Chiftelele cu sos alb sunt o alegere inspirată pentru mesele în familie, fiind un preparat consistent, savuros și foarte versatil.
Acest fel de mâncare combină textura fragedă a chiftelelor cu finețea unui sos cremos, care aduce un plus de rafinament preparatului.
Rețeta pentru chiftelele cu sos alb
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 650-700 grame de pulpă de porc tocată, de 2 cepe mici, de 1 felie de pâine înmuiată în lapte, de 1 cartof mare, de 1 ou, de 6 căței de usturoi, de 6 lingurițe de făină albă, de puțin bicarbonat de sodiu, de 3 lingurițe de lapte pentru a înmuia pâinea, de puțină făină pentru modelat, de 2 linguri de ulei de floarea-soarelui pentru călit ceapa, de ulei pentru prăjit chiftelele, de sare, piper, cimbru,oregano și de alte condimente după gust.
Pentru sos vei avea nevoie de 310 ml smântână grasă, de 1 ceapă, de 5 căței de usturoi, de 6 lingurițe de făină albă, de ulei suficient pentru a căli ceapa și usturoiul și de sare și piper după gust.
Începe prin a spăla carnea foarte bine, apoi scurge-o de apă, curăț-o și toac-o cât se poate de fin. Spală și curăță toate legumele, apoi șterge-le cu un prosop de hârtie, pentru a îndepărta excesul de apă. Taie ceapa mărunt și călește-o în puțin ulei până devine translucidă, apoi scurge-o de excesul de ulei.
Dă cartoful și cățeii de usturoi prin cea mai fină răzătoare, iar felia de pâine pune-o în lapte dulce, apoi stoarce-o. Amestecă acum toate ingredientele și adaugă și condimentele și bicarbonatul. După ce ai amestecat foarte bine până la omogenizare, încorporează și făina.
Cum termini de făcut preparatul și câteva recomandări
După ce toată compoziția este omogenă, ia câte o lingură de compoziție și formează câte o biluță, până când se termină toată compoziția. Fiecare biluță se aplatizează și se trece prin făină, apoi se prăjesc la foc mic, într-o tigaie cu ulei încins în prealabil.
Pentru a face sosul, curăță o ceapă, tai-o fin și călește-o la foc mic până când devine translucidă. Spală și curăță și usturoiul, apoi adaugă-l peste ceapă, la călit. Pune peste și 450-500 ml de apă și lasă să fiarbă la foc înăbușit pentru câteva minute. Adaugă și chifteluțele și asigură-te că sunt acoperite cu apă, apoi mai lasă-le la fiert pentru câteva minute.
Amestecă smântâna cu făina și cu condimentele, iar după ce chifteluțele au fiert pentru câteva minute, adaugă și sosul de smântână făcut. Lasă totul la fiert pentru încă 5 minute, amestecând frecvent, astfel încât să nu se prindă de fundul tigăii sau cratiței.
După acest timp, chifteluțele se pot servi calde, ca atare sau cu o garnitură. Aceste chiftele pot fi adaptate în numeroase moduri, în funcție de gusturi și de ce ai în frigider. Dacă vrei o variantă mai ușoară, poți folosi carne de pui sau curcan. De asemenea, pentru o opțiune vegetariană, chiftelele pot fi preparate din năut, linte sau dovlecei.
Chiftelele cu sos alb sunt o alegere gustoasă și ușor de preparat, perfectă pentru o masă copioasă în familie.