Peste 100.000 de militari au fost masaţi de Rusia la graniţa cu Ucrania şi în peninsulă Crimeea, anexată de Moscova în urmă cu şapte ani.
Responsabilul cu diplomaţia europeană lansează un avertisment menit să aducă îngrijorare în Europa. Conform acestuia, 100.000 de soldaţi ruşi se află dislocați la graniţa cu Ucraina și Crimeea.
Totuşi, Borell anunţa, cu o zi în urmă, 150.000 de soldaţi ruşi la graniță dar cabinetul acestuia a corectat informaţia
Miniștii de externe din Uniunea Europeană au discutat cu omologul lor din Ucraina
Declaraţiile făcute de Joseph Borell, șeful diplomației europene vine în contextul în care ministrul de Externe din Ucraina a discutat cu omolii lui din Uniunea Europeană. Cabinetul lui Joseph Borella rectificat ulterior numărul de soldaţi pentru că inițial se spunea că sunt peste 150.000 de militari:
„Este vorba de cea mai mare desfășurare militară a armatei ruse la granița cu Ucraina de până acum. Este în mod evident o sursă de îngrijorare. Atunci când desfășori atâtea trupe, oricând poate să apară scânteie undeva”, a estimat Borell.
Cu toate că aglomerarea de la granița cu Ucraina este fără precedent, momentan nu sunt prevăzute sancţiuni economice sau măsuri de expulzare a diplomaților ruși.
Americanii nu au confirmat informația
Totuşi, americanii de la Pentagon au precizat că dislocarea militarilor este una fără precedent şi este mai mare decât cea de când Crimeea a fost ocupată. De altfel, aceştia nu au confirmat nici infirmat numărul avansat de Joseph Borell, cel de 100.000 de militari
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, a spus că SUA sunt îngrijorate de planurile Rusiei de a bloca vase şi nave străine în unele regiuni din Marea Neagră.
„Este o escaladare neprovocată în cadrul campaniei continue a Moscovei de a submina şi destabiliza Ucraina”, a adăugat oficialul american.
La Kiev, autoritățile se tem că Moscova încearcă să provoace un incident care să justifice o operaţiune armată. Kremlinul susţine însă că nu ameninţă pe nimeni şi denunţă, la rândul său, „provocările” ucrainene şi activităţile „ameninţătoare” ale NATO.
SUA a trimis două nave de război la Marea Neagră
Ca urmare a detașării sutelor de mii de militari la graniţa cu Ucraina, SUA a decis să trimită două nave de război în Marea Neagră. Totuşi, ruşii au lansat un avertisment spunând că acest lucru reprezintă o provocare fără precedent în istoria modernă din partea SUA și că americanii nu ar trebui să se aproprie de Crimeea.
În altă ordine de idei, ruşii au explicat faptul că nu ar trebui să îi intereseze pe cei din exterior ce se întâmplă între graniţele Rusiei. Cresc tensiunile dintre Ucraina și Rusia, după ce două nave de război ale Rusiei au tranzitat sâmbătă strâmtoarea Bosfor către Marea Neagră. Alte 15 vase mai mici au finalizat transferul către această mare, Moscova consolidându-ţi prezenţa navală în contextul relaţiilor tensionate cu Occidentul şi cu Ucraina, transmite Reuters.