Bronșita infecțioasă, sinuzita și varicela sunt cele mai frecvente boli la găini. Astfel, când vorbim despre infecțiile păsărilor de curte este extrem de important să le prevenim cu orice preț. De aceea, găinile au nevoie de un sistem imunitar puternic.
O viață sănătoasă, fără stres și o alimentație corectă sunt lucrurile esențiale de care au nevoie găinile. În acest fel, ele pot fi protejate de trei dintre cele mai grave boli ale păsărilor de curte: bronșita infecțioasă, sinuzita infecțioasă și varicela aviară.
Boli la găini: Iată cum pot fi prevenite
Pentru a nu se îmbonăvi și pentru a se bucura de o viață fericită, găinile au nevoie de o alimentație corectă. Astfel, pentru un sistem iunitar puternic, le putem oferi usturoi și oțet de cidru de mere. Într-un galon cu apă, adăugăm un cățel de usturoi mărunțit și o linguriță de oțet organic de cidru de mere. Acest mix poate fi oferit păsărilor de curte de ma multe ori pe lună, dar mai ales la schimbarea anotimpurilor, când găinile trec printr-o perioadă stresantă. De câteva ori pe lună le putem amesteca și pudră de usturoi în furaje, aproximativ 2%.
Bronșita infecțioasă
Este o boală frecvent întâlnită la găini, gradul de risc fiind de la mediu la sever. Printre simptome se regăsesc: scăderea poftei de mâncare, secreții di nas și din ochi, tuse și respirație grea, scădere drastică a numărului de ouă depuse – ouăle pot să aibă o formă ciudată, au coaja moale și sunt apoase. De asemenea, în cazul în care rinichii înaripatelor sunt afectați, veți observa că vor consuma mai multă apă și vor fi mai agitate, vor cutreiera mai mult.
Dacă sesizați mai multe dintre aceste simptome, consultați urgent un medic veterinar.
Sinuzita infecțioasă (Micoplasmoză)
Simptomele care trădează prezența sinuzitei infecțioase la găini sunt: strănut, secreție spumoasă din nas și poate din ochi, ochi apoși, tuse și respirație grea, sinusuri și ochi umflați. În cazul în care aceste simptome persistă, nu mai stați pe gânduri și consultați imediat un medic veterinar.
Boli la puii de găină: Varicela (Variola aviară)
Varicela este o boală extrem de comună printre păsările de curte, dar aceasta nu are efecte devastatoare. Semne că găinile tale s-au infectat cu această boală sunt: leziuni vizibile pe caranculi și pieptene, care apar și pe picioare și pe corp, formându-se cruste, care se vindecă și cad în aproximativ trei săptămâni. Rareori se întâmplă ca varicela să lase semne pe gura și pe gâtul puiului, fapt ce îi poate provoca dificultăți de respirație sau chiar deces.
Pentru un tratament adecvat, apelați la un medic veterinar.
Vă reamintim că aceste boli pot fi prevenite dacă găinile au un sistem imunitar puternic.
Boli la găini de curte la picioare
Bolile picioarelor pui apar, de cele mai multe ori, fără un motiv aparent. Din păcate, întotdeauna există un motiv, însă nu toți crescătorii de păsări cunosc acest lucru. Surselor bolilor la picioare ale găinilor de curte sunt extinse pe o durată mai mare de timp. De aceea,ele nu pot fi asociate cu hrănirea necorespunzătoare din ultimul timp. Cu o dietă dezechilibrată, organismul puiului va încerca să se susțină din propriile resurse, iar proprietarul nu va observa niciun semn de boală. Puii eclozați nu au un mecanism de apărare puternic și, de aceea, pot întâmpina mai multe probleme.
Cele mai frecvente boli la picioare ale găinilor sunt artrita și tendovaginita, guta, knemidocoptoza, deplasarea tendonului, rahitism, degete cretate, degete strâmbe, avitaminoza A.
Bolile picioarelor la pui nu sunt de obicei boli independente. Acestea sunt asociate cu alte boli și sunt adesea simptome ale diferitelor infecții. Astfel, ele pot fi prevenite cu un sistem imunitar de fier.