Actualitate

Cei care stau la bloc trebuie să știe asta! Au nevoie de acordul vecinilor în această situație

Publicat: 23 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cei care stau la bloc trebuie să știe asta Au nevoie de acordul vecinilor în această situație
Cei care vor să desfășoare o activitate economică la un apartament dintr-un bloc trebuie să obțină acordul vecinilor.

Cei care stau la bloc trebuie să știe asta! Este vorba despre cei care doresc să înființeze o firmă cu sediul social într-un apartament dintr-un bloc de locuințe. Puțini români știu că au nevoie de acordul vecinilor în această situație.

Cei care stau la bloc trebuie să știe asta!

Conform legii în vigoare, cei care vor să desfășoare o activitate economică la un apartament dintr-un bloc trebuie să obțină acordul vecinilor. Dacă la sediu nu se desfășoară o activitate economică, acordul nu este obligatoriu.

Potrivit art. 40 alin. (1) din Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, schimbarea destinației locuințelor în spațiu destinat activităților economice necesită avizul scris al comitetului executiv și acordul scris al proprietarilor direct afectați pe plan orizontal și vertical.

Dacă o persoană decide să desfășoare o activitate economică la sediul firmei situat într-un apartament, sunt necesare următoarele: acordul vecinilor pentru schimbarea destinației locuinței, avizul scris al comitetului executiv, acordul scris al proprietarilor direct afectați, convenția care declară activitatea desfășurată și numărul de persoane implicate.

Ce cheltuieli de întreținere au locatarii

Cei care stau la bloc trebuie să țină cont de regulile de conviețuire socială, dar și de costurile de întreținere a blocului. Costul la întreținere este format din contribuții calculate pe număr de persoane și contribuții pentru suprafața utilă, denumite și cota parte de proprietate. Din totalul facturilor, primele cheltuieli scăzute sunt datoriile la asociație.

Anul 2024 a venit cu reguli noi pentru românii care stau la bloc. Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.

Oricine deține un apartament într-un bloc de locuințe este obligat să contribuie la acoperirea costurilor cu întreținerea și mentenanța ori reparația spațiilor și facilităților folosite în comun. Legea nouă prevede că toți cei care stau la bloc trebuie să achite niște cheltuieli comune, dar și individuale. Cheltuielile comune includ costuri pentru întreținerea și reparația elementelor care sunt utilizate de toți proprietarii de apartamente. Adunarea generală este cea care hotărăște dacă persoanele care locuiesc la etajul 1, parter sau demisol trebuie să plătească pentru lift. Ridicarea gunoiului, vidanjare și deratizarea se împarte pe număr de persoane. Costul curentului electric consumat pe scara blocului, în boxe sau alte spații comune sau consumat de hidrofoarele din subsol, se împarte tot la numărul de locatari.

Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 și pot ajunge la 100.000 de lei. În cazul în care proprietarul continuă lucrările fără autorizație după plata amenzii, acesta riscă să primească și dosar penal.

Adauga un comentariu