Local

Cele două transplanturi renale programate la Spitalul Parhon din Iaşi s-au anulat – FOTO, VIDEO

Publicat: 05 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cele două transplanturi renale programate la Spitalul Parhon din Iaşi s-au anulat - FOTO VIDEO
Donatorul în moarte cadaverică era infectat cu virusul hepatic C. Spitalul ieşean a fost singurul centru din ţara care a acceptat cei doi rinichi

La Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon din Iaşi astăzi, 5 august 2021, trebuiau să aibă loc două transplanturi renale. Din păcate, potrivit medicul Adelina Miron, acestea s-au anulat din cauza faptului că donatorul şi pacienţii care urmau să primească rinichii au avut rezultate pozitive la testul de cross-matching.

De asemenea donatorul în moarte cerebrală era infectat cu virusul hepatic C. Spitalul ieşean a fost singurul centru din ţara care a acceptat cei doi rinichi.

„Vă anunţ cu părere de rău că operaţia de transplant renal care trebuia să fie efectuată în cursul acestei dimineţi nu va mai avea loc, motiv este rezultatul imunologic la testele cross match care au venit pozitive pentru toţi potenţialii noştri primitori. Pacienţii internaţi pentru aceasta operate sunt într-o stare bună şi foarte bună de sănătate. Ei se afla pe lista de aşteptare de foarte multă vreme, fac dializa de foarte mulţi ani. Sunt doi dintre ei care fac din 1999, lucru care face că de-a lungul timpului să capete o hipersensibilitate, probabil şi tranfunzii. Timpul lung de aşteptare pentru transplant a făcut ca în acest moment toate testele de cross match să fie pozitive la toţi pacienţii. Nu putem să facem aceste intervenţii. Suntem foarte dezamăgiţi. Speram în schimb că lumea să doneze incontinuare şi să fie de acord cu donarea de organe de la donatori în moarte cerebrală”, a transmis medicul Adelina Miron.

Pacienţii pe lista de aşteptare de ani de zile. Rinichii s-au pierdut din cauza incompatibilităţii sanguine

Medicul ieşean susţine cu părere de rău că intervenţiile chirurgicale nu s-au putut realiza, chiar dacă rinichii erau într-o stare bună. Fregele renale nu vor putea fi redirecţionate către alt centru.

„Pacienţii aşteaptă de 20 de ani o grefă renala şi acum când a venit nu putem face intervenţiile de transplant. Nici în altă ţară nu se poate face transplantul. Donatorul în moarte cerebrală, o pacientă din Bulgaria, era infectată cu virusul hepatic C. Centrul nostru a fost singurul centru care a acceptat să primească aceste grefe. Aceştia au fost testaţi, internaţi şi evaluaţi. Grefele nu vor putea fi redirecţionate către alt centru. Rinichii vor fi trimişi la anatonomie patologică şi ne pare foarte rău că par două grefe renale foarte bune care s-au pierdut. Şansa cea mai mare era doar la noi. Noi eram organizaţi la ora 6.00 în spital, dar analizele ce le facem fac parte din anumite reguli”, a spus dr. Adelina Miron, medic specialist urolog Spitalul Dr. C. I. Parhon.

Activitatea de transplant din timpul pandemiei de la Spitalul „Dr. C. I. Parhon”, remarcată de Royal College of Physicians

Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași este singura unitate medicală din România care a fost nominalizată la premiile pentru excelență în îngrijirea pacientului (Excellence in Patient Care Awards) acordate de Royal College of Physicians din Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, o renumită asociație profesională a medicilor britanici.

Unitatea medicală din Iași a fost nominalizată la categoria „International Award”, care identifică și recunoaște acele proiecte din afara Regatului Unit care au contribuit la îmbunătățiri semnificative în îngrijirea pacienților într-o anumită țară sau regiune. „Medicii și toți profesioniștii din sănătate au avut un an dificil, cu greutăți cu care nu s-au mai întâlnit până acum. Soluțiile unice și inovative identificate pentru a depăși aceste provocări au adus un an extrem de competitiv pentru Excellence in Patient Care Awards. Știm că simțim cu toții acut efectele pandemiei de COVID-19. De aceea, este mai important ca niciodată să recunoaștem și să celebrăm munca și cercetarea care au schimbat și salvat vieți”, au motivat reprezentanții Royal College of Physicians.

Adauga un comentariu