Chimionul este un condiment obținut din semințele uscate ale plantei Cuminum, care face parte din aceeași familie cu pătrunjelul.
Este unul dintre cele mai iubite condimente și este utilizat cel mai adesea în bucătăriile din America Latină.
Iată de ce trebuie să introduci chimionul în alimentația ta
Pe piața românească, chimionul se găsește sub formă de semințe, măcinat sau sub formă de ceai. Comparativ cu chimenul, acesta are semințele mai iuți, mai mari și mai deschise la culoare.
Deși semințele de chimion sunt utilizate în mod frecvent ca și condiment pentru aroma lor deosebită, se cunoaște faptul că sunt utilizate și în medicina tradițională pentru a trata multe boli, precum gastrita acută, dispepsie, cancer și diabet. Printre cele mai bune beneficii pe care le poate aduce consumul său, se enumeră îmbunătățirea digestiei, a sistemului imunitar și circulația.
În același timp, semințele de chimion conțin substanțe care funcționează ca și antioxidanți, adică împiedică radicalii liberi care atacă celulele sănătoase și te ajută să te simți mai sănătos și energic. Are capacitatea de a împiedica răspândirea celulelor canceroase, deci are proprietăți anticancerigene.
Poate ajuta la controlul zahărului din sânge, întrucât este un agent hipoglicemic, luptă împotriva parazițiilor și bacteriilor, stimulează digestia, reglează nivelul colesterolului, datorită acțiunii hipolipidemice, o acțiune antiinflamatoare, datorită substanțelor active, favorizează pierderea în greutate și îmbunătățeste memoria.
De asemenea, chimionul negru are proprietăți afrodisiace, uleiul de chimion alungă durerile dentare, poate fi și ingredient în cosmetice și previne stresul oxidativ.
Pentru persoanele care sunt nevoite să țină o dietă săracă în sodiu, chimionul poate fi varianta ideală, deoarece compensează sarea datorită gustului său intens.
Iată cum îl poți consuma
Dacă consumi frecvent ceai, poți face un ceai de chimion, cu o linguriță de semințe sau de plantă în 150-200ml de apă clocotită, pe care îl vei lăsa timp de 10 minute acoperit, după care îl vei strecura.
Consumul de ceai îți va susține digestia și funcțiile sale, va susține lactația, ajută la spasmele abdominale, ameliorează senzațiile de flatulență și balonare și contribuie la funcționarea normală a tractului intestinal.
Îl poți utiliza și sub formă de ulei, care poate fi un antioxidant puternic, care îți va stimula metabolismul și digestia. De asemenea, el elimină excesul de apă din organism și este diuretic, dar și un calmant foarte bun pentru durerile musculare.
Dacă vrei să îl consumi în bucătărie cu alte condimente, să știi că aroma chimionului se potrivește foarte bine cu multe alte arome, mai ales cu cele care au un miros mai înțepător. Îl poți amesteca cu scorțișoară, cardamom, cuișoare, oregano, nucșoară, fenicul, cimbru, mentă, sumac sau coriandru.
Acesta poate fi adăugat în orice fel de mâncare, fie că este vorba despre carne, supe, tocănițe, sosuri pentru paste sau orice altceva. Adesea, bucătarii îl folosesc atunci când vor să scoată în evidență dulceața legumelor rădăcinoase, precum sfecla și morcovul sau pentru a adăuga un gust deosebit mâncărurilor vegetariene.
Chimionul este un ingredient foarte important în orice casă, datorită beneficiilor pe care le aduce și a versatilității sale, așadar, nu ar trebui să îți lipsească, indiferent de forma sub care dorești să îl consumi.