International

Cine este Mihail Mișustin, tehnocratul revalidat de Putin în fruntea guvernului

Publicat: 10 mai 2024
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Cine este Mihail Mișustin tehnocratul revalidat de Putin în fruntea guvernului
Numirea care a șocat pe toată lumea

​Birocrat fără ambiții politice, un tehnocrat fără trecut în serviciile de securitate sau „omul lui Boris Fiodorov”, primul ministru de finanțe al Rusiei, așa este descris premierul rus Mihail Mișustin, care vineri a fost propus de Vladimir Putin pentru un nou mandat, potrivit unor biografii realizate de agenția Reutersși de publicația independentă rusă The Moscow Times.

Mihail Mișustin, în vârstă de 58 de ani, conduce guvernul rus din ianuarie 2020. El a fost șeful Serviciului Federal de Taxe înainte de a-l înlocui pe Dmitri Medvedev ca prim-ministru. Vineri, Vladimir Putin a înaintat Dumei de Stat propunerea ca Mișustin să fie validat pentru un nou mandat.

Mișustin are în prezent al treilea cel mai lung mandat în fruntea guvernului rus (4 ani, 3 luni și 21 de zile), după predecesorul său Dmitri Medvedev (7 ani, 8 luni, 8 zile între 2012-2020) și Viktor Cernomirdin (5 ani, 3 luni și 9 zile între 1992-1998).

Fără trecut în serviciile de informații

Mihail Mișustin nu este parte din aşa-numita facţiune „siloviki” a oficialilor puternici apropiați de Vladimir Putin care au un trecut în serviciile de informații ale Rusiei. Înainte de a deveni prim-ministru, el a condus serviciul fiscal federal, unde a fost aprecizat pentru că a reușit mai mult decât dublarea veniturilor în timpul deceniului său la conducere.

Primul său mandat în fruntea guvernului rus a fost dominat de pandemia de COVID-19 și de războiul Rusiei cu Ucraina, ambele au generat provocări logistice vaste pe care Mișustin a fost însărcinat să le rezolve. El se află pe lista de sancțiuni occidentale impuse ca urmare a declanșării războiului.

El nu a jucat un rol important în chestiuni de război, fiind însărcinat în schimb să gestioneze economia în această perioadă.

Mişustin a fost numit în octombrie 2022 în fruntea unui nou Consiliu de Coordonare care să colaboreze cu liderii regionali şi cu industria pentru o mai bună aprovizionare a forţelor armate şi pentru a îmbunătăţi sprijinul medical şi logistic. Putin recunoscuse problemele din acest domeniu după o mobilizare haotică a 300.000 de oameni, dintre care unii nu aveau nici echipamentul de bază, cum ar fi sacii de dormit.

Potrivit Reuters, Mișustin are imaginea unui comunicator încrezător, adesea văzut la televiziune răspunzând întrebări punctuale din partea lui Putin cu privire la sarcinile guvernamentale și termenele limită.

În raportul său anual către parlament din aprilie 2024, Mișustin a spus că guvernul său s-a confruntat cu condiții „foarte complicate”, dar a reușit să adapteze economia Rusiei la sancțiunile occidentale și să atingă obiectivele stabilite de Putin

Mișustin ar putea juca un rol important într-o viitoare tranziție în fruntea statului rus. Conform constituției, prim-ministrul este primul la rând pentru a prelua funcția de președinte interimar până la noi alegeri, dacă liderul de la Kremlin demisionează, este demis din funcție sau trebuie să se retragă din motive de sănătate.

Numirea care a șocat pe toată lumea

Vladimir Putin a șocat întreaga lumea când l-a ales pe „obscurul șef de la taxe” să fie numărul 2 în statul rus, scria în 2020 publicația independentă rusă The Moscow Times. Mulți au pus această decizie pe lipsa sa de ambițiii politice.

„Mișustin nu este cu siguranță un prim-ministru de decor, ci un membru cu drepturi depline al listei de succesori pentru rolul de președinte”, a scris atunci Alexander Baunov de la Centrul Carnegie din Moscova pe Facebook. „Relativa lui obscuritate nu ar trebui să-l excludă. Vladimir Putin însuși a fost un oficial puțin cunoscut până în momentul în care [Boris] Elțin l-a numit în trei posturi înalte unul după altul”.

Născut și crescut chiar în afara capitalei Rusiei, Mișustin a absolvit inginerie de sisteme în 1989 la Universitatea Tehnologică de Stat din Moscova. „Avea mulți prieteni și i-a plăcut întotdeauna să fie într-un grup”, a spus Andrei Morozov, un consultant IT din Moscova, care a absolvit în același an cu actualul premier rus.

El s-a angajat la International Computer Club, organizația non-profit formată de un grup de oameni de știință sovietici în 1986 cu aprobarea KGB. EA a fost prima care a adus tehnologia occidentală în Uniunea Sovietică.

„Practic, a fost o operațiune de marketing concepută pentru a determina companiile occidentale de computere să investească în Rusia – ceea ce au făcut cu un efect foarte bun”, a spus Esther Dyson, un investitor american de origine elvețiană, care lucra cu grupul la acea vreme.

În anii ’90, el s-a apropiat de primul ministru de finanțe al Rusiei, Boris Fiodorov. „Nu este niciun secret că era apropiat de Boris Fiodorov, că era omul lui”, spune Serghei Aleksashenko, care a lucrat ca adjunct al lui Fiodorov în minister între 1993 și 1994.

Fiodorov era un reformator liberal, dar cei care l-au cunoscut pe Mișustin în acel an spune că nu discutat deloc politică. El avea să fie și cel care l-a îndrumat spre o altă lume, cea a finanțelor, când i-a oferit un post la UFG Asset Management, o firmă financiară pe care a fondat-o alături de un investitor american.

În 2008, Fiodorov, care locuia la Londra, a murit brusc în urma unui infarct. Mișustin era deja lansat spre o traiectorie spre vârful puterii, iar în 2010 a fost numit în fruntea Serviciului Federal de Taxe, post care avea să-l propulseze spre conducerea guvernului.

Comentarii
  • Deja de anul trecut au luat masuri disperate – ca de ex. inghetarea tuturor proiectelor de investitii. Cresterea productiei de razboi e responsabila pentru compensarea pierderilor cauzate de pierderea pietei europene de petrol si gaz. Masurile astea disperate insa o sa actioneze ca un ciocan in momentul in care economiile pe care le fac acuma o sa puna pe butuci varii sisteme interne – gen n-o sa mai fie practicabile nici macar liniile de cale ferata, pe care circula majoritatea materialului militar cu destinatia Ucraina, sau n-o sa mai fie in stare sa exporte petrol nici macar in China sau India, ca li se strica instalatiile si nu mai au cu ce le repara. Doar ca treburile astea dureaza.

  • Fabricile de armament duduie si nu prea – ce produc ele e de nivel tehnologic relativ scazut, cu consum mare de materie prima, fara eficienta mare pe front si relativ de proasta calitate. Plus ca,coruptia in Rusia a crescut, n-a disparut, asa ca gramada din ce se duce la fabricile de armament e pus deoparte pt. alte yahturi si vile in locatii exotice. Asa ca formal, pe hartie, economia o duce bine, da’ faptic, la nivelul buzunarului cetateanului de rand, e jale. Petrolul si gazele exportate in India si China-s o afacere proasta pentru Rusia. Nu reusesc sa exporte decat la preturi suficient de joase incat sa fie la limita acoperirii costurilor, poate usor sub.

  • In clasamentul IMF ( International Monetary Fund ) dupa GDP ppp ( gross domestic product based on purchasing power parity), Rusia este pe locul 6, imediat dupa Germania, dar inaintea Frantei si Regatului Unit. Noi suntem pe locul 35.

Adauga un comentariu