Magazin

Cele mai importante reguli de bune maniere pentru diverse ocazii

Publicat: 21 mart. 2017
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cele mai importante reguli de bune maniere pentru diverse ocazii
1
Bunele maniere sunt foarte importante pentru a crea o prima impresie placuta.
Iata care sunt cele mai importante reguli de bune maniere pentru diverse situatii.
La restaurant
Barbatul deschide usa si ii permite partenerei sa intre, o conduce spre garderoba, unde o ajuta sa-si scoata haina. In sala de mese intra primul barbatul, pentru a-si feri invitata de privirile curiosilor si pentru a cere o masa libera.
In restaurant nu se rade si nu se vorbeste tare. De asemenea, nu este politicos sa te uiti insistent la mesele altora.
Persoana care invita plateste, insa daca este o intalnire de pranz spontana, la care masa nu a fost rezervata, atunci fiecare ar trebui sa-si plateasca ceea ce consuma. In acest caz, chelnerul trebuie avertizat de la inceput sa faca note de plata diferite sau fiecare sa-si tina socoteala asupra a ceea ce consuma.
Daca unul dintre invitatii la masa se ofera sa plateasca consumatia, nu este politicos sa faci o scena sau sa-i tragi nota de plata din mana.
La masa
Nimeni nu este maestru in reguli de eticheta. In restaurant, vei primi la masa tacamurile de care ai nevoie pentru ceea ce ai comandat. Daca nu te descurci, cere sfatul chelnerului. Nu trebuie sa te simti jenat.
Nu lasa telefonul pe masa si nu vorbi la telefon in timpul mesei. Este nepoliticos fata de ceilalti.
Incearca sa nu intarzii daca este o intalnire la masa. Ceilalti te vor astepta si nu vor comanda inainte sa ajungi. Daca stii ca vei intarzia mai mult de 15 minute, suna din timp pe cineva sa anunti.
Conversatie
Oamenii politicosi nu discuta in societate despre afacerile personale, relatiile de la birou, copii, obiceiuri si gusturi.
Oamenii politicosi nu discuta foarte mult despre familiile lor si nu barfesc.
In timpul unei conversatii este foarte important sa si asculti ce-ti spun interlocutorii. Semnaleaza-i partenerului ca esti atent la ceea ce vorbeste.
Oamenii politicosi asculta si nu intrerup, chiar daca au auzit o anecdota de sute de ori
 
Vizite
Atunci cand mergi in vizite, nu este in regula sa ajungi mai devreme decat ora stabilita. Poti gasi gazda nepregatita.
Ia-ti copiii in vizite doar daca au fost inclusi in invitatie. Copiii pot fi adusi in vizita doar daca mergi la rude. In caz contrar, intreaba gazda daca iti poti aduce copiii.
Daca esti musafir, este nepoliticos sa refuzi mancarea oferita de gazda. In cazul in care tii o dieta stricta, mai bine refuzi invitatia, decat sa-ti lasi mancarea pe farfurie.
 
Stransul mainii
Dai mana cand ti se face cunostinta cu un strain.
Este acceptabil sa dai mana cu cel care conduce un interviu. Poate fi viitorul tau sef.
Dai mana cand primesti ceva oficial sau un premiu.
La usa
Daca ti se tine usa ca sa intri sau sa iesi, este politicos sa treci, fara sa faci scene. Musafirii intra primii pe usa, cu exceptia cazului in care sunt barbati, caz in care femeile sunt lasate primele. Pentru a arata respect unei persoane, acasa sau la birou, regulile de politete recomanda ca gazda sa tina prima usa deschisa, la sase musafirul sa treaca, apoi sa se duca la cealalta usa, sa o deschida si asa mai departe.
La usile batante, regula este ca femeia sa deschida usa din dreapta, iar barbatul sa o prinda, sa o tina si sa permita femeii sa treaca. Apoi trece el. Usa din stanga ar trebui evitata pentru a putea fi folosita de oameni care vin din cealalta directie.
Scari, lifturi si scari rulante
Este considerat politicos ca barbatul care este insotit de o femeie sa urce el primul scarile. In vremurile moderne regula s-a schimbat, iar barbatii pot urca primii scarile, daca nu sunt luminate, pentru a-si proteja partenera.
In lifturi, femeile neinsotite pot apasa singure butonul. Daca langa panou se afla un barbat, acesta trebuie sa intrebe ceilalti ocupanti care este etajul la care doresc sa ajunga. Femeile sunt intrebate primele. De asemenea, femeile ar trebui sa iasa primele din lift, cu exceptia cazurilor in care liftul este supraaglomerat.
In cladirile de birouri, barbatii care nu sunt acompaniati de o femeie, ar trebui sa dea prioritate doamnelor sa intre primele in lift.
Transport in comun
Tinerii ar trebui sa cedeze locurile persoanelor in varsta sau femeilor gravide sau cu copii.
Barbatii ar trebui sa se aseze doar daca nu au in preajma o femeie (indiferent de varsta ei). Daca in timpul calatoriei, se asaza o femeie langa el, este politicos sa-i ofere locul.
Femeile nu trebuie sa cedeze locul unui barbat, chiar daca este batran. O femeie poate ceda locul unui barbat in varsta, doar daca ii este ruda.
Daca o femeie este insotita de un barbat intr-un mijloc de transport in comun, el trebuie sa se apropie de iesire, pentru a-i deschide calea partenerei sale. Barbatul coboara primul si-si ajuta partenera sa coboare din autobuz, tren etc.
Sursa: sfatulparintilor.ro
Adauga un comentariu