Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași Iasi programează ceremonia aniversară „160 de ani de învățământ universitar modern în România”. Evenimentul are loc astăzi, luni, 26 octombrie 2020, la ora 11:00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”. Cele două instituții vor organiza ceremonia comună, dar și o serie de manifestări academice și culturale care să ilustreze importanța celor 160 de ani de la fondarea primei instituții de învățământ modern din România
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu (UNAGE) sărbătoresc împreună, până pe 31 octombrie 2020, aniversarea celor 160 de ani de la înființare. Cele două instituții vor organiza o ceremonie comună, dar și o serie de manifestări academice și culturale care să ilustreze importanța acestui moment festiv. Formate într-un timp al efervescenței științifice și emulației marilor idei europene, cele două universități din Iași au constituit un liant între valorile laice ale societății civilizate Occidentale și credințele spirituale împărtășite de oamenii locului. Astfel, un principal moment are loc astăzi, luni, 26 octombrie 2020, la ora 11:00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”.
UAIC și UNAGE au sărbătorit împreună 160 de ani de la înființare
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) au organizat luni, 26 octombrie 2020, începând cu ora 11, ceremonia aniversară comună care a celebrat împlinirea a 160 de ani de la înființarea celor două instituții. La eveniment, care a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu”, au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER – rectorul UAIC, prof. univ. dr. Aurelian BĂLĂIȚĂ – rectorul UNAGE, rectorii celorlalte universități publice din Iași, prorectori, decani, cadre didactice ai celor două universități și oficialități.
Ceremonia aniversară a fost deschisă de prof. univ. dr. Tudorel TOADER, rectorul UAIC, care a mulțumit invitaților pentru participare și a punctat câteva repere importante din trecutul și prezentul primei universități moderne a României: „Vă mulțumesc pentru că ați ales să participați la această sărbătoare care marchează împlinirea a 160 de ani de la momentul fondator al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Noi, cei de la marea universitate ieșeană, alcătuim o mare familie. Mereu înălțătorul Gaudeamus Igitur răsună la fel de solemn, fără să poată înlătura de lângă noi un pericol extins la nivelul întregii lumi, de care încercăm să ne ferim dar totodată să ne continuăm activitatea. Și în acest an atipic, așezat sub zodia unor pericole știute și neștiute, noi, magiștri și alumni, deopotrivă, trebuie să ne amintim de vorbele celui care a reformat și a pus bazele învățământului nostru modern, Spiru Haret: „Sistemul școlar al unei țări trebuie să fie oglinda fidelă a trebuințelor, aspirațiunilor și a caracterului național al poporului care o locuiește”. Mulțumiri tuturor. La mulți ani, UAIC, La mulți ani, UNAGE!”.
Următorul mesaj a fost cel al prof. univ. dr. Aurelian BĂLĂIȚĂ, rectorul UNAGE, care a prezentat un scurt istoric al instituției pe care o conduce și a exprimat gânduri de recunoștință și speranță: „Mulțumiri UAIC și domnului Rector Tudorel TOADER pentru generozitatea de a fi gazde și pentru invitația de a ne bucura împreună de această sărbătoare. UNAGE, cu cele trei mari direcții artistice, se fundamentează pe o mult mai veche tradiție artistică. Privind în ansamblu universitatea, credem că cea mai dinamică dezvoltare s-a realizat în ultimele decenii, prin efortul rectorilor cărora le suntem profund recunoscători. Paginile bogatei istorii a primului centru universitar din România, înființat acum 160 de ani, cuprind o serie de mari personalități care au contribuit și contribuie substanțial la tezaurul cultural național și internațional. Fiind atenți, activi și ancorați la prezent, putem fi o punte firească între trecutul valoros de care ne mândrim și viitorul pe care suntem responsabili să îl construim pentru generațiile care vor urma. La mulți ani, UAIC, la mulți ani centrului universitar Iași!”.
În continuare, prof. univ. dr. Tudorel TOADER, – rectorul UAIC, i-a înmânat prof. univ. dr. Aurelian BĂLĂIȚĂ, – rectorul UNAGE, diploma și medalia aniversară UAIC-160 și a primit, la rândul său, diploma și medalia aniversară UNAGE-160.
Evenimentul a continuat cu mesajele invitaților. Primul a fost cel al prof. univ. dr. Sorin CÂMPEANU, Președintele Consiliului Național al Rectorilor, care a avut o intervenție online, în direct. Următorul invitat care a luat cuvântul a fost Mihai CHIRICA, Primarul Municipiului Iași, fiind urmat de prof. univ. dr. ing. Dan CAȘCAVAL, Rector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași și vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor, prof. univ. dr. Viorel SCRIPARIU, Rector al Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, prof. univ. dr. Gerard JITĂREANU, Rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. Mesajul ÎPS Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei a fost transmis de conf. univ. dr. Constantin Iulian DAMIAN, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a UAIC. O intervenție online a avut și conf. univ. dr. Natalia GAȘIȚOI, Rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, care a transmis mesajul instituției pe care o conduce. În continuare a fost evocat mesajul transmis în format text de Raimonda Markeviciene, Președintele Rețelei Utrecht. De asemenea, a fost difuzat și mesajul video al prof. univ. dr. Roman PETRYSHYN, Rector al Universității Naționale „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți. Tot în format text a fost primit și expus mesajul transmis în numele Universității de Stat din Moldova de către prof. univ. dr. hab. Otilia DANDARA, Președinte al Senatului.
În continuarea ceremoniei, prof. univ. dr. Aurelian BĂLĂIȚĂ – rectorul UNAGE a făcut o prezentare a Imnului Iașului Universitar, compus de prof. univ. dr. Viorel MUNTEANU, înainte ca cei prezenți în sală să îl audieze în premieră. Evenimentul s-a încheiat cu mesajele de final ale prof. univ. dr. Tudorel TOADER – rectorului UAIC, prof. univ. dr. Aurelian BĂLĂIȚĂ – rectorul UNAGE, care au mulțumit tuturor membrilor comunităților academice ale celor două universități și instituțiilor partenere. Ceremonia aniversară a fost transmisă în direct, pe site-ul UAIC, iar înregistrarea poate fi urmărită aici:
Seria evenimentelor comune organizate de UAIC și UNAGE cu ocazia celebrării a 160 de ani de învățământ universitar modern în România include și Expoziția „Flori de toamnă”, aflată la ediția a XLIV-a, poate fi vizitată în complexul de sere și secțiile interioare ale Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” în perioada 25 octombrie – 25 noiembrie. Marți, 27 octombrie, la ora 13.00, în Sala Pașilor Pierduți a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, va avea loc vernisajul expoziției colective internaționale „Flowers”. În aceeași zi, tot în Sala Pașilor Pierduți, începând cu ora 19.30, va avea loc spectacolul de muzică și coregrafie EthnosincretIS.
Comunitatea academică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează peste 40 de evenimente academice pentru a celebra aniversarea a 160 de ani de ani de la fondare, incluzând sesiuni de comunicări ştiinţifice, expoziţii, workshopuri, conferinţe, simpozioane, colocvii, dezbateri și mese rotunde, majoritatea urmând să se desfășoare online. Programul complet al manifestărilor poate fi consultat aici: HYPERLINK
UPDATE: Rectorul Dan Caşcaval a participat la ceremonie
În calitate de Vicepreşedinte al CNR, Rectorul Dan Caşcaval a înmânat rectorilor celor două universităţi sărbătorite Placheta şi Diploma de Excelentă a acestui consiliu. Apoi, a transmis un mesaj din partea comunităţii academice a Politehnicii ieşene, în care a pledat pentru recunoaşterea rolului Iaşiului în crearea şi promovarea educaţiei universitare de excelentă. Redam integral acest mesaj:
„Istoria a avut momente sau etape în care Iaşiul a fost primul sau a fost centrul. Este adevărat ca “prieteni” ai noştri, cu ghilimelele de rigoare, au încercat continuu să anuleze, să diminueze sau să treacă în uitare rolul decisiv al Iaşiului în câteva momente-cheie ale istoriei. Şi au reuşit, în mare măsură. Rămâne, însă, un domeniu în care istoria nu poate fi minţită, nu poate fi ocolită. Educaţia. Într-o ordine cronologică, Iaşiul a dat prima Şcoală de inginerie, a doua a apărut după 5 ani. Iaşiul a dat prima Universitate din ţară, a doua a apărut după 4 ani. În Iaşi s-a înfiinţat prima Facultate de medicină dentară s.a.m.d.
S-a încercat şi aici subminarea rolului şi locului Iaşiului: prima Şcoală de inginerie nu ar fi avut continuitate, prima Universitate nu ar fi, de fapt prima, căci prima a apărut altundeva din rădăcini ciudate pornite de prin secolul al XVI-lea. În fapt, dacă considerăm, în mod firesc, istoria Universităţii ieşene că o continuare a Academiei de la Cotnari, a Academiei Domneşti sau a Academiei Mihailene, atunci astăzi am putea sărbători mult mai mult decât dublul anilor pe care oficial îi împliniţi.
De aceea, sunt convins, şi ştiu că şi Dumneavoastră sunteţi, că UAIC şi UNAGE, împreună cu celelalte trei universităţi ieşene, reprezintă singurii ambasadori fideli, sinceri, constanţi şi de excelenta ai Iaşiului, indiferent de vremurile pe care le-am parcurs sau pe care le parcurgem.
Urez colegilor de la cele două universităţi sărbătorite astăzi să continue să construiască pe ceea ce au construit în aceşti 160 de ani, să se bucure de ceea ce au construit până acum şi să rămână în spirit la fel de tineri, oricâţi ani, multipli de 160, ar curge de acum înainte.
Vivat, crescat, floreat Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”!”
În final, Rectorul Dan Caşcaval a înmânat rectorilor celor două universităţi Placheta de onoare a TUIASI împreună Diploma de excelentă.
La 26 octombrie 1860 a fost înființată „Universitatea din Iași”. Este vorba despre prima instituție de învățământ superior modern din România
La 26 octombrie 1860 a fost înființată „Universitatea din Iași”, prima instituție de învățământ superior modernă din România, în atmosfera de sărbătoare a Unirii Țării Românești și a Moldovei într-un singur stat. Astăzi, instituția poartă numele Domnitorului căruia i se datorează acest act fundamental de cultură românească: Alexandru Ioan Cuza. De la înființare și până în prezent, structura „Universității din Iași” a fost într-o continuă schimbare, în armonie cu spiritul vremurilor prin care a trecut și cu evoluția societății, culturii românești și europene. La început, Universitatea a cuprins doar trei facultăți: de Filosofie, Drept și Teologie, urmând ca mai apoi să-și diversifice profilul, să-și mărească numărul de secții, departamente, materii predate și activități științifice. Astăzi, prima instituție de învățământ superior a României are 15 facultăți și un Institut de Cercetări Interdisciplinare.
La 1 octombrie 1860, Alexandru Ioan Cuza semna decretul de înființare a primei școli de învățământ superior
De reamintit că, la 1 octombrie 1860, Alexandru Ioan Cuza semna decretul de înființare a primei Școli de învățământ superior din Țările Române – Școala de Muzică și Declamațiune de la Iași. 26 de zile mai târziu, iau ființă Școala de Sculptură și Pictură și Muzeul Național de Pictură. Din 1931, Academia de Muzică și Artă dramatică poartă numele marelui compozitor George Enescu. După mai multe transformări, în 1997, printr-o hotărâre a Guvernului României, primește titulatura de Universitatea de Arte „George Enescu”. În prezent, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” se impune în trei domenii diferite ale artei – muzică, teatru și arte vizuale, contribuind la dezvoltarea culturii românești și universale.
Celebrarea celor 160 de ani constituie un prilej de a medita la rolul pe care acestea l-au jucat ca formatoare de valori în viața societății românești
De-a lungul celor 160 de ani de existență, numeroasele generații de studenți și profesori au reușit să impună UAIC și UNAGE ca instituții de referință pentru întreaga societate românească. Mulți dintre absolvenții celor două universități s-au afirmat ca personalități de seamă: profesori și cercetători în universități din întreaga lume, membri ai Academiei Române sau ai altor Academii din Europa, compozitori, pictori, scriitori, actori, diplomați, înalți prelați etc. Așadar, celebrarea celor 160 de ani de la înființarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, instituții de învățământ superior cu cea mai bogată tradiție din România, constituie un prilej de a medita la rolul pe care l-au jucat ca formatoare de valori în viața societății românești, dar și un prilej de bucurie pentru continuitatea și recunoașterea dobândite de învațământul superior ieșean.