Află cum îți poți prepara propriul iaurt vegetal acasă, fără să fii nevoit să mai cumperi din comerț. Este ideal acum, în perioada postului.
Aceste variante sunt mai sănătoase, simplu de făcut și foarte rapide, fiind o idee de gustare excelentă pentru orice moment al zilei, atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Iată cum poți prepara un iaurt vegetal
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 250 ml de lapte vegetal, de orice aromă, de migdale, de cocos sau de soia, de 1 linguriță de îndulcitor natural, de 2 lingurițe de probiotice și de recipiente de sticlă pentru fermentare.
Se încălzește laptele vegetal ales într-un vas până când ajunge la o temperatură medie, de aproximativ 40 de grade, fără a fi lăsat să fiarbă. Se pune acum îndulcitorul natural în lapte, putând fi miere sau sirop de arțar, și se amestecă până când se dizolvă complet.
Se lasă laptele câteva minute la răcit, apoi se pun lingurițele de probiotic în lapte și se amestecă până când se încorporează complet. Se toarnă amestecul făcut în recipiente de stclă, se încălzesc au atenție și se învelesc într-un prosop sau într-o folie de plastic pentru a menține căldura acolo cât mai mult timp. Se lasă apoi la fermentat timp de aproximativ 12 ore, până când acest amestec devine solid.
După ce a devenit solid și a ajuns la consistența dorită, se pune în frigider pentru a se răci și pentru a se întări complet. Acesta poate fi servit simplu sau cu orice tip de fructe, semințe, miere sau fulgi de cereale, după bunul plac.
Alte rețete delicioase cu arome
Pentru a face un iaurt din nucă de cocos, vei avea nevoie de 400 grame de lapte de cocos, de 5 capsule de probiotic, de 250 grame de căpșuni proaspete, de câteva nuci de orice tip și de un recipient cu capac ermetic.
Se amestecă laptele de cocos cu probioticul de calitate, desfăcând capsulele direct în lapte. Se închide capacul și se agită sau se amestecă până când acestea se dizvolă complet. Se depozitează recipientul într-un loc rece, întunecat, timp de 2-3 zile, agitându-l din când în când. Dacă îl vreți de o consistență mai groasă, trebuie ținut la frigider mai multe zile, maxim o săptămână. După acest timp, se ornează cu fructele și nucile preferate și este gata de consum.
Dacă vrei un iaurt din soia, vei avea nevoie de 200 grame de boabe de soia, de 500 ml de apă pentru a hidrata boabele și de 1,5 litri de apă pentru prepararea laptelui de soia.
Se clătesc boabele și se pun 12 ore la hidratat în apă, se păstrează câteva linguri cu probiotice și apoi se blenduiește totul. După ce s-a făcut laptele, se pun probioticele și se pun în recipiente. Se acoperă recipientele și se păstrează într-un loc destul de călduros timp de 6-12 ore.
Un iaurt vegetal este o alternativă mult mai sănătoasă față de cel clasic, ce poate fi consumat în perioada de post sau de persoanele cu intoleranță.