Titlurile zilei

Ciuma roșie este de acord cu situația terifiantă dintr-o unitate medicală din Iași! La Spitalul „Sf. Sava”, deținut de Viorel Blăjuț, președinte executiv al PSD Iași, lăturile sunt servite pacienților pe post de mâncare! – GALERIE FOTO

Publicat: 27 feb. 2023
_____ Vizualizări 32 Comentarii
Ciuma roșie este de acord cu situația terifiantă dintr-o unitate medicală din Iași La Spitalul Sf. Sava deținut de Viorel Blăjuț președinte executiv al PSD Iași lăturile sunt servite pacienților pe post de mâncare  GALERIE FOTO
Bolnavii de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași sunt hrăniți cu lături în loc de mâncare, situaţia din unitatea medicală fiind de-a dreptul terifiantă

Bolnavii de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași, deținut de  Viorel Blăjuț, președinte executiv al filialei municipale PSD Iași, sunt hrăniți cu lături în loc de mâncare, situaţia din unitatea medicală fiind de-a dreptul terifiantă. Ciuma roșie știe foarte bine că bolnavii de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași sunt umiliți și batjocoriți, dar atât Marcel Ciolacu, premierul României, cât și Paul Stănescu, secretarul general al PSD, Bogdan Balanișcu, secretar de stat PSD în Ministerul Mediului, și Marian Neacșu sunt în relații foarte bune cu Viorel Blăjuț

Astfel, cu aprobarea tacită a conducerii PSD Iași,  președintele executiv al filialei municipale PSD Iași este lăsat să-și sporească averea pe baza suferinței bolnavilor.

Bolnavii de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași sunt hrăniți cu lături în loc de mâncare, situaţia din unitatea medicală fiind de-a dreptul terifiantă. Spitalul „Sf. Sava” din Iași numără 200 de paturi pentru îngrijire paliativă. Pentru afaceristul Viorel Blăjuț, pacienții internați aici sunt buni doar când plătesc, în rest sunt umiliți, hrăniți cu mâncare de cea mai proastă calitate, neschimbați timp de ore în șir, dar și cu escare

Reporterii BZI au intrat în posesia unor imagini cu alimentele care sunt servite pacienților internaţi la spitalul cu profil paliativ deţinut de afaceristul Viorel Blăjuţ. Deși plătesc bani frumoși pentru un loc în spital, pacienții sunt pur și simplu batjocoriți. Hrana nu doar că este puțină și sărăcăcioasă, ci are un aspect cu totul respingător, astfel că nu este de mirare că mulți pacienți refuză să mănânce și preferă mai degrabă să stea flămânzi.

Situaţie terifiantă într-o unitate medicală din Iași, deținută de președintele executiv al PSD Iași, Viorel Blăjuț! Pacienții ori mănâncă lături, ori rămân flămânzi

Pentru un loc într-un salon, un pacient asigurat plătește Spitalului „Sf. Sava” din Iași 140 de lei pe zi, într-o rezervă cu două persoane ajungând la 160 de lei pe zi. În schimb, pentru persoanele neasigurate, costul unei zile de spitalizare la „Sf. Sava” este de 250 de lei. Deși aceste sume nu sunt deloc mici, serviciile oferite de unitatea medicală sunt de-a dreptul execrabile, pacienții fiind ținuți neschimbați, flămânzi și cu escare. Ca să-i stoarcă cât mai bine de bani, Viorel Blăjuț le oferă pacienților de la Spitalul „Sf. Sava” din Iaşi mâncarea cea mai ieftină, care se aseamănă mai mult cu nişte lături.

La micul dejun, care se servește la ora 7:30, pacienții de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași primesc ceai și o felie de pâine cu margarină sau lapte cu cacao și ou. O dată pe săptămână li se dă iaurt și pastă de pește. La prânz, pacienții mănâncă, în funcție de zi, ciorbă de pui, ciorbă rădăuțeană, ciorbă de legume sau de fasole. La felul al doilea, cel mai adesea, le este servit orez cu carne, piure cu carne, varză cu carne, mazăre cu carne sau paste cu carne, la care se adaugă o felie de pâine. Infirmierele din spital sunt de părere că mâncarea servită bolnavilor conține foarte multă grăsime, este lipsită de nutrienți și vitamine. Nici mâncarea servită la cină nu este mai îmbietoare.

În funcție de zi, pacienții primesc fie ceai, o felie de pâine cu cașcaval și orez cu legume mexicane, fie budincă de gris și ceai sau ceai și cartofi fierți amestecați cu brânză. De asemenea, le mai sunt servite napolitane vrac și eugenii. Angajații de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași susțin că pacienților li se dă o singură dată pe săptămână câte o banană. Unii pacienți sunt mai norocoși și primesc fructe și mâncare de acasă, în schimb, majoritatea bolnavilor internați la Spitalul „Sf. Sava” din Iași sunt nevoiți să îndure umilința și să se mulțumească cu hrana pe care o primesc.

Ciuma roșie știe că bolnavii internați în spitalul lui Viorel Blăjuț, președinte executiv al PSD Iași,  sunt prost tratați și umiliți

De parcă nu ar fi suficient că mâncarea este execrabilă, mulți pacienți de la Spitalul „Sf. Sava” rămân nemâncați, deoarece infirmierele nu au suficient timp să-i hrănească pe toți. Mulţi bolnavi nu pot să mănânce singuri, iar o singură infirmieră are în grijă 16-18 pacienți, astfel că, oricât de mult şi-ar dori, nu poate pierde prea mult timp cu hrănirea unui pacient, deoarece tot infirmiera trebuie să spele și vasele în care s-a servit masa.

Pe site-ul Spitalului „Sf. Sava” din Iași, facilitățile oferite pacienților sunt descrise în cele mai frumoase culori. Astfel, se arată că Spitalul „Sf. Sava” este „o mare familie formată din oameni profesioniști, care pun, înainte de toate, liniștea pacientului pe toate planurile”, dar și că de sănătatea pacienților se ocupă medici specializați în îngrijiri paliative, medici epidemiologi, kinetoterapeuți, psihologi, asistenți medicali generaliști, infirmiere, îngrijitoare, îndrumători spirituali și brancardieri.

Mai mult, Viorel Blăjuț a susținut în nenumărate rânduri că a pus bazele Spitalului „Sf. Sava” din Iași în amintirea tatălui său, Sava Blăjuț, care a murit cu zile într-un spital de stat. Nu putem să nu ne întrebăm dacă afaceristului i-ar fi plăcut să plătească bani frumoși ca părintele său să mănânce lăturile pe care el le servește pacienților din spitalul de îngrijiri paliative pe care îl deține.

Într-o unitatea medicală de îngrijiri paliative, calitatea vieții bolnavilor ar trebui să crească, însă asta nu se întâmplă și la „Sf. Sava”, unde pacienții sunt mai degrabă batjocoriți și umiliți. Cum își închipuie cineva că pacienții internați aici au șansa la o viață mai bună, când ei primesc un fruct o dată pe săptămână, iar în restul timpului sunt nevoiți să se mulțumească cu niște lături și alimente dintre cele mai ieftine și mai nocive organismului. Viorel Blăjuț se bazează, probabil, pe faptul că pacienții internați în spitalul său sunt neputincioși, aflați în imposibilitatea de a-și cere drepturile, astfel că își permite să-și bată joc de ei.

Reporterii BZI l-au contactat pe Viorel Blăjuț pentru a-i cere un punct de vedere în legătura cu mâncarea care le este dată pacienților de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași, însă declarația omului de afaceri nu poate fi reprodusă, deoarece cuprinde doar injurii. Situația din unitatea medicală deținută de afaceristul ieșean este de-a dreptul terifiantă, astfel încât Spitalul „Sf. Sava” din Iași ar trebui mai degrabă desființat.

Comentarii
  • .Pt cei de la ANAF si DNA va rugam sa veniti si la fabrica de copii Elena Doamna din Iasi . Sa vedeti in ce conditii se munceste , nu este lapte praf pt bebeluși ,nu sunt pelinci , nu sunt medicamente, nu sunt masti ,nu sunt manusi ,nu sunt dezinfectanti . Sa vedeti cum este amenintat personalul de safa da sindicat Luminita marea lidera de sindicat . Sa vedeti angajarile cu asistenti fara diplome de bacalaureat . Sa vedeti cum manajerul Martinescu trece garzi fictive la unii doctori . Sa vedeti afacerile murdare cu firmele de medicamente ale lui Martinescu si ale lui Lumi da la sindicat .

  • Sincer! Este un spital curat, modern si cu grija mare fata de pacienti! Va spun ca sunt batrani care s au transferat de la Elytis la Sf. Sava! Mancarea fff buna! Restul sunt rautati vizavi de omul Blajut! Este un om cu suflet mare!

  • Sincer, chiar așa e !!!!! Și degradarea aceasta durează de ani !!!! Am avut de_a face cu ei acum 5 ani! Totul părea perfect la orele de vizita! Însă reușeam sa ma strecor în afara programului atunci vezi realitatea!

  • Ce e acolo, e in toate spitalele din pacate, referitor la mancare. Blajut nu e nici pe departe un sfant, dar se vede clar ca aceste articole sunt ptr denigrarea dansului, in nici un caz din grija pentru pacientii de acolo. Sa vedeti o nota de plata de la un spital de stat…cazi jos. Costuri foarte mari pentru servicii proaste. Nimeni nu verifica nimic, nicaieri.

  • Eu zic sa va interesați ce mancare se da la Sfânta Maria !! O mancare de tot rahatul si daca iti este rau si le spui ca raspuns iti spun ca ai o problema de sanatate !! Bai nesimțiților acolo sunt o gramada de copii care ar putea păți ceva

  • Laturi ? Foarte bine. De aia ii zice haleala.
    Cea mai buna e ciorba la cazan. Daca e de fasole, numai bine, curata hornul si in plus fasolea e o planta muzicala. Pentru cei ce le e rusine sa vorbeasca, acesta e un bun mod de a transmite mesaje prin aer (eter, daca e vreun telefon deschis). Dezbaterile folosind acest limbaj pot imbraca diverse exprimari, de la duios la furibund, de la soptit la rastit si chiar de la imperativ la consolator. Si totul pe tema mancarii,bat-o vina de latura.

  • Dinte opinia publica reiesise ca aunii aveau o impresie ceva mai buna despre acest afacerist Viorel Blăjuț mai ales ca indraznise sa-si depuna si candidaura pentru functia de Primar de vre-o cateva ori. Ce se intampla cu acest oras ca se lasacondus de asa multi corupti cu dosare de ancheta pensala… tindem sa credem ca e scapata legea de sub control, si ca a iesit din tipare tropain sprintzara furnad bani de pe strazile cu gropane si ziduri gata sa se prabuseasca peste bietii neputiinciosi, dusi cu presul doldora de promosiuni la votare.

  • ai vazut ce de treaba e… ca nu ti-ai scris numele si prenumele intreg de aberatia ce ai scris-o…dute de manaca tu acea mancare pe care o da la bolnavi ca poate asa o sa vezi relitatea…

  • singura solutie, fiecare spital privat sau de stat sa faca contract cu o firma de catering serioasa si s-a terminat discutia in legatura cu mancarea de kkt din spitale. de 2 ori pe zi vine masina de la firma de catering si aduce mancarea comandata de catre spital. si cu ocazia asta nu vor ai exista discutii despre mancare de rahat ce se da la pacienti, ca se fura din mancare de catre pesonal, ca nu se justitifica banii multi cheltuiti de catre pacient pe mancarea de rahat, s.a.

  • nici macar nu stiti sa mascati neutralitatea. v ati aruncat hamesiti la comnada cuivapt a denigra. exagerari. am fost internat posoperator cca 2 apt acolo. mancare decenta, din ferma proprie, igiena, curatenie. si apoi, e spital nu statiune de tratament. preturile sunt mai mari dar ce faceti voi e clar tendentios.

  • In Iasi nu ai unde sa te tratezi cum trebuie. Degeaba dai bani pe asigurare facultativa de sanatate si te trimite la Arcadia sau cele mentionate mai sus. Mori cu zile si cu banii dati.

  • Va invit, dragi ieseni, chiar daca nu aveti doctorat in filosofie, sa cercetati si problema lichida. Sa nu le dea sa bea posirca. O tuica de pruna pentru cei bogatiz una de pere pentru cei cu buget redus. Dar nu posirca.

  • Mai usor cu desfiintarea. Mancarea este adusa probabil de o firma de catering ca in toate spitalele. Sigur ca poate fi mai bine dar sigur corespunde la normele de igiena si calitate.
    Sitalul. ca toate spitalele private este o afacere, nu caritate, deci trebuie sa aduca profit.
    Pana la defiintare va rog sa verificati, la fel de atent situatia din celelalte spitale de paliatie din judet.
    La Sf. Sava este peste medie. Am internat-o pe mama pe rand in 4 spitale de paliatie si a trebuit sa ma intorc aici.
    1. este foarte greu sa gasesti un loc, desi este relativ scump si conditiile nu sunt stralucite.
    2. de bine de rau este supravegheata si exista un medic in permanenta sau macar asistente, pentru cazul ca apare o urgenta.
    Lucrurile merg asa si pentru ca nu exista alternative. Pentru cei care comenteaza ca de ce ne abandonam parintii, . . . va rog sa sa ingrijiti un bolnav terminal sau un pacient cu dementa senila acasa timp de cativa ani, facand si serviciu. Abia dupa 5 ani de calvar sa deschideti gura.
    Sunt si multe lucruri care trebuie imbunatatite iar primul dintre ele este accesul viziztatorilor in spital.

  • psd pnl fura si vand tot din tara prin rotatie iar oile tot pe acestia ii aleg ,va meritati soarta sa fiti saraci si prosti oilor

  • Cel mai mare jaf e făcut de departe la Sf Maria unde manajera biochimista Beluga cu Consiliu Administrație fac niște atrocități cu copii de îți stă mintea-n loc .,BeluGa la solicitările mahărilor de la CJ beneficiază de sprijinul marionetelor din CA care pleacă cu portbagajele pline de alimente luate de la blocul alimentar. Nu se mai satură gușații și pleșcarii din CA ???

  • Nimeni nu contesta deficientele constatate la azilele de batrani.Dar de ce atata timp nu s-au vazut?Acum s-a facut aceasta tema,pentru ca vin alegerile si trebuie scosi din joc mai ales acei care sunt in „pericol”sa castige aceste alegeri.Sunt unii care sunt vinovati dar nu sunt scosi din functii,ex. RalucaTurcan.

  • Dacă Blajut va mai ajunge vreodată parlamentar s au primar, atunci Iasul se va numi comuna primitiva Iasi

  • OK, suntem cu toții antiblajuț căci așa e comanda. Da în spitalul sfântul Spiridon ați fost, a-ți văzut că stau câte 10-12 în salon (nu patru), că zoia de supă nici la porci no dai, că urlă operații și diabeticii de durere și asistentele stau pe feisbuc?
    da, da e spital de stat, nu se leagă nimeni, se schimbă directorii că unul fură mai mult decât altul, că doctorii își duc neamurile în separeuri cu anii.
    De ce nu și centrele de stat să fie puricate, sau nu au director pe unul blăjuț???

  • La sp Sf Sava salariatii muncesc pe minimul pe economie, cu exceptia medicilor fireste, sunt insuficienti ca nr – cu mult – deci nu sunt motivati si sunt exploatati, mucind si pt cei care nu sunt inca angajati… administratia are grija de aparente – orar de vizita, halate, masti, de unica folosinta, igiena unitatii fiind una normala. Rezidentii /apartinatorii platesc sume importante (4800 lei/luna) pentru care e normal sa aiba asteptari rezonabile privind hrana, igiena personala, comportamentul personalului, ambientul, tratamentul etc. cu atat mai mult cu cat sp mai deconteaza bani si de la Casa de Sanatate pt rezidentii care au asigurare de sanatate! Dar lacomia patronului nu are limite…Una e sa dai portii mai mici dar comestibile si alta sa le dai zoaie si sa ii lasi sa moara de foame (in)direct. Cat despre regimul draconic al vizitelor apartinatorilor este horror: si la puscarie probabil e un regim mai permisiv decat acolo!! Va puteti imagina ca tocmai sambetele si duminicile apartinatorii au interzis la vizite?! Au acces numai la rezidentii muribunzi (” pe ultima suta”) ca o mare favoare…?!!! Sunt acolo abuzuri inimaginabile datorate lacomiei si lipsei de control, aparentele fiind cele care conteaza acolo. Si profitul patronului…

  • Buna ziua! Spitalul Sf Sava, este un loc primitor , cald, spatii curate cu personal specializat, mancare e f buna in comparatie cu Spitalul Elytis! Mergeti la Elytis sa vedeti ce miros , nu si boie sa intru daca nu te anunti cu doua zile inainte( spital Elytis) domnule Blajut sa mai construiti spitale tot asa de calitate!!

Adauga un comentariu