Actualitate

Cel mai mare focar de COVID-19 din Iași de la începutul pandemiei! Centrul de Plasament C.A. Rosetti din Iași are 46 de victime ale infecției cu coronavirus! Angajați și copiii cu handicap neuro-psihic, îmbolnăviți de un bucătar

Publicat: 20 aug. 2020
Cel mai mare focar de COVID-19 din Iași care vizează copiii a fost depistat la Centrul de Plasament C.A. Rosetti, fiind descoperite 46 de victime ale infecției cu coronavirus
Cel mai mare focar de COVID-19 din Iași care vizează copiii a fost depistat la Centrul de Plasament C.A. Rosetti

Cel mai mare focar de infecție cu COVID-19 din Iași s-a extins! Aproximativ 50 de persoane, angajați și copii cu handicap neuro-psihic, de la Centrul de Plasament C.A. Rosetti din Iași, îmbolnăviți de un bucătar. Reprezentanții DGASPC Iași așteaptă ajutorul Direcției de Sănătate Publică din Iași pentru a putea manageria întreaga situație. Numărul de persoane infectate cu COVID-19 la C.A. Rosetti a ajuns la 46

Cel mai mare focar de infecție cu COVID-19 din Iași de la începutul pandemiei de coronavirus este la Centrul de Plasament C.A. Rosetti din Iași. Nu a fost oprit, așa cum au sperat zilele trecute reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) din Iași, ci s-a extins! Totul a pornit de la o angajată, bucătarul centrului, care a intrat în contact direct cu 5 copii, așa cum au prezentat inițial angajații instituției. Directorul DGASPC Iași, Florin Ion, spunea atunci că, în momentul în care a primit rezultatul testului PCR făcut de bucătar, a izolat cei 5 copii de restul beneficiarilor. Copiii au fost depistați pozitiv la infecția cu COVID-19. Ulterior, 97 de copii și 77 de angajați au fost testați și din numărul total, 40 de beneficiari și 6 angajați au fost depistați pozitiv la infecția cu coronavirus.

46 de infectați și 22 de teste în lucru! Centrul de Plasament C.A. Rosetti din Iași, la un pas de a intra în carantină

Numărul de persoane infectate cu COVID-19 la Centrul de Plasament C.A. Rosetti a ajuns la 46. Dintre acestea, fac parte 40 de beneficiari și 6 angajați. Reprezentanții DGASPC Iași așteaptă cu sufletul la gură rezultatele la alte 22 de testări PCR. Se iau măsuri drastice în centru pentru a opri focarul de infecție. Primii 7 beneficiari infectați au fost internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași. Salariații au fost evaluați de medici infecționiști și izolați la domiciliu. DSP Iași va decide dacă centrul va intra în carantină.

„Ultimii 33 de beneficiari testați pozitiv se vor izola în Centrul C.A. Rosetti, iar monitorizarea zilnică a stării de sănătate a beneficiarilor va fi efectuată de un medic infecționist. S-a dispus dezinfecția întregii unități, iar personalul desemnat să îngrijească beneficiarii pozitivi va purta echipament de protecție adecvat situației. La Centrul C.A. Rosetti mai sunt de instrumentat încă 22 de teste”, au precizat reprezentanții DGASPC Iași.

Cei 33 de copii cu handicap neuro-psihic, depistați pozitiv la infecția cu COVID-19, nu vor merge la spital pentru tratament

Cei 33 de copii cu handicap neuro-psihic, depistați pozitiv la infecția cu COVID-19 la Centrul de Plasament C.A. Rosetti din Iași, vor fi tratați, cel mai probabil, în două locații deja pregătite, aflate sub egida DGASPC Iași din zona Tătărași. Aceștia sunt asimptomatici și nu ridică probleme. Conform reprezentanților instituției, beneficiarii centrului sunt asimptomatici și ar putea fi îngrijiți „la domiciliu”. În centrul C.A. Rosetti sunt 97 de beneficiari și 77 de salariați. Din presupunerile conducerii centrului, COVID-19 ar fi adus din comunitate de către bucătăreasă. Aceasta a fost prima persoană de la C.A. Rosetti care a fost depistată pozitiv la infecția cu coronavirus. Bucătăreasa a fost internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Ulterior, o anchetă epidemiologică internă a fost declanșată, iar în urma ei, reprezentanții DGASPC au anunțat că sunt doar 5 contacți direcți ai bucătăresei. Aceștia au fost izolați de restul beneficiarilor și au fost testați. Testele au ieșit pozitive. Se pare că, în acel moment, conducerea DGASPC a decis testarea tuturor angajaților și a beneficiarilor. În județul Iași se desfășoară în această perioadă o nouă campanie de testare a tuturor beneficiarilor din centrele rezidențiale.

Noi măsuri luate de reprezentanții DGASPC din Iași pentru a opri cel mai mare focar de infecție cu COVID-19

Cel mai mare focar de infecție cu COVID-19 din Iași care vizează copiii a pornit de la un bucătar, angajat al Centrului C.A. Rosetti din Iași. Reprezentanții centrului se străduiesc să abordeze în acest moment noi strategii de stopare a focarului. Aceștia au cerut ajutorul Direcției de Sănătate Publică din Iași pentru a manageria întreaga situație. Așa cum susțin reprezentanții DGASPC, în ultimele două zile centrul a fost dezinfectat, iar personalul angajat poartă în continuare măști și mănuși de protecție, păstrează distanțarea și igiena spațiului. Personalul angajat care va fi desemnat să se ocupe de îngrijirea celor 33 de copii care vor fi transferați în cele două locații pregătite de către DGASPC va fi nevoit să fie echipat în permanență exact ca medicii.

„Vor purta combinezoane, măști, viziere și mănuși”, așa cum au precizat reprezentanții instituției.

În lucru mai sunt 22 de teste și toți beneficiarii și angajații instituției așteaptă rezultatele cu sufletul la gură.

Comentarii
  • Personalul acestei institutii si mai ales cei cu functii de coordonare consuma lunar din bugetului statului salarii astronomice, si se constata in momentul de fata ca nici macar regulile de bun simt de organizare si igiena nu le-au respectat ducand astfel la acest dezastru.

Adauga un comentariu