Foarte multe plante medicinale pot ajuta la prevenirea si tratarea diabetului, prin mecanisme diferite. Momordica charantia, sau castravetele amar este una din aceste plante, folosite de sute de ani in Africa si Asia ca remediu antidiabetic.
Castravetele amar este o planta exotica, orientala, care s-a dovedit extrem de eficienta in tratamentul diabetului. In fructele acestei plante au fost identificati 3 compusi puternici cu efecte antidiabetice diferite.
Insuveg – descoperirea fitoterapeutului roman Ovidiu Bojor
Dr. farm. roman Ovidiu Bojor – expert tehnic ONU si membru al Academiei de Stiinte Medicale din Romania si fondator al fitoterapiei moderne din Romania a descoperit aceasta planta in Nepal, in timpul cand a studiat alimentatia si stilul de viata al populatiilor din zonele subtropicale din Nepal.
Este cel care a inventat ulterior produsul Insuveg (numele vine de la insulina vegetala), un medicament romanesc care contine o formula din mai multe plante cu efecte hipoglicemiante, inclusiv Momordica, afin si morcov.
Castravetele amar contine 3 compusi antidiabetici
Studiile au aratat ca Mormodica are proprietati regenerante asupra functiei pancreatice, care la pacientii cu diabet este redusa treptat. Comparand-o cu insulina, care administrata zilnic duce la degradarea functiei pancreatice, Ovidiu Bojor spune ca aceasta planta are o actiune opusa, ajutand la refacerea ei.
In testele pe animalele de laborator si studiile clinice pe om, extractul obtinut din fructele de Momordica a demonstrat proprietati hipoglicemiante remarcabile. Acest efect de reducere a glicemiei se datoreaza unei substante active din planta, numita „charantina”. Doza folosita, cu rezultate bune, a fost de 50-60 ml de suc proaspat din fructele de Momordica charantia.
Pe langa compusul hipoglicemiant charantina, Momordica mai contine un compus polipeptidic, numit polipeptda-p, sau “insulina vegetala”. Acest compus contine 16 din 17 aminoacizi similari cu cei din insulina bovina.
Medicamentul Insuveg, care contine acesti aminoacizi, a fost testat in studii experimentale si s-a dovedit un remediu antidiabetic foarte bun.
Fructele de Momordica foetida (o alta specie) contin si ele un complex de substante antidiabetice, numit “foetidina”. Si efectele acestor substante sunt comparabile cu insulina.
Cercetarile de laborator au aratat ca substantele active pe care fructele de Momordica le contin sunt mai puternice decat hipoglicemiantele sintetice orale.