În mod obișnuit, chifteluțele din năut sunt recunoscute sub denumirea de falafel, o specialitate foarte apreciată în Orientul Mijlociu, servită fie simplă, fie în lipii numite „lafa”, însoțită de diverse sosuri și salate.
Cu toate acestea, varianta pe care o prezentăm aici nu se încadrează exact sub eticheta de falafel, deoarece nu sunt prăjite în ulei, ci coapte la cuptor, și putem folosi legumele disponibile, abătându-ne astfel de la rețeta tradițională. Mai mult, aceste minunății acoperite cu susan pot fi considerate o reinterpretare gustoasă, ce este prezentată sub numele de chiftele de năut cu legume și susan. Au un gust foarte plăcut, iar pentru copii, năutul poate fi o descoperire interesantă și delicioasă.
Chiftele de năut cu legume, moi și pufoase
Aceste chifteluțe pot fi savurate așa cum sunt, iar dacă simple vi se par puțin uscate, atunci pot fi însoțite de sosuri la alegere și o salată bogată pentru a oferi o experiență mai echilibrată.
Pentru 24 de bucăți de chifteluțe de năut cu legume aveți nevoie de 1 cană de năut fiert, 1 ceapă mică, 1 cățel de usturoi, 1 legătură de pătrunjel, 3-4 fire de mentă proaspătă, 2 fire de busuioc proaspăt, 1/2 linguriță de garam masala (amestec indian de condimente, inclusiv chimion, cuișoare, semințe de coriandru, piper, nucșoară, scorțișoară), 1/4 linguriță de ienibahar măcinat (opțional), 3 roșii mici, 1 bucată de conopidă, 1 lingură de ulei de măsline, sare după gust, 1 lingură pesmet, 2-3 linguri de hummus (nu este obligatoriu, dar adaugă o textură cremoasă), susan pentru acoperirea chifteluțelor (se poate folosi atât susan alb, cât și negru).
Dacă nu aveți năutul deja fiert, începeți prin a-l spăla bine și a-l lăsă la hidratat în apă cu puțină zeamă de lămâie timp de 24-48 de ore. După hidratare, scurgeți și spălați năutul încă o dată cu apă rece, apoi fierbeți-l timp de 20-30 de minute, până când devine moale, iar apoi lăsați-l să se răcească.
Aceste chifteluțe pot fi servite în nenumărate moduri
Într-un robot de bucătărie sau blender, adăugați boabele de năut fierte și răcite, ceapa tăiată bucăți mari, cățeii de usturoi tăiați bucăți și verdețurile. Mixați bine până obțineți o pastă omogenă. După aceea, se adaugă conopida crudă și roșiile tăiate bucăți în vasul robotului și se mixează din nou până la obținerea unei compoziții perfect omogenizate. Se pun și restul ingredientelor și se continuă mixarea timp de până la un minut, până când se obține o compoziție densă dar fină.
Cu mâinile umede, se formează biluțe mici și rotunde, care apoi se tăvălesc prin susan și se așează cu grijă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Pentru o notă de diversitate cromatică, poți lăsa câteva chifteluțe fără susan. Tava cu chiftele cu năut și legume se introduce în cuptorul preîncălzit, și se coc la foc moderat timp de aproximativ 15 minute sau până când capătă o nuanță aurie și o consistență corespunzătoare.
Se lasă chifteluțele să se răcească în tavă, apoi pot fi transferate cu grijă pe un platou. Aceste delicii pot fi servite alături de un sos la alegere și o salată colorată. Dacă dorești, le poți pune pe masa și pe post de aperitiv rece.