China este singura ţară din lume care a câştigat de pe urma pandemiei de COVID-10, susţine un raport economic la nivel mondial. În timp ce ţările din lume au un nivel scăzut al economiei, China se poate lăuda cu exporturi record de produse sanitare, medicale şi nu numai.
Economiile din întreaga lume s-ar putea să fie încă la un sfert distanță de recuperarea la nivelurile lor pre-pandemice, deși cel mai grav șoc economic pare să se fi încheiat, potrivit analiștilor de la Amundi Asset Management.
Economiile mondiale încep să recupereze pierderile
Economiile din întreaga lume s-ar putea să fie încă la un sfert distanță de recuperarea la nivelurile lor pre-pandemice, deși cel mai grav șoc economic pare să se fi încheiat, potrivit analiștilor de la Amundi Asset Management.
„În opinia noastră, performanța economică va progresa de-a lungul unui proces de recuperare înclinat ascendent. În scenariul central, acest lucru se traduce prin faptul că nivelurile pre-Covid-19 nu vor fi atinse înainte de câteva trimestre, în medie ”, au scris analiștii într-o notă.
” Perioada maximă a scăderii a trecut, dar economiile nu par să urce suficient de repede pentru a asigura o vindecare rapidă”, au spus ei.
Amundi și-a redus previziunile economice pentru 2020 și se așteaptă acum ca PIB-ul global să se contracte între 3,5% și 4,7%, în comparație cu proiecția anterioară de scădere între 2,9% și 4,2%. În consecință, prognozele de creștere a PIB pentru anul viitor au fost „ușor revizuite în sus”, între 4,4% și 5,7%, de la 4,1% la 5,1% anterior.
„După o revenire robustă post-blocare a activității începând cu mai și începutul lunii iunie, ritmul de redresare pare să fi încetinit și stabilizat între iulie-sfârșit și august, iar acest lucru este vizibil atât în datele soft, cât și în cele hard”, au spus analiștii Amundi .
„Curba de redresare bazată pe măsurători (date de înaltă frecvență) a activităților de producție, a pieței forței de muncă și a sentimentului consumatorilor a început să se aplatizeze aproape peste tot, fără a atinge niveluri înainte de criză”, au spus ei.
În urma pierderilor observate în prima jumătate a anului, analiștii au avertizat că redresarea din al treilea trimestru „nu pare să fie suficientă pentru a readuce majoritatea economiilor la nivelurile lor anterioare crizei în curând”.
China este marea câştigătoare! Va avea creştere economică
Cu toate acestea, analiștii au evidențiat excepția Chinei, despre care au spus că „va ajunge probabil la un nivel de creștere la sfârșitul anului 2019 până la sfârșitul anului 2020”.
Primele cazuri de coronavirus au fost raportate în China, determinând autoritățile din țară să ia măsuri draconice pentru a preveni răspândirea bolii. Comunicările recente din țară au arătat o redresare economică continuă în domenii precum sectorul producției și al serviciilor.
În altă parte, datele produsului intern brut din trimestrul ÎI au arătat impactul negativ economic cauzat de pandemia de coronavirus. Australia a anunțat miercuri oficial că a intrat într-o recesiune în al doilea trimestru, trezorierul țării declarând sfârșitul perioadei sale record de creștere economică .
Alte economii majore au înregistrat scăderi mai grave, economia SUA a scăzut cu un record de 32,9% în al doilea trimestru, în timp ce PIB-ul celui de-al doilea trimestru al Regatului Unit a scăzut cu 20,4% .