Cercetătorii canadieni au descoperit mecanismul prin care consumul excesiv de alcool poate determina o creștere neregulată a ritmului cardiac, ceea ce se numeste „sindromului cardiac de Sărbători”.
Dacă ați simțit vreodată că ritmul cardiac creste sau inima bate în mod neregulat a doua zi după o noapte de petrecut, probabil ați experimentat un episod de fibrilație atrială. Acest fenomen binecunoscut în domeniul medical se numește „sindromul inimii de vacanță”. Multe studii au arătat într-adevăr că sezonul de sărbători corespunde unei creșteri a incidentelor cardiace și dacă motivele acestei tendințe nu nu sunt pe deplin înțelese, mai mulți factori par să contribuie la acest fenomen, precum excesul alimentar, consumul ridicat de alcool și stresul emoțional asociat perioadei de sfarsit de an.
O echipă de cercetători canadieni a fost deosebit de interesată de mecanismele celulare și moleculare prin care alcoolul poate provoca fibrilație atrială, o formă de bătăi neregulate ale inimii (aritmie) care rezultă din întreruperea semnalelor electrice din inimă. Studiul publicat în Circulation Journal arată un efect direct al alcoolului asupra celulelor inimii. În laborator, cercetătorii au folosit șobolani care au înghițit 20 ml de etanol concentrat 20% si alți șobolani care s-au hrănit cu 20 ml de apă distilată. Alți șobolani au fost injectati cu 10 ml de etanol sau soluție salină 20%, de această dată prin cavitățile lor abdominale.
Când ritmul cardiac este defect
„20 de mililitri de etanol 20% reprezintă o cantitate mare de alcool pentru rozătoare, sau aproximativ echivalentul unui sfert de sticlă de băuturi spirtoase pentru un om”, notează profesorul Stanley Nattel de la Universitatea din Montreal. Odată intoxicați, cercetătorii au verificat dacă există modificări ale sistemului electric al inimii folosind un sistem numit „electrofiziologie”. Ei și-au măsurat susceptibilitatea la fibrilația atrială ca urmare a stimulării electrice a inimii și au descoperit modificări ale celulelor care reglează bătăile inimii: modificările electrice ale celulelor inimii le fac mai susceptibile la fibrilație.
De asemenea, studiul a arătat că ritmul cardiac al rozătoarelor a crescut atât după consumul excesiv de etanol, cât și după injectare. Și după stimularea electrică, ambele procese au fost asociate cu un risc de 92% de fibrilație atrială. În cele din urmă, rezultatele au arătat, de asemenea, că vulnerabilitatea la fibrilație a apărut la 8 ore după consumul de alcool sau injectare si a dispărut 24 de ore mai târziu. Însă echipa științifică dorește să clarifice faptul că, atunci când vine vorba de fibrilația atrială la consumatorii de alcool, trebuie făcută o distincție între riscul ridicat și riscul tranzitoriu.
Alcoolul și fibrilația atrială: precauții
Potrivit profesorului Stanley Nattel, „riscul de apariție a fibrilației atriale după alcool in exces este slab, de aproximativ un caz la aproximativ 1.000 de băutori inraiti, ceea ce reprezintă un risc acut mic.
Un risc mai mare îi așteaptă pe cei care consumă în mod regulat cantități mari de alcool, dintr-un motiv simplu: „Acest lucru determină modificări ale țesuturilor atriului inimii, ceea ce crește riscul de fibrilație”, adaugă cercetătorii. Deși fibrilația atrială poate fi asimptomatică, principalele sale semne sunt bătăi rapide, incomode și accelerate ale inimii.
Principalul pericol este că poate provoca formarea unui cheag în atrii și un accident vascular cerebral. Astfel, 20-30% din accidentele vasculare cerebrale sunt secundare fibrilației atriale.
„Oamenii care au deja o problemă de fibrilație ar trebui să-și limiteze consumul de alcool și să bea moderat. Și dacă simțiți că inima vă bate sălbatic a doua zi după o noapte presarata cu mult alcool și că fibrilația persistă, nu ar trebui să ezitați să mergeți spital”, conchide profesorul Stanley Nattel.
Fibrilația atrială apare rareori izolat și că pot fi implicate anumite obiceiuri de viață: fumatul, consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, un episod de febră, o intervenție chirurgicală sau o activitate fizică intensivă excesivă.