Actualitate

Cine a fost Ecaterina Teodoroiu, prima femeie care va avea chipul pe o bancnotă românească

Publicat: 02 oct. 2021
Lansarea unei bancnote care să o celebreze pe Ecaterina Teodoroiu este în discuție încă din 2019, însă odată cu venirea pandemiei planurile s-au amânat

Ecaterina Teodoroiu va deveni, în această toamnă, prima femeia care va avea ilustrat chipul pe o bancnotă.

Banca Națională a României a anunțat că va lansa, în această toamnă, bancnota de 20 de lei pe care va apărea chipul Ecaterinei Teodoroiu, eroina din Primul Război Mondial.

Cine a fost Ecaterina Teodoroiu, femeia eroină din Primul Război Mondial

Ecaterina Teodoroiu, pe numele întreg Cătălina Vasile Toderoiu, s-a născut pe 15 ianuarie 1894, la Vădeni, acualul Târgu-Jiu. Provine dintr-o familie de agricultori cu cinci frați și două surori. Și-a schimbat numele în timpul studilor la școala româno-germană din Târgu Jiu, iar din 1909 a urmat gimnaziul în București cu scopul de a deveni învățătoare, unde a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din țară.

În timpul Primului Război Mondial, Ecaterina Teodoroiu s-a implicat ca asistentă medicală pe frontul unde lupta fratele ei, Nicolae. După moartea fratelui ei, din dorința de a-și răzbuna familia, a hotărât să lupte cerându-i permisiunea comandantului Diviziei 2 să fie transferată într-o unitate de combatanți.

Pe 10 octombrie 1916 a participat la prima bătălie, comandată de generalul Ioan Drăgălina, unde a fost luată prizonieră, de unde a evadat folosind un revolver ascuns. În încercarea de evadare s-a rănit ușor la picior, iar la revenirea în unitatea sa, a continuat să participe la lupta din zona orașului Filiași, unde a suferit fracturi ale tibiei și femurului stângi, fiind transportată de urgență la spital. 

A revenit pe front în vara anului 1917, iar pe 22 august, în cursul unui atac declanșat de Regimentul 40 Rezervă german, Ecaterina Teodoroiu a fost împușcată, în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent.

Ecaterina Teodoroiu, pe noua bancnota de 20 de lei 

Ecaterina Teodoroiu va deveni, în această toamnă, prima femeie care va apărea pe o bancnotă.

În cadrul unui mesaj postat pe Facebook, europarlamentarul Corina Crețu a anunțat că pe noua bancnotă de 20 de lei va fi ilustrat chipul eroinei din Primul Război Mondial. 

„Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă – să sperăm, după multe amânări – Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării. Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei”, a scris Corina Crețu.

Lansarea unei bancnote care să o celebreze pe Ecaterina Teodoroiu este în discuție încă din 2019, însă odată cu venirea pandemiei planurile s-au amânat. 

Comentarii
Adauga un comentariu