Sanatate

Celule epiteliale scuamoase. Când de importantă este examinarea acestora și ce afecțiuni pot fi identificate în urma analizei

Publicat: 13 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Celule epiteliale scuamoase. Când de importantă este examinarea acestora și ce afecțiuni pot fi identificate în urma analizei
Cancerul de col uterin se dezvoltă cel mai adesea în zona de transformare, este precedat de procese de fond și leziuni intraepiteliale

Identificarea unor celule epiteliale scuamoase din colul uterin vă permite să evaluați starea membranei mucoase, prezența sau absența semnelor proceselor patologice. Atunci când un agent infecțios este detectat prin alte metode de laborator, papillomavirus uman, infecții bacteriene și parazitare, metoda citologică permite evaluarea răspunsului organismului la un agent infecțios, prezența sau absența semnelor de deteriorare, proliferare, metaplazie sau transformare a epiteliului.

De asemenea, la examinarea acestor celule, este posibil să se determine cauza modificărilor epiteliului, prezența inflamației cu o definiție aproximativă sau sigură a microbiotei patogene, adică microflora. Precum și procesele patologice asociate cu efectele hormonale, transpirație excesivă, medicinale, mecanice, ale radiațiilor asupra corpul femeii și colul uterin, afecțiuni pline de risc de displazie și cancer de col uterin, iar atunci când se dezvoltă, se stabilește diagnosticul corect. În acest sens, examenul citologic este utilizat atât pentru screening, cât și în prezența modificărilor mucoasei vizibile în timpul unui examen ginecologic.

celule epiteliale scuamoase la nivel de microscop
În cazul unor simptome ale unei infecții acute, este de dorit să se obțină frotiuri pentru a examina și a identifica modificări patologice ale epiteliului

Celule epiteliale scuamoase. Aspecte care trebuie luate în considerare atunci când faci o examinare

Cancerul de col uterin se dezvoltă cel mai adesea în zona de transformare, este precedat de procese de fond și leziuni intraepiteliale, displazie epitelială, care pot fi localizate în zone mici. Din această cauză este important ca materialul să fie obținut de pe întreaga suprafață a colului uterin, în special de la joncțiunea epiteliului scuamos și columnar.

Numărul de celule modificate dintr-un frotiu este diferit și, dacă sunt puține dintre ele, probabilitatea ca modificările patologice să poată fi ratate la vizualizarea preparatului crește. Pentru o examinare citologică eficientă, este necesar să se ia în considerare mai multe aspecte.

celule epiteliale scuamoase la nivel de microscop
Sarcina nu este cel mai bun moment pentru screening

În primul rând, în timpul examinărilor preventive, frotiurile citologice trebuie luate de la femei, indiferent de plângeri, prezența sau absența modificărilor mucoasei. Examenul citologic trebuie repetat cel puțin o dată la trei ani.

Este de dorit să primiți frotiuri nu mai devreme de a 5-a zi a ciclului menstrual și nu mai târziu de 5 zile înainte de debutul preconizat al menstruației.

Nu puteți da analiza în termen de 48 de ore de la contactul sexual, utilizarea lubrifianților, o soluție de oțet sau Lugol, tampoane sau spermicide, dușuri, introducerea de medicamente, supozitoare, creme în vagin, inclusiv creme pentru efectuarea ecografiei.

Sarcina nu este cel mai bun moment pentru screening, deoarece sunt posibile rezultate incorecte, dar dacă nu există certitudinea că femeia va veni la examinare după naștere, este mai bine să se facă atunci analiza pentru idenficiarea celulelor epiteliale scumoase.

Pentru ce esteinfla necesar efectuarea acestei analize. Ce afecțiuni grave arată rezultatul acesteia

În cazul unor simptome ale unei infecții acute, este de dorit să se obțină frotiuri pentru a examina și a identifica modificări patologice ale epiteliului, un agent etiologic. Controlul citologic după tratament este, de asemenea, necesar, dar nu mai devreme decât după 2 luni.

celule epiteliale scuamoase la nivel de microscop
Este de dorit să primiți frotiuri nu mai devreme de a 5-a zi a ciclului menstrual și nu mai târziu de 5 zile înainte de debutul preconizat al menstruației

Materialul din colul uterin trebuie luat de un ginecolog sau la screening, la examinare preventivă de o asistentă bine pregătită. Este important ca materialul din zona de transformare să intre în frotiu, deoarece aproximativ 90% dintre tumori provin de la joncțiunea epiteliului scuamos și columnar și zona de transformare. Și doar 10% din epiteliul columnar al canalului cervical.

În scopuri de diagnostic, materialul este obținut separat de porțiunea vaginală a colului uterin și  canalul cervical, folosind o spatulă și o perie specială. Înainte de a obține materialul, colul uterin este expus în „oglinzi”, nu se efectuează manipulări suplimentare. Astfel, cervixul nu este lubrifiat, mucusul nu este îndepărtat. Dacă există mult mucus, acesta este îndepărtat cu grijă cu un tampon de vată fără a apăsa pe colul uterin.

Pentru a lua analiza pentru celule epiteliale scuamoase, o perie este introdusă în orificiul extern al colului uterin, ghidând cu atenție partea centrală a dispozitivului de-a lungul axei canalului cervical. Apoi, vârful său este rotit la 360°, în sensul acelor de ceasornic, obținând astfel un număr suficient de celule din zona de transformare. Introducerea instrumentului se efectuează cu mare atenție, încercând să nu afecteze colul uterin. Apoi peria este îndepărtată din canal.

celule epiteliale scuamoase la nivel de microscop
În primul rând, în timpul examinărilor preventive, frotiurile citologice trebuie luate de la femei, indiferent de plângeri
Adauga un comentariu