Elimini cheaguri de sânge la menstruație? Ei bine, află că este un fenomen normal, pe care fiecare femeie îl experimentează la un moment dat. Iată care sunt cauzele apariției acestor cheaguri de sânge.
Cheagurile de sânge reprezintă o caracteristică obișnuită a sângelui menstrual. Acestea pot varia ca mărime și număr, fiind niște bucăți cu o consistență asemănătoare jeleului.
Cheagurile de sânge menstrual sunt diferite de cheagurile de sânge venos. Acestea din urmă sunt rezultatul coagulării, și anume a procesului de transformare a sângelui fluid într-o stare semi-solidă sau solidă. Apariția lor este necesară pentru oprirea sângerării rezultate în urma vătămărilor, dar când nu au legătură cu accidentările, cheagurile de sânge pot constitui adevărate probleme medicale.
Din ce cauză apar cheagurile de sânge la menstruație?
De regulă, cele care determină formarea cheagurilor de sânge la menstruație sunt anticoagulantele corpului tău. Organismul eliberează aceste substanțe, pentru a împiedica coagularea sângelui menstrual pe măsură ce se elimină, însă când sângerarea este abundentă, nu există suficient timp ca anticoagulantele să acționeze. Astfel, iau naștere cheagurile de sânge.
Chiar dacă cheagurile de sânge la menstruație sunt normale, eliminarea unor trombi de mari dimensiuni poate fi un semn că ceva nu este în regulă. În cazul în care menstruația ta pare să fie mai abundentă decât de obicei, este timpul să îți faci o programare la medic. De exemplu, nu sta pe gânduri dacă umpli un absorbant pe oră, în mod repetat, timp de câteva ore.
Medicul este singurul în măsură să stabilească dacă există o problemă preexistentă, de natură să îți provoace menstruațiile abundente. Acesta te poate sfătui să îți faci o serie de analize, pentru a exclude anemia sau o altă afecțiune a sângelui care determină oboseală și slăbiciune. De asemenea, medicul îți poate recomanda o ecografie pelvină sau medicamente pe bază de hormoni, pentru a regla menstruațiile abundente.
Boli care se ascund în spatele cheagurilor de sânge la menstruație
Dacă cheagurile de sânge la menstruție sunt mai mari decât o monedă, sunt foarte frecvente, apar odată cu un flux anormal ce necesită schimbarea unui tampon la fiecare oră sau apar însoțite de dureri semnificative, mergi la medic.
Cheagurile de sânge la menstruație pot fi un simptom al polipilor uterni sau a fibroamelor (acestea pot fi însoțite și de dureri persistente în zona lombară, dureri în timpul actului sexual, senzație de balonare, probleme de fertilitate și pete apărute neregulat pe lenjeria intimă).
Totodată, pot fi semn de endometrioză. Boala este, însă, însoțită și de alte simptome: dureri și crampe în zona pelviană și lombară, menstruații abundente, menstruații dureroase, disconfort sau durere în timpul actului sexual, probleme de fertilitate.
Mai mult, cheagurile de sânge la menstruație pot semnala prezența adenomiozei uterine (mucoasa uterină crește în peretele muscular al uterului), a unui dezechilibru hormonal, a avortului spontan, a unui uter mărit (după o sarcină) sau a unor dereglări hormonale (dereglări ale funcției trombocitelor sau boala Wilebrand).