Economic Local

Centrul C.A. Rosetti din subordinea DGASPC Iași, amendat cu 10.000 de lei de ITM. Prizele erau învelite în pungi, iar echipamentul de lucru era folosit necorespunzător

Publicat: 24 iul. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Centrul C.A. Rosetti din subordinea DGASPC Iași amendat cu 10.000 de lei de ITM. Prizele erau învelite în pungi iar echipamentul de lucru era folosit necorespunzător
ITM Iași a aplicat mai multe sancțiuni centrelor sociale și căminelor de bătrâni

Centrul C.A. Rosetti din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială si Protectie a Copilului (DGASPC) din Iași a fost amendat cu 10.000 de lei de Inspectoratul Teritorial de Muncă. Instituția a verificat 76 de centre și a aplicat 50 de avertismente, dar și măsuri de remediere a problemelor găsite la fața locului.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași a verificat centrele sociale și căminele de bătrâni, în contextul controalelor mixte derulate la nivelul județului în unitățile de acest tip. În urma verificărilor, inspectorii de muncă au aplicat o amendă în valoare de 10.000 de lei Centrului C.A. Rosetti, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială si Protectie a Copilului, pentru că prizele din unitatea socială unde sunt primite persoanele fără adăpost erau improvizate, fiind învelite cu pungi. Inspectorii au dispus măsuri de remediere a situației. În total, au fost verificate 76 de centre, cămine de bătrâni și centre sociale.

„Au fost aplicate 50 de avertismente. Cele mai multe probleme au fost la condica angajaților. Nu erau semnate. Alte nereguli au fost nefolosirea corectă a echipamentului de lucru. Am găsit o mașină de curățat cartofii la care priza nu avea elemente de siguranță, prizele erau învelite în pungi. Au fost verificate 76 de centre rezidențiale din care 9 centre pentru îngrijirea și asistență pentru persoane vârstnice”, susține Costel Grojdea, inspector șef în cadrul ITM Iași.

Centrul C.A. Rosetti, amendat de ITM Iași, a fost verificat și de AJPIS

De asemenea, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Iași a verificat cele 9 cămine de bătrâni. Nu au fost descoperite nereguli grave, fiind aplicate măsuri precum completarea schemei de personal prin ocuparea posturilor vacante, conform statutului de funcții aprobat, dar și respectarea capacității centrului.

Controalele în centrele de persoane vârstnice, și nu numai, continuă în această perioadă. Verificările desfășurate la căminele de bătrâni și copii instituționalizați au scos la iveală nereguli grave. Controalele mixte realizate de reprezentanții mai multor instituții din Iași, respectiv DGASPC, OPC, DSV, AJPIS, ITM sau ISU, au demarat după ce au apărut informații în presa națională în legătură cu bătrânii din azilele groazei din Ilfov, care erau terorizați, înfometați, bătuți de angajați.

În centrele verificate până acum au fost descoperite nereguli precum mizerie, pereți cu infiltrații de apă, mucegai, instalații electrice defecte, frigidere ruginite și lipsă.

Centrele lui Viorel Blăjuț, verificate de comisia mixtă subordonată prefectului

De asemenea, Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași, a semnat un ordin prin care vor fi verificate centrele lui Viorel Blăjuț, unde sunt grave nereguli, sesizate, în cotidianul BZI, de foști angajați, aparținători sau beneficiari care au trecut pragul Spitalului „Sfântul Sava” și Centrului Rezidențial „Sfântul Anton” din Bucium. Unitățile medicale ale lui Viorel Blăjuț pot fi numite ca fiind niște lagăre, deoarece bătrânii internați la Spitalul „Sf. Sava” din Iași sunt tratați precum animalele.

Astfel, „cazarea” acestora în asemenea condiții constituie o crimă. Pentru ca angajații să nu-și bată prea mult capul cu îngrijirea lor, oamenilor li se dau sedative, cum ar fi Haloperidol, care îi aduc până și pe cei mai activi într-o stare de letargie. O singură infirmieră are în grijă 16-18 bolnavi, acestea nu mai ajung să-i schimbe pe toți de scutece, iar pacienții rămân plini de urină și fecale pentru ore întregi, chiar și cu zilele, motiv pentru care, după câteva săptămâni de spitalizare, oamenii ajung să fie plini de escare. Lipsa de personal este cauzată de salariile de mizerie.

Astfel, instituțiile din Iași vor verifica cele două centre deținute de Viorel Blăjuț, inclusiv ITM Iași.

Comentarii
  • De centrul de la Macarasti nu zici nimic de rau. Le tii apararea cu niste naberatii de rad si curcile de tine . Incerci sa convingi pe oricine vrea sa te asculte ca vezi Doamne casunt pe persoana fizica, ca sunt cazati acolo niste prieteni din sat, ca nu incalca legea, bla bla . De ce? Ca iesi la vanatoare cu fratii aia doi preteni cu patroana? Sau….Altceva, asa-i?

Adauga un comentariu