International

Cehia, măsură radicală în plină criză energetică. Maxim 18 grade în birouri

Publicat: 12 aug. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Cehia măsură radicală în plină criză energetică. Maxim 18 grade în birouri
Criza energetică din Cehia provoacă măsuri radicale din partea statului

Cehia ia măsuri radicale în plină criză energetică și după ce Rusia dă semnale că va sista în totalitate livrările de gaze naturale către Europa. Ministrul Industriilor din Cehia a propus ca în această iarnă, în birouri să fie maxim 18 grade.

Asta în condiţiile în care Ursula von der Leyen a cerut deja statelor membre să reducă consumul de gaze naturale cu 15% pentru a face economie. Şefa Comisiei Europene a spus că pentru reducerea consumului de gaze, s-a creat un depozit care este la 64% capacitate în acest moment , iar de asemenea, a fost înfiinţată o platformă pentru achiziţii comune la nivelul Uniunii Europene, şi astfel a fost adus în prim plan aprovizionarea din alte surse decât Rusia.

Cehia ia decizii radicale în plină criză energetică

Ministrul Industriilor din Cehia a anunțat o măsură radicală în criza energetică. Conform oficialului ceh, se propune o limită de încălzire în birouri, în unitățile de învăţământ și în centrele medicale. Conform acestuia, în birouri va exista un plafon de maxim 18 grade, în unităţile de învăţământ un maxim de 19 grade, iar în centrele medicale limita va fi de 20 de grade. Propunerea este în contextul în care UE a anunțat că statele membre trebuie să reducă cu 15% consumul de gaze naturale până în lună martie a anului 2023.

Propunerea menţionată mai sus face parte dintr-un proiect de act normativ care cuprinde, printre altele şi un tabel în care se mentioneză temperaturile admise în funcţie de tipul încăperii. Plafonul de 18 grade se regăsește atât în birouri cât şi în bucătării, camere de hotel, camere de zi, sau camerele copiilor. Interesant faptul că plafonul de 20 de grade este stabilit pentru toate unitățile medicale indiferent că vorbim despre săli de operații sau încăperi în care se află internați bolnavi. Măsura se va dovedi, cel mai probabil, puţin populară în Cehia, țară în care cetățenii sunt obişnuiţi cu un nivel ridicat de trai.

Proteste masive în Europa la iarnă?

Sunt multe indicii că la iarnă vor fi proteste masive în Germania dar și în întreaga Europă. În Germania, autoritățile se așteaptă cu mișcări sociale de proteste în special din cauza măsurilor luate de către autorități. În altă ordine de idei, situația de la nivel european nu arată deloc bine. De exemplu în Germania prețul la gaze naturale s-a triplat pentru utilizatorii casnici.

Problema gazelor naturale nu este singura cu care se confruntă statele europene. Războiul din Ucraina a general și mari probleme în contextul lanţului de aprovizionare a produselor alimentare. În Franța există o penurie a celebrului muștar de Dijon, în Germania, producătorii de bere se tem că nu vor mai putea produce suficient de mult, iar uleiul costă minim 6 euro și este raţionalizat. Sunt mari probleme și în țări precum Spania, Olanda sau Italia.

În România situaţia se aseamănă în multe privințe cu cea din alte țări din vestul Europei, dar momentan nu se poate vorbi despre o criză alimentară. Vom vedea dacă criza energetică din Cehia și reducerea consumului va duce la proteste de amploare.

 

Comentarii
Adauga un comentariu