Local

Centură de trafic ușor în jurul municipiului Iași. Lucrări pe 73 de kilometri din drumurile județene de lângă oraș

Publicat: 11 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Centură de trafic ușor în jurul municipiului Iași. Lucrări pe 73 de kilometri din drumurile județene de lângă oraș
Proiectul unei centuri de trafic ușor în jurul municipiului Iași prevede reabilitarea drumurilor județene pe o distanță de 73 de kilometri, lucrările urmând a fi derulate de CJ Iași prin fonduri europene

Consiliul Județean Iași pregătește un proiect legat de modernizarea mai multor drumuri județene din jurul orașului. Conducerea instituției a luat la pas drumurile județene incluse în proiectul centurii ocolitoare a municipiului Iași, proiect de 45 de milioane de euro din fonduri europene

Un proiect derulat la vârful Consiliului Județean (CJ) Iași ar urma să fie implementat până la finalul actualului mandat. Proiectul unei centuri de trafic ușor în mai multe comune din jurul municipiului Iași va fi derulat cu fonduri europene. Lucrarea cuprinde 7 artere gestionate de Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași și care pot fi refăcute prin acest proiect. Recent, conducerea CJ Iași a fost pe teren, pe toate cele 7 artere, pentru a vedea stadiul acestora.

Proiect pentru centura de trafic ușor din drumuri județene

Traseul centurii ușoare a municipiului Iași va cuprinde DJ248B Vânători – Lețcani (16,32 km), DC26B Lețcani- Voinești (16,573 km), DJ 248A Voinești (2,21 km), DJ 248F Voinești- Mânjești- Budești (6,007 km), DJ 248C Budești (10,486 km), DJ 248D Ciurea – Bârnova – Tomești – Holboca (19,069 km), dar și DJ 249 A limita mun. lași – Holboca- intersecție DJ 248D (2,415 km). Costel Alexe, președintele CJ Iași, a menționat că prin acest proiect se dorește și conectarea localităților din zona metropolitană și nu numai la oraș.

„Suntem județul cu cel mai mare număr de locuitori, peste un milion. Peste un milion de ieșeni care trebuie să poată ajunge ușor și în siguranță în orice punct din județ. Conectarea este un lucru esențial pentru dezvoltarea comunităților. Unul dintre obiectivele foarte clare pe care noi, această administrație liberală, ni le-am stabilit, este să îmbunătățim accesibilitatea orașelor, comunelor din zona metropolitană. Ne dorim să îmbunătățim și transportul spre comunele îndepărtate, astfel încât să dăm șansa județului la o dezvoltare reală”, a menționat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Proiect de 45 de milioane de euro la CJ Iași

Centura respectivă cuprinde 8 localități. Proiectul a fost derulat în mandatul trecut, însă a fost utilizat electoral de fosta conducere a CJ Iași. Administrația actuală a CJ Iași susține că investiția trebuie dusă până la capăt pentru a conecta comunele din jurul municipiului cu Iașul.

„Am făcut un tur al celor 8 comune incluse în proiectul centurii ușoare de ocolire a municipiului Iași. Proiectul este propus spre reabilitare și modernizare. Am discutat la fața locului cu primarii comunelor și colegii mei din aparatul executiv asupra stadiului proiectului și cum putem valorifica dezvoltarea infrastructurii în acord cu dezvoltarea fiecărei comunități. Prin acest proiect urmează să asigurăm modernizarea mai multor tronsoane de drum cu o lungime totală de 73,081 kilometri pentru a asigura și conectivitatea la rețeaua TEN-T”, a mai spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Scandal pe o porțiune din centura de trafic ușor a municipiului

Proiectul a fost prins în mijlocul unui scandal în mandatul anterior. În proiectul pentru centura municipiului Iași se regăsește și un drum de 16,573 de kilometri. Este vorba despre DC 2613 Lețcani – Voinești. Drumul cuprinde intrarea din DN28- Cogeasca- Cucuteni- Scopoșeni- Horlești- Lungani- Voinești intrare în DJ248A. Drumul este administrat de Primăria comunei Lețcani, iar fosta conducere a CJ Iași l-a prins în proiect fără să întrebe și autoritatea locală. Pe drumul respectiv au apărut și alte probleme cu un constructor care și-a bătut joc de proiect. Abia recent Primăria comunei Lețcani a decis să dea drumul la CJ Iași în administrare pentru ca centura de trafic ușor să poată fi demarată.

Adauga un comentariu