Se spune despre catina ca este medicamentul perfect pe timp de toamna pentru a fi sigur ca nu vei avea probleme cu raceala sau gripa toata iarna. Proprietatile acestui aliment sunt numeroase, dar cel mai mult se remarca prin cantitatea ridicata de vitamina C pe care o are, atat de necesara organismului in sezonul rece.
Combinata cu mierea, catina devine un remediu natural pentru foarte multe afectiuni: anemie, astenie, gripa, viroze respiratorii, sensibilitate la raceli si infectii, ulcer, diaree si nu numai. Prepara sirop de catina si consuma-l cel putin doua luni, in fiecare zi. Va face miracole pentru imunitatea organismului tau.
Cum se prepara siropul de catina
Avem nevoi de un kilogram de catina. Se spala bine si se scot coditele lemnoase, atat cat se poate. Se lasa sa se scurga bine de apa, apoi se dau prin storcatorul cu presare la rece sau prin masina de tocat. Se pot amesteca si in blender, cu o cantitate mica de apa, iar pentru a obtine sucul se storc bine printr-un tifon. Se obtine un suc gros, uleios.
Sucul obtinut se amesteca foarte bine cu aceeasi cantitate de miere (la o cana de suc de catina se adauga o cana de miere). Se pune in sticle/borcane inchise ermetic si se tine la frigider timp de doua, trei saptamani. Se consuma o lingura, de doua, trei ori pe zi, cu un pahar cu apa, prima data dimineata, pe stomacul gol sau se poate folosi ca indulcitor – ideal pentru bauturile caldute pe care le serviti copiilor.