S-a aflat cine sunt cei doi români care au fost extrădați în Statele unite ale Americii. Din primele informaţii date publicării se pare că cei doi români extrădați ar fi transportat ilegal cetățeni de etnie rromă în SUA. Transportul s-ar fi făcut la graniţa cu Mexic.
Cine sunt cei doi români care au fost extrădaţi în Statele Unite ale Americii!
Ministrul afacerilor interne, Marcel Vela a făcut un anunţ în această dimineaţă legat de doi indivizi care au fost extrădaţi în SUA. Se pare că cei doi au comis mai multe infracţiuni la nivel internaţional şi a existat un mandat de extrădare pe numele lor. Conform declaraţiilor făcute de ministru, cei doi au fost capturaţi în România de forţele speciale ale MAI. Unul dintre romanii extrădaţi ar fi liderul unei reţele specializate cu trafic de persoane în România, Mexic şi SUA.
„Asistăm la un act ce ţine de extrădarea a doi cetăţeni capturaţi în România de forţele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, care au comis infracţiuni internaţionale. Este vorba despre un cetăţean din vârful unei reţele de trafic de persoane, în România, Mexic şi Statele Unite ale Americii. Extrădarea vine după o decizie a Curţii de Apel Craiova”, a spus, vineri, Marcel Vela, prezent pe Aeroportul Internaţional Otopeni „Henri Coandă”, acolo unde a avut loc operaţiunea de extrădare a celor doi suspecţi de infracţiuni internaţionale.
Luigi Cristinel Popescu este interlopul care coordona traficul de persoane
Cunoscut lider de clan din Craiova, Luigi Cristinel Popescu în vârstă de 51 de ani este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai de seamă oameni din lumea interlopă din România. Ultima soluţie legată de arestarea preventivă a fost luată pe data de 9 august 2020
„În baza art. 57 alin. 5 şi 6 din Legea nr. 302/2004 republicată cu referire la art. 13 alin. 1 din Legea nr. 111/2008, menţine măsura arestării în vederea predării a persoanei extrădate Popescu Luigi Cristinel, pe o durată de 15 zile, începând cu data de 09.08.2020 până la data de 23.08.2020, inclusiv”, scrie în ultima soluţie pronunţată de Curtea de Apel Craiova, pe 6 august 2020.
A fost admisă cererea de extrădare
În urma unei cereri de extrădare formulată de Tribunalul SUA din Districtul de Sus al Statului California, Luigi Cristinel Popescu a fost în cele din urmă extrădat. Cererea le-a fost aprobată de judecătorii din Craiova.
Membrii grupării conduse de Luis racolau cetăţeni de etnie rromă din Dolj, Mehediti dar şi Vâlcea şi le promiteau că vor trece fără nicio problemă graniţa cu SUA. Tranziţia persoanelor se făcea la graniţa dintre SUA şi Mexic. Sumele pe care le cereau persoanelor care doreau să trăiască visul american nu erau de neglijat, o astfel de tranziţie costa şi 8.000 de dolari.
Un milion de euro ar fi câştigat gruparea interlopă din traficul de persoane
În urma anchetei desfăşurate de DIICOT s-a ajuns la concluzia că sunt peste 600 de persoane care au plecat spre Mexic. Din totalul de 600 de persoane, un număr de 300 au fost depistate ulterior în Mexic. Conform calculelor făcute de procurori, întregul câştig din activitatea ilicită s-ar ridica la peste 1 milion de dolari.
A doua persoană extrădată este un hacker
Conform datelor de ultimă oră, a doua persoană care a fost extrădata în SUA este un hacker care se ocupa de infracţiuni informatice. Autorităţile americane susţin că Andrei Răzvan Rusu se ocupa cu furturi de identitate, atacuri cibernetice, dar şi alte activităţi conexe cu hack-ingul. Bărbatul este acuzat de skimming bancar, adică obţinerea în mod fraudulos a datelor stocate pe banda magnetică a cardului bancar
„Această operaţiune are loc în colaborare cu Ministerul de Interne, Interopol şi tot ce înseamnă cooperare poliţienească internaţională. Oficialii dina Statele Unite ale Americii au venit pentru a-i prelua pe cei doi cetăţeni care au comis infracţiuni”, a mai spus Marcel Vela azi, reamintind că MAI este cu ochii pe infractori, oriunde s-ar afla ei.