Local

Cinci suflete, înghesuite în două camere, în comuna Țigănași! Condițiile de trai pentru acești copilași sunt inumane! – GALERIE FOTO

Publicat: 03 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cinci suflete înghesuite în două camere în comuna Țigănași Condițiile de trai pentru acești copilași sunt inumane  GALERIE FOTO
Loredana își dorește să aibă propria locuință pentru cei patru copii ai ei

O familie din județul Iași se chinuie să aibă propria locuință, pentru a putea asigura un trai mai bun copiilor. Șase suflete stau înghesuite în două camere, în comuna Țigănași. Acestea au la dispoziție o bucătărie și o cameră mică, în care dorm cu toții. Loredana și Marius Duca sunt nevoiți să locuiască în aceste condiții deoarece nu au posibilitatea de a-și termina casa pe care cu greu au început-o în urmă cu câțiva ani. Cele șase suflete care sunt înghesuite într-o locuință bătrânească fac un apel către cei care le-ar putea da o mână de ajutor.

Loredana și Marius Duca sunt căsătoriți de 9 ani și au împreună au 4 copii. Condițiile dificile în care locuiesc cei șase membri ai familiei Duca par că nu se vor schimba vreodată. Fetița cea mai mare are 10 ani, iar cel mai mic copil are un an. Copiii merg la școală, respectiv la grădiniță și, indiferent de condițiile de trai pe care părinții le pot oferi, ei se străduiesc să învețe cât mai mult! Loredana și Marius se chinuie  să aibă cei mici parte de educație.

Marius lucrează în construcții de aproximativ 7 ani, iar Loredana este casnică, deoarece este nevoită să aibă grijă de copii. Banii pe care ei îi au lunar ajung pentru traiul de zi cu zi, pentru facturi, lemne, cheltuieli pentru școală, dar nu își permit să facă economii. Aceștia au o singură dorință: ca într-o zi să aibă locul mult visat pe care îl vor putea numi „acasă”.

Cinci suflete, înghesuite în două camere: nu au baie și nici apă curentă!

Fiecare ban pe care l-au câștigat cele șase suflete înghesuite într-o locuință bătrânească de-abia asigură traiul de zi cu zi.

„De exemplu, astăzi, am mâncare doar pentru copii. O să le dau ceva acum când vin de la școală și apoi diseară… Eu pot sta și fără mâncare!”, a spus, cu ochii înlăcrimați, mama celor 4 suflete.

Loredana are vârsta de 32 de ani, iar soțul ei, Marius, 36 de ani. Ambii părinți provin din familii modeste, fără prea multe posibilități. Nu au mers să cerșească și nici să-și plângă soarta, lăsându-și copii de izbeliște. De asemenea, nici nu au băut sau fumat banii din alocațiile copiilor. Indiferent de momentele grele pe care acești părinți le-au întâmpinat, au ales să-și pună copiii pe primul loc și să le ofere și ultimul leu din buzunar.

„Suntem săraci, dar ne-am iubit și ne iubim enorm copiii și am făcut totul să îi ținem lângă noi. Le-am oferit și noi ce-am putut până acum”, a mai zis, cu inima plină de tristețe, Loredana

În cei câțiva metri pătrați cât însumează bucătăria și camera în care locuiesc, femeia gătește, iar copiii mănâncă și își fac temele. Ei locuiesc în două camere din casa bătrânească a mamei Loredanei. Aceștia, în acest spațiu, nu au baie sau apă curentă, ci doar o cameră în care dorm și o încăpere mică unde gătesc și mănâncă. În urmă cu ceva timp, cei doi au făcut niște eforturi uriașe și au început să-și clădească o căsuță, însă viața lor s-a schimbat și nu au mai avut de unde face economii pentru a o termina. Acum, dorința lor cea mai mare este să aibă propriul loc în care să spună că sunt acasă.

„Încercăm să facem tot ce ne stă în fire. Și dorința cea mai mare a copiilor este să aibă o casă a lor, o cameră a lor, unde să doarmă și să se joace” , a mai adăugat, plină de amărăciune, femeia.

Încăperea este mică, plină de mucegai, iar pereții sunt îmbibați de aburul de la mâncare și fumul de la sobă. Oricât de multă curățenie ar face și cât de des ar șterge femeia, este imposibil să asigure copiilor ei niște condiții normale de trai.

Banii le ajung doar pentru cheltuielile curente: trăiesc din alocațiile copiilor și ce mai poate trimite tatăl de la Timișoara

Veniturile lunare obținute de cei doi părinți sunt alocațiile copiilor și ce reușește să trimită tatăl lor acasă. El muncește în județul Timișoara pentru că în Iași a spus că nu a găsit nimic de lucru. Din această sumă pe care ei o au lunar pot asigura hrana la copii, pachete la școală și facturile pentru întreținere, deși sunt luni în care și doar pentru aceste cheltuieli rămân cu datorii imense.

„Dacă mă duc la magazin să vă arăt câtă datorie am… Și azi tot pe datorie am luat. Banii se duc pe facturi, lapte praf, pamperși, hrană, pachete la școală, lemne. Nu ne ajung banii…” , a destăinuit mama.

Cei 4 copii sunt Amalia, în vârstă de 10 ani, Sebastian, de 8 ani, Raul are 5 anișori, iar frățiorul lor mai mic, Nicolas, are doar 1 an și 3 luni. Cei mai mari merg la școală. Le place să învețe și să aibă parte de cât mai multe informații. Amalia și Sebastian merg la școala primară din satul lor, Mihail Kogălniceanu, iar Raul frecventează grădinița din sat. Aceștia s-ar bucura și dacă ar primi hăinuțe, rechizite sau chiar pachețele pe care să le mănânce la școală.

Pornind de la cazul familiei Duca, BZI inițiază o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta cele șase suflete înghesuite într-o locuință bătrânească din comuna ieșeană Țigănași. Cei care doresc să îi sprijine o pot face contactând redacția BZI.

Adauga un comentariu