Un bărbat de 111 ani din Anglia a obținut în aprilie anul acesta titlul de cel mai bătrân om în viață din lume. Singura sa dietă este să mănânce pește și cartofi prăjiți în fiecare zi de vineri.
Cine este cel mai bătrân om din lume
John Alfred Tinniswood, care s-a născut în 1912 – în acelaşi an în care s-a scufundat Titanicul – insistă că secretul vieții sale îndelungate este pur noroc. El a obţinut titlul de cel mai bătrân om din lume după ce s-a confirmat că Gisaburo Sonobe, în vârstă de 112 ani, din Japonia, a murit la 31 martie anul acesta.
Tinniswood a declarat pentru Guinness World Records: „Ori trăiești mult, ori trăiești puțin, și nu poți face mare lucru în această privință”. John Tinniswood, care este străbunic, s-a născut în Liverpool și acum locuiește într-un azil din Southport. După ce a devenit cel mai bătrân bărbat din Marea Britanie în 2020, Tinniswood nu este deranjat de noul său statut de cel mai bătrân om din lume.
De când a împlinit 100 de ani, în 2012, a primit în fiecare an o felicitare de ziua sa de naștere de la regretata regină Elizabeth II, care era cu aproape 14 ani mai tânără decât el. Dând un sfat pentru generațiile tinere, el a spus: „Întotdeauna faceți tot ce puteți, fie că învăţaţi ceva, fie că învăţaţi pe cineva. Daţi tot ce aveţi mai bun. Altfel, nu merită să te deranjezi cu asta”. El a spus că primeşte o cină cu peşte în fiecare vineri la cămin, adăugând: „Mănânc ceea ce îmi dau şi toţi ceilalţi.”
Nu am o dietă specială. Dacă bei prea mult, dacă mănânci prea mult, dacă te plimbi prea mult, dacă faci prea mult din orice, vei avea de suferit în cele din urmă”. Tinniswood încă poate îndeplini majoritatea sarcinilor zilnice în mod independent – se ridică din pat fără ajutor, ascultă radioul pentru a fi la curent cu ştirile şi încă îşi gestionează singur finanţele.
El a trăit în ambele războaie mondiale şi este cel mai în vârstă veteran de sex masculin din lume care a supravieţuit celui de-al Doilea Război Mondial, deoarece a avut un rol administrativ pentru Army Pay Corps. Pe lângă contabilitate şi audit, munca sa a implicat sarcini logistice, cum ar fi localizarea soldaţilor rămaşi izolaţi şi organizarea aprovizionării cu alimente.
Cine este cel mai bătrân om din România
La Revoluţia din 1848, Maftei Pop deja avea 44 de ani, la începerea Primului Război Mondial, bărbatul avea deja peste 100 de ani, iar la Unirea din 1918 avea aproape 115 ani. A prins şi al Doilea Război Mondial, dar şi instalarea comunismului. Maftei Pop, Bădia Maftei cum îi spuneau vecinii, s-ar fi născut în anul 1804, în Valea Loznii, Sălaj și a s-a dus la ceruri mult mai târziu, pe data de 15 martie 1952, în Ciubăncuța, un sătuc din judeţul Cluj. Maftei Pop a trăit și a murit în satul Osoi din județul Cluj. Numele lui a fost menționat și de Ana Aslan, într-un interviu acordat ziaristului și scriitorului Mihai Stoian în anii 1970. De asemenea, Bpdia Maftei a fost menționat şi de academicianul Constantin Ion Parhon în cartea sa „Biologia vârstelor”, din 1955.
Așadar, acest român ar putea fi cel mai bătrân om din toate timpurile. Conform documentelor de la primăria din localitatea în care și-a petrecut ultima parte a vieții, Maftei Pop s-a născut în Valea Loznii, județul Sălaj. A decedat 148 de ani mai târziu, pe 15 martie 1952 în Ciubăncuța, comuna Oșoi. S-a mutat dintr-un sat în altul când a împlinit 85 de ani.