Școala Gimnazială „Vasile Conta” Iași a găzduit miercuri, 28 mai 2025, cercul reunit al profesorilor de Religie Ortodoxă din județul Iași, eveniment ce a constituit un prilej de comuniune, reflecție și îmbogățire spiritual-profesională pentru cadrele didactice participante.
Tema cercului metodic a fost Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. Activitățile s-au desfășurat pe 7 ateliere de lucru, organizate de responsabilii cercurilor metodice, ateliere în care participanții au fost distribuiți aleatoriu pentru a avea ocazia să interacționeze cu colegii din celelalte cercuri.
Cercul metodic al profesorilor de religie din județul Iași
Părintele Arhimandrit Hrisostom Rădășanu, Consilier la Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, a transmis arhiereasca binecuvântare a Înalt Prea Sfințitului Părinte Mitropolit Teofan și a oferit participanților cuvânt de folos și câte o carte în dar, de la Editura Doxologia.
La activitate a participat doamna inspector pentru dispciplina religie, prof. dr. Denisia-Elena Mănoiu și domnul drd. Viorel Drăgan, director pentru învățământ preuniversitar în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.
Atelierul Cercului pedagogic nr. 1 s-a desfășurat sub semnul credinței și al iubirii: „Îndrăznește să înțelegi că Eu, Dumnezeu, te iubesc!”, fiind coordonat de prof. Daniela Pleșca și prof. drd. Daniel Gherasim.
Atelierul Cercului pedagogic nr. 2 al profesorilor de Religie din județul Iași a răspuns chemării Inspectoratului Școlar Județean Iași, propunând o activitate inedită cu tema: „Înălțarea Domnului -Nădejdea înălțării neamului românesc”. În cadrul activității organizate de prof. Maria Asăndulesei Budeanu Maria, prof. Marie-Jeanne Stoian și prof. Marius-Ovidiu Alexoae, a fost invitat domnul student Toma Tătaru, Președintele Ligii Studenților din Iași, membru în comisiile Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului din România, în colaborare cu Asociația foștilor deținuți politici Iași.
Activitățile celui de-al treilea atelier, organizate de doamnele prof. Fulvia Horobeț, Parmena Orzetic, Mihaela Bobârcă și Cristina Negru s-au subscris temei propuse de organizatori, concretizându-se în prezentarea proiectului „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, proiect calificat cu premiul I și premiat la etapa națională a Concursului Național Catehetic inițiat de Patriarhia Română și Ministerul Educației. Acest proiect de colaborare dintre Biserica „Sfânta Treime” Iași, Școala Gimnazială „Elena Cuza” Iași și alți parteneri din comunitatea locală a fost coordonat de pr. dr. Dragoș Ungureanu, în colaborare cu profesoarele Fulvia Horobeț și Parmena Orzetic.
În cadrul atelierului cu tema „Educația relgioasă și jocul”, organizat de Cercul pedagogic nr. 4, părintele conf. univ dr. Cătălin Vatamanu, cadru didactic titular pe disciplina Studiul Vechiului Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sf. Pr. Dumitru Stăniloae” din Iași a pornit de la reflecțiile pr. John Behr asupra dimensiunii sacre a jocului, conturând ideea că jocul nu este doar o activitate ludică, ci un act simbolic ce poate media întâlnirea omului cu Dumnezeu.
Activitatea atelierului din Cercul pedagogic nr. 5, coordonată de prof. Laura Crăciun, prof. Mirela Purcel și prof. Daniel Filimon a avut ca scop evidențierea personalității părintelui Dimitrie Bejan ca model autentic de trăire a credinței în contextul lumii contemporane.
Sub chipul blând al Sfinților Mărturisitori, Cercul pedagogic nr. 6 a organizat atelierul cu tema „Sfinții Mărturisitori – Modele de viață și repere pentru educație”, coordonat de prof. Elena Iordache, prof. Tudorița Drăgoi și prof. Lucian Moisei, avându-l ca invitat pe părintele Mihai Zvorâște de la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Podu Iloaiei.
Cercul pedagogic nr. 7, coordonat de prof. Maria Osoianu, prof. Vasilica Dimitriu-Sîrghie, prof. Elena Muraru și prof. Monica Ghiorghiu a organizat atelierul cu tema “Sfinții mărturisitori în cuvânt și imagine”, având ca invitat special pe părintele Doru-Mihai Barna preot la Biserica „Metocul Maicilor” din Iași, coordonator al Departamentului Tabere, din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.