vorbim despre o stagnare. Pe partea de construcții, programul este normal, am luat măsuri la birouri. O parte dintre angajați au fost trimiși acasă, se lucrează după alt program. Vom vedea ce se întâmplă”, a declarat Viorel Cozma, patron Conest SA.

În 2017, Conest SA a dat startul unui proiect imobiliar îndrăzneț, sub denumirea de Conest Grand Residence. Pe o suprafață de aproape 12.000 de metri pătrați, proiectul presupune construirea unui cartier de locuințe colective cu regimul de înălțime S+P+11E. Valoarea proiectului este de 20 de milioane de euro.

Cheșcu: „S-a vândut tot”

Ceva mai relaxat este omul de afaceri Gheorghe Cheșcu, cel mai mare investitor în imobiliare din cartierul Tătărași. Acesta susține că nu este blocat cu imobile nevândute.

„În acest moment nu mai am nimic, s-a vândut tot. Așteptăm să vedem ce o să se întâmple, cât o să dureze această epidemie. E prea devreme, nu ne putem da seama”, a precizat Gheorghe Cheșcu.

Omul de afaceri a lansat de curând alt proiect, tot în cartierul Tătărași. Conform Planului Urbanistic Zonal, la intersecția străzilor Ciurchi, nr.138 – Vasile Lupu, nr.140 B, urmează să fie construite patru imobile ce vor avea funcțiuni de locuințe colective și birouri. Terenul supus studiului are o suprafață de 5.210 metri pătrați. Sunt propuse următoarele regimuri de înălțime: S+P+M+11, S+D+P+M+8, S+D+P+M+9, S+P+M+10.

Cătălin Tudose: „Nu le arde de cumpărat apartamente”

Și Cătălin Tudose, omul de afaceri care a construit în Lunca Cetățuii cartierul Vișoianu, a redus motoarele pe perioada crizei.

„Nu cred că va fi afectată piața imobiliară. Logic, acum, oamenilor nu le arde de cumpărat apartamente. Și lumea asta se panichează aiurea”, precizează dezvoltatorul imobiliar.

În acest moment, dezvoltatorul are în plan construirea unui nou cartier, în zona Poitiers. Conform PUZ, chiar la bulevard, vor fi amenajate trei clădiri de birouri cu regim de înălțime de 2S+P+M (mezanin)+11E, iar în spatele acestora vor fi construite cinci clădiri de apartamente cu același regim de înălțime.

Comentarii
  • Bai Tudosă tu-ti gatu matii de mîrlan obosit. Se panicheaza lumea…hai in Italia in vacanta, platesc eu, apoi du-te acasa la fimei-ta aia care nu stie sa faca nimic si la cei 3 copchii. Hsi, mergem, ai ajuns mare borît…sictir

  • Piata imobiliare e in cadere de 1 an dar agentiile si dezvoltatorii” nu recunost….astept sa se mai reglementeze piata sa scada la un 800 de euro/mp si atunci cu siguranta vom cumpara pana atunci va doresc faliment !!!

  • Dane esti putin pe langa adevar, piata imobiliara din Iasi este in cadere libera de la sfarsitul anului 2017 cand s-au vandut (2017) 8422 de apartamente, in anul 2018 s-au vandut 5047 de apartamente si in anul 2019 s-au vandut 3660 de apartamente si asteptam 2020 sa vedem ce ne rezerva dar avand in vedere ”Pandemia Globala” si intrarea in recesiune a economiei UE si globala prevad un fiasco total pentru piata imobiliara din Iasi.

Adauga un comentariu