Cine risca sa faca vitiligo? Vitiligo este o afecțiune a pielii caracterizată prin apariția unor pete albe pe picioare, mâini, față, buze sau orice altă parte a corpului. Aceste pete sunt cauzate de o „depigmentare”, adică de dispariția melanocitelor, celulele responsabile de culoarea pielii (pigmentare).
Depigmentarea poate fi mai mult sau mai puțin importantă, iar petele albe, de diferite dimensiuni. În unele cazuri, firele de păr sau care cresc în interiorul zonelor depigmentate sunt de asemenea albe. Vitiligo nu este contagios și nici dureros, dar poate provoca suferințe psihologice semnificative.
Vitiligo este o boală ale cărei simptome sunt deosebit de supărătoare din punct de vedere estetic, petele nu sunt dureroase sau direct periculoase pentru sănătate. Drept urmare, vitiligo este adesea „minimizat” și este încă tratat în mod inadecvat de către medici. Cu toate acestea, este o boală care are un impact foarte negativ asupra calității vieții celor afectați, după cum a confirmat un studiu realizat recent. Persoanele cu pielea închisă la culoare suferă de aceasta boala în special.
Vitiligo se caracterizează prin pete albe precum creta cu contururi bine definite de o bandă de piele mai închisă.
Primele pete apar cel mai des pe mâini, brațe, picioare și față, dar pot apărea pe orice zonă a corpului, inclusiv pe mucoase.
Dimensiunea lor poate varia de la câțiva milimetri la câțiva centimetri. Petele sunt de obicei nedureroase, dar pot apărea mâncărimi sau arsuri.
Cine risca sa faca vitiligo
Persoanele cu o altă boală autoimună. Astfel, multe persoane cu vitiligo au o altă boală autoimună concomitentă, cum ar fi alopecia areata, boala Addison, anemie pernicioasă, lupus sau diabet de tip 1. În 30% din cazuri, vitiligo este asociat cu o afecțiune autoimună a glandei tiroide, respectiv hipotiroidism sau hipertiroidism;
Persoanele care au antecedente familiale de vitiligo (observate în aproximativ 30% din cazuri).
Factorii de risc
La persoanele cu risc, anumiți factori pot declanșa vitiligo:
Leziunile, tăieturile, frecarea repetată, arsurile solare severe sau contactul cu substanțele chimice (fenoli folosiți în fotografie sau în vopseaua de păr) pot provoca pete de vitiligo în zona afectată;
poate fi implicat un șoc emoțional mare sau un stres intens.