Razboi în Ucraina

China cere Rusiei și Ucrainei să protejeze civilii în război

Publicat: 15 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
China cere Rusiei și Ucrainei să protejeze civilii în război
Sunt relații strânse între Vladimir Putin și Xi Jinping, iar ultimul a adoptat o poziționare netruă în războiul din Ucraina

China a cerut Rusiei și Ucrainei să protejeze civilii în război. Cererea a fost făcută de un diplomat de rang înalt chinez. Acesta a mai menţionat faptul că cele două forțe trebuie să protejeze civilii şi să evite o criză umanitară la scară largă.

De la începutul războiului China a evitat să condamne Rusia pentru invazia Ucrainei. Poziționarea oficialilor de la Beijing a fost una neutră mai ales în contextul în care Rusia și China au mari relații economice în special în sfera gazelor naturale. La fel ca China, India a adoptat o poziționare neutră. Ba mai mult, Rusia va vinde Indiei cantități mari de petrol la prețuri reduse. India păstrează legăturile economice cu Rusia.

China cere Rusiei și Ucrainei să protejeze civilii în război

Principalul diplomat al Chinei a cerut (din nou) ambelor părți să-și dea dovadă de reținere, într-o întâlnire cu oficiali americani ieri. Acesta a explicat faptul că nu se dorește crearea unor situații limită, unor situații în care există o criză umanitară la scară largă:

„Toate părțile ar trebui să exercite o reținere maximă, să protejeze civilii și să prevină o criză umanitară la scară largă”, a spus Yang Jiechi, într-un rezumat al întâlnirii publicat de Beijing în această dimineață.

Yang a spus că China s-a angajat să promoveze negocierile de pace și „comunitatea internațională ar trebui să… împingă situația să se răcească cât mai curând posibil”.

El a adăugat că „preocupările legitime ale tuturor părților” ar trebui abordate. Comentariile sale au fost făcute la o întâlnire de șapte ore la Roma cu consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, care a fost urmărită îndeaproape – deoarece cu câteva ore înainte de a avea loc, oficialii americani de securitate au acuzat China că și-a semnalat disponibilitatea de a furniza arme Rusiei. Beijingul a respins cu înverșunare rapoartele drept dezinformare, spunând că presa americană răspândește constant știri false. China s-a abținut până acum să condamne Moscova și a spus că „preocupările sale de securitate” ar trebui luate în serios. Dar Beijingul și-a exprimat în același timp „sprijinul neclintit” pentru suveranitatea Ucrainei.

China a fost acuzată că ar trimite arme în Rusia

În cursul zilei de luni presa din America a semnalat faptul că Rusia a cerut ajutor militar Chinei. Totuşi, oficialii de la Beijing au explicat faptul că ştirea este una falsă şi că oficialii americani răspândesc des astfel de știri care aduc atingeri Chinei.

Pe de altă parte vă aducem aminte faptul că poziţionarea Chinei în războiul din Ucraina este una neutră. Oficialii au evitat să condamne Rusia pentru invazie iar în momentul în care s-a votat la ONU rezoluția care condamnă țara vecină pentru invazia din Ucraina, comuniștii s-au abținut la vot.
Aceeași poziţionare a avut-o şi India care are strânse legături economice cu Rusia. Ba mai mult, recent a apărut informaţia precum că India va cumpăra petrol ieftin din Federația Rusă.

Așadar, în acest context, indemnul Chinei către Rusia și Ucraina de a nu răni civilii se poate dovedi cu adevărat folositor din perspectiva faptului că Beijingul rămâne aproape singurul care mai întreține relații economice cu Moscova.

Adauga un comentariu