Prima pagină » Turism » Info Turism » Cele mai scumpe orașe din lume. Trebuie să câștigi bani grei dacă vrei să le vizitezi sau să trăiești aici
Cele mai scumpe orașe din lume. Trebuie să câștigi bani grei dacă vrei să le vizitezi sau să trăiești aici

Cele mai scumpe orașe din lume. Trebuie să câștigi bani grei dacă vrei să le vizitezi sau să trăiești aici

20 nov. 2020, 14:31,
BZI.ro, în Turism

Un studiu publicat de un mare cotidian arată care sunt cele mai scumpe orașe din lume. Potrivit specialiștilor, daca vrei să vizitezi aceste orașe sau să trăiești aici trebuie să ai venituri foarte mari. Conform topului celor mai scumpe orașe din lume, în Paris, Zurich și Hong Kong costul vieții este cel mai ridicat. Surpriza de anul acesta este este reprezentată de saltul făcut de Teheran, care a urcat 27 de locuri din cauza impactului sancţiunilor impuse de SUA.

Cele mai scumpe orașe din lume

Paris şi Zurich sunt, alături de Hong Kong (care îşi păstrează poziţia), oraşele în care costul vieţii este cel mai ridicat, locuri cedate de Singapore şi Osaka, care acum ocupă locurile patru şi cinci, potrivit rezultatelor unui studiu publicat de săptămânalul The Economist.

Cea mai mare schimbare este reprezentată de saltul făcut de Teheran, care a urcat 27 de locuri din cauza impactului sancţiunilor impuse de SUA, conform acestui studiu privind costul global al vieţii în 2020.

De asemenea în raport se subliniază că impactul pandemiei asupra dolarului este principalul factor care determină modificarea costului vieţii în multe ţări.

„Pandemia de Covid-19 a determinat devalorizarea dolarului american pe măsură ce monedele din Europa Occidentală sau nordul Asiei s-au consolidat, ceea ce a avut consecinţe asupra preţului bunurilor şi a serviciilor”, notează Upasana Dutt, una din autorii raportului.

“Paris şi Zurich s-au alăturat Hong Kongului în fruntea clasamentului din cauza creşterii euro şi a francului elveţian comparativ cu dolarul”, notează raportul, care precizează că preţurile din Singapore au scăzut în special din cauza unei cereri mai scăzute că urmare a exodului muncitorilor străini.

În Osaka, “preţurile de consum au stagnat, iar guvernul japonez a subvenţionat atât costurile, cât şi transportul public”, conform studiului.

În ceea ce priveşte SUA, New York a coborât un loc, ajungând pe locul al şaptelea la egalitate cu Geneva, iar Los Angeles a ajuns pe locul al nouălea, la egalitate cu Copenhaga.

În acest proces, costul vieţii a scăzut mai ales în ceea ce ține de prețurile la îmbrăcăminte, deoarece mulţi angajaţi, nevoiţi să lucreze de acasă din cauza măsurilor de izolare că urmare a pandemiei, au amânat achiziţionarea de noi ţinute.

Pe de altă parte, telemunca a determinat o creştere a achiziţiilor de aparate electronice, categorie de produse pentru care preţurile au crescut cel mai mult, potrivit aceluiaşi studiu.

Topul celor mai scumpe oraşe din lume

1. Paris, Franța

1. Hong Kong

1 Zurich, Switzerland

4. Singapore

5. Osaka, Japonia

5. Tel Aviv, Israel

7. Geneva, Switzerland

8. New York City SUA

9. Copenhagen, Danemarca

10. Los Angeles SUA

Anul trecut, cele mai scumpe 10 oraşe au fost: 1.Singapore (Singapore), 2.Paris (Franţa), 3.Hong Kong (China), 4. Zurich (Elveţia), 5. Geneva (Elveţia), 7. Osaka (Japonia), 7. Seoul (Coreea de Sud), 7. Copenhaga (Danemarca), 7.New York (SUA), 10.Tel Aviv (Israel), 10. Los Angeles (SUA).

Cele mai ieftine orașe în 2020 sunt Damasc, în Siria, Tașkent, în Uzbekistan, Lusaka, Caracas, Almaty.

Anul trecut, cele mai ieftine 10 oraşe din lume au fost: 1. Caracas (Venezuela), 2. Damasc (Siria), 3. Taşkent (Uzbekistan), 4. Almaty (Kazakhstan), 5. Bangalore (India), 6. Karachi (Pakistan), 6. Lagos (Nigeria), 7. Buenos Aires (Argentina), 7. Chennai (India), 8. New Delhi (India).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *