Titlurile zilei

Imagini de groază cu o șosea de la marginea Iașului! Sute de oameni s-au trezit cu piatră în loc de asfaltul promis. Patronul firmei de construcții a fugit din țară

Publicat: 05 ian. 2021
Imagini de pe drumul comunal Cucuteni - Lețcani din apropierea municipiului Iași. Firma de construcții a fost înființată de Cristi Maftei, condamnat la 6 ani de pușcărie. Este dat în urmărie internațională de mai mulți ani
O șosea din zona metropolitană Iași, pe ruta Cucuteni - Lețcani, a fost făcută în bătaie de joc de constructor împreună cu Irina Sîrghi

Un drum din apropierea municipiului Iași a ajuns să fie disputat în instanță din cauza constructorului. Firma a câștigat licitația pentru asfaltarea șoselei Lețcani – Cucuteni, din zona metropolitană Iași, însă localnicii s-au trezit doar cu o mână de piatră pe jumătate de drum. Primăria comunei Lețcani a fost dată în judecată de firma respectivă pentru că nu ar fi respectat contractul. Toate situațiile de lucrări au fost efectuate eronat

Informații șocante despre unul din cele mai așteptate proiecte de infrastructură din zona metropolitană Iași. Drumul 28 B Lețcani – Cucuteni a devenit o piatră de moară pentru autoritatea locală. Firma Enviro Construct a câștigat licitația pentru asfaltarea șoselei, însă proiectul a fost abandonat după doar câteva săptămâni. Drumul a fost preluat de Primăria comunei Lețcani de la Consiliul Județean Iași. Primăria a scos la reabilitare prin asfaltare șoseaua, însă localnicii s-au trezit doar cu o mână de piatră. Firma înființată de fugarul Cristian Maftei nu a mai vrut să lucreze pentru că nu și-ar fi primit banii pe piatră, în vreme ce Primăria nu a acceptat să plătească doar o parte din lucrare. De aici a și început scandalul. O asemenea firmă, cu mari probleme de integritate și cu o situație financiară nu tocmai roz, nu are ce să caute la licitațiile publice. Mai nou, Enviro a dat primăria din Lețcani în judecată, unde a cerut banii plus despăgubiri. Reamintim că, în 2014, Cristian Maftei a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare după ce a intermediat o mită către fostul prefect Radu Prisăcaru. De atunci, este dat în urmărire internațională. Afacerea cu firma de construcții Enviro Construct SRL a rămas pe mâinile Irinei Sîrghi, apropiata afaceristului condamnat.

Scandal în zona metropolitană Iași: drum lăsat cu piatră în loc de asfalt în comuna Lețcani

Enviro Construct a câștigat o licitație de circa 4,5 milioane de lei pentru reabilitarea a 3,9 kilometri de pe fostul DJ 248 B Cucuteni. Șoseaua a fost preluată însă de Primăria comunei Lețcani și transformată în DC 28 B pentru a putea fi reabilitată. Însă, după ce au pus piatră pe circa 2 kilometri din șosea, cei de la Enviro Construct nu au mai derulat lucrarea și și-au cerut banii. Este vorba despre 600 de mii de lei pe care i-au imputat autorității locale. Însă, primăria din Lețcani nu a vrut să plătească până la finalizarea lucrării.

„Fosta conducere a Consiliului Județean Iași nu a vrut să facă acest drum și l-am preluat noi pentru a-l reabilita. L-am scos la licitație, firma respectivă a avut câștig de cauză și de atunci au început problemele. Am convenit să facă 2 kilometri de asfalt, însă ei au pus doar piatră și au cerut banii. Au câștigat licitația pentru 3,9 kilometri de drum, însă după 2 kilometri ne-am trezit cu o surpriză. Nu am văzut asfaltul promis, ci numai niște piatră. Și au și cerut bani pentru acest lucru”, a menționat Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

Scandalul s-a mutat în instanță: firma cere banii pe care nu-i merită

Primăria comunei Lețcani a refuzat să plătească banii ceruți de Enviro Construct. Mai mult, conducerea primăriei a cerut și situația de lucrări pentru piatra pusă pe cei 2 kilometri, suprizele fiind uriașe.

„Au trimis o situație de lucrări greșită, situație în care apare comuna Voinești. Noi le-am returnat documentele, nu putem plăti așa ceva. Contractul este contract. Eu vreau să fac acest drum, plătim sumele necesare, însă vreau ca înțelegerea să fie respectată”, a mai spus Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

Primarul localității din zona metropolitană Iași a mai arătat că va discuta la Consiliul Județean Iași pentru a ceda înapoi drumul.

„Voi cere o expertiză. Nu este normal să pățim așa ceva. Am un contract de asfalt, mă aleg cu niște piatră și mi se cer și banii în avans pentru asta. Noi urma să plătim 1,6 milioane lei pentru 2 kilometri de asfalt. Ni s-au cerut în schimb 600 de mii de lei pentru piatra de pe drum, fără vreun deviz clar”, a mai spus Stelian Turcu.

Scandal după scandal cu firma Enviro Construct în zona Iașului

În jurul firmei Enviro Construct SRL au fost mai multe scandaluri în ultima vreme. Societatea a fost înființată de Cristian Maftei, condamnat la 6 ani de închisoare în dosarul de corupție în care fostul prefect Radu Prisăcaru a făcut pușcărie. În 2014 a fugit din țară, iar societatea a fost preluată de alte persoane. În prezent, societatea este administrată de Dan Chihaia și Irina Sîrghi. Firma a devenit abonată la contracte cu primăriile PNL din județul Iași, însă și în acest caz licitațiile s-au derulat cu probleme. Contactați telefonic, reprezentanții firmei de construcții nu au comentat conflictul cu Primăria Lețcani.

„Sunt o persoană discretă și am apărut suficient în ziar. Las instanța să-și spună cuvântul”, a declarat Irina Sîrghi, unic asociat în firmă.

Drum din zona metropolitană Iași, batjocorit de fosta conducere a CJ Iași

Șoseaua făcută în bătaie de joc de Enviro Construct din zona metropolitană Iași a fost cuprinsă într-un proiect scandalos de Maricel Popa, fostul președinte al CJ. Acesta a făcut un proiect din pix intitulat „centura metropolitană Iași”, proiect care prevede însă reabilitarea unor drumuri județene. Lucrarea a cuprins și drumul Cucuteni-Lețcani, care nu se află acum în patrimoniul CJ Iași.

„Voi discuta cu actuala conducere CJ Iași despre această situație. Poate vom ceda iar drumul la CJ Iași, deși noi l-am luat în administrare. Nu am reușit să-l reabilităm pentru că nu au fost bani, dar nici să fim păcăliți nu se poate. Sperăm ca situația să se îndrepte”, a mai spus primarul comunei Lețcani.

Comentarii
Adauga un comentariu