Prima pagină » Culinar » Cel mai bun aluat pentru colțunași. Rețeta bunicii pentru un preparat reușit

Cel mai bun aluat pentru colțunași. Rețeta bunicii pentru un preparat reușit

29 dec. 2022, 12:15,
în Culinar

Multe gospodine vor să afle cum pot pregăti cel mai bun aluat pentru colțunași. Savuroșii colțunași cu brânză sunt pe placul multora dintre noi și pot fi pregătiți la mesele festive, dar și ori de câte ori vrem să ne încântăm papilele gustative cu un adevărat deliciu. Iată rețeta bunicii pentru un preparat reușit.

Cel mai bun aluat pentru colțunași

Când vine vorba de savuroșii colțunași gospodinele se întrec în tot felul de rețete. Colțunașii pot fi făcuți cu brânză, cu ciuperci sau cu carne, iar dacă ținem cont de câteva trucuri simple, la final vom obține un adevărat deliciu. Acest preparat tradițional este nelipsit de la mesele festive alături de alte bucate alese.

Colțunașii cu brânză sunt preferații multora dintre noi. Aceștia se fac ușor, sunt gustoși, aromați și vor readuce la masă savoarea bucatelor din vremea copilăriei. Pentru ca succesul culinar să fie garantat, trebuie să facem mai întâi un aluat fraged pentru colțunași. Pe lângă acest deliciu, putem face pentru cei dragi și niște plăcinte pufoase și delicioase cu un aluat cu untură.

Un alt desert savers ideal pentru cei de la masă este prăjitura cu gem și aluat răzuit. Aceasta este irezistibilă, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din reeta de odinioară, la final vom obține o prăjitură irezistibilă.

Cum să pregătești acasă niște colțunași gustoși și pufoși

Dacă vrem să îi cucerim pe cei dragi cu niște colțunași cu brânză delicioși vom avea nevoie de 2 ouă, 150 g de făină, 50 g de griș și 30 g de unt, ingrediente pe care le vom folosi la prepararea aluatului. Pentru umplutură vom avea nevoie de 250 g de brânză dulce de vaci, un ou, 50 g de unt, 100 g de zahăr, 25 g de făină și zahăr vanilat.

Mai întâi se mixează ouăle împreună cu untul topit până când obținem o compoziție cremoasă și spumoasă. După aceea se pune grișul și făina și se amestecă din nou până când se formează un aluat elastic și care nu se mai lipește de mâini. Se frământă foarte bine apoi se lasă aluatul la dospit timp de 30 de minute.

Ulterior vom pregăti umplutura pentru savuroșii colțunași cu brânză. Brânza dulce se zdrobește cu o furculiță, apoi se amestecă cu un ou, cu zahărul și cu untul topit. La final se adaugă făina și zahărul vanilat, apoi se amestecă din nou până când toate ingredientele se întrepătrund și obținem o umplutură omogenă și aromată.

Se împarte aluatul în bucăți potrivite și se întinde foarte bine. Se taie aluatul în pătrate și se pune în mijlocul fiecărui pătrat de aluat câte o lingură de umplutură. Se îndoaie aluatul pe diagonală și se lipește foarte bine pe margini cu degetele pentru a obține un colțunaș. Când colțunașii sunt gata se pun într-o oală cu apă clocotită și se fierb amestecând ușor să nu se lipească. Colțunașii se fierb 25 de minute apoi se lasă în apa clocotită încă 20 de minute pentru a fi pufoși. La final se strecoară colțunașii și se servesc calzi. Cu siguranță acest desert va fi pe placul tuturor celor de la masă.

Colțunașii cu brânză sunt aromați, gustoși și ușor de făcut, iar dacă ținem cont de câteva trucuri simple, succesul culinar va fi garantat. Acest desert este ideal la mesele festive alături de alte preparate savuroase.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2025
25 decembrie 2025
Articole similare
Drumurile din comuna Oțeleni vor fi modernizate! Primăria caută firme pentru executarea lucrărilor în valoare de peste 2,4 milioane de euro
02:00
Drumurile din comuna Oțeleni vor fi modernizate! Primăria caută firme pentru executarea lucrărilor în valoare de peste 2,4 milioane de euro
Specialiștii din domeniul juridic – despre noile reguli fiscale și sancțiuni legale care pot afecta persoanele fizice și juridice din 2026: „Impactul va fi resimțit nu doar la impozitul pe profit, ci și la impozitarea veniturilor persoanelor fizice și a TVA pentru anumite categorii de bunuri și servicii”
02:00
Specialiștii din domeniul juridic – despre noile reguli fiscale și sancțiuni legale care pot afecta persoanele fizice și juridice din 2026: „Impactul va fi resimțit nu doar la impozitul pe profit, ci și la impozitarea veniturilor persoanelor fizice și a TVA pentru anumite categorii de bunuri și servicii”
Aeroportul Internațional din Iași va cheltui peste 4 milioane de lei pentru serviciile de mentenanță a sistemelor de securitate
02:00
Aeroportul Internațional din Iași va cheltui peste 4 milioane de lei pentru serviciile de mentenanță a sistemelor de securitate
Localnicii din comuna Șcheia au ajuns la disperare! Pe drumul din satul Poiana Șcheii este groapă lângă groapă. Primar: „Nu e chiar atât de speriat, sunt alte drumuri mai rele”
02:00
FOTOVIDEO Localnicii din comuna Șcheia au ajuns la disperare! Pe drumul din satul Poiana Șcheii este groapă lângă groapă. Primar: „Nu e chiar atât de speriat, sunt alte drumuri mai rele”
Combinatorul șef din primărie stă bine pe cash
02:00
Combinatorul șef din primărie stă bine pe cash
Un preot din Iași a colindat, împreună cu 22 de copii, pentru a strânge bani de excursie. Părintele Ștefan Popescu: „Ei își doresc să meargă la mare”
02:00
Un preot din Iași a colindat, împreună cu 22 de copii, pentru a strânge bani de excursie. Părintele Ștefan Popescu: „Ei își doresc să meargă la mare”
Muzeul Național al Literaturii a inaugurat expoziția dedicată personajelor lui Ion Creangă. Bojdeuca poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00-17:00
02:00
Muzeul Național al Literaturii a inaugurat expoziția dedicată personajelor lui Ion Creangă. Bojdeuca poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00-17:00
Scandal în club cu Mișu, premarul?
02:00
Scandal în club cu Mișu, premarul?
Acești tineri au dat lovitura cu un produs unic în Iași. Folosesc rețetele autohtone din Italia: „Nu există mulți producători care fac așa ceva”
02:00
FOTO Acești tineri au dat lovitura cu un produs unic în Iași. Folosesc rețetele autohtone din Italia: „Nu există mulți producători care fac așa ceva”
Se anunță noi jucători la Politehnica Iași! Echipa are nevoie de 4 fotbaliști pentru a acoperi posturile după plecările din ultimele săptămâni
02:00
SPORT Se anunță noi jucători la Politehnica Iași! Echipa are nevoie de 4 fotbaliști pentru a acoperi posturile după plecările din ultimele săptămâni