Chef Ștefan Popescu vine în atenția românilor cu o rețetă de cozonac reușit, gustos, aromat și extrem de pufos. Bucătarul de la Chefi la cuțite a explicat cât de importantă este calitatea ingredientelor folosite, dar și modul de preparare.
Chef Ștefan Popescu, ingrediente și secrete pentru un cozonac reușit pe mesele de sărbători
Prin intermediul unui clip video postat pe rețelele de socializare, bucătarul Ștefan Popescu a postat rețeta cozonacului, și ordinea corectă a ingredientelor încorporate. Pentru un cozonac bun ca la bunica acasă, chef Ștefan Popescu a atras atenția că modul simplu și autentic, fără folosirea unor trucuri moderne, este necesar pentru un cozonac reușit.
Ingrediente pentru aluat
1 kg făină albă tip 000, cernută de două ori
50 g drojdie proaspătă
550 ml lapte integral, călduț
250 g zahăr
5 gălbenușuri
1 ou întreg
200 g unt cu minimum 82% grăsime
Coajă rasă de lămâie
Coajă rasă de portocală
1 linguriță extract de vanilie
1/2 linguriță sare
60 ml ulei, pentru frământat
Ingrediente pentru umplutură
450 g nucă măcinată
150 g zahăr
5 albușuri
1 linguriță esență de rom
100 g rahat, tăiat cuburi mici
Un praf de sare
„Foarte important la cozonaci, în primul rând, este să crească. Vrem să ne iasă cel mai tare cozonac”, a explicat chef-ul într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare.
Bucătarul a explicat că este importantă ordinea ingredientelor. Untul trebuie adăugat după ce aluatul a fost frământat, pentru a nu-i afecta structura și elasticitatea.
Drojdia se activează în lapte călduț, iar separat se amestecă ouăle și zahărul până își dublează volumul. Se adaugă apoi făina, și se frământă până rezultă un aluat elastic și omogen.
Albușurile se bat spumă, apoi se încorporează nuca, zahărul, esența de rom și rahatul. Cozonacii se împletesc, se așază în tăvi și se mai lasă la dospit, etapă esențială pentru obținerea volumului dorit.
Înainte de a pune cozonacii la cuptor, bucătarul îi unge cu ou cu lapte și presară puțin zahăr pentru crustă.