Actualitate

Cine va fi viitorul premier. Lista scurtă luată în calcul de PNL

Publicat: 08 dec. 2020

Demisia lui Ludovic Orban din fruntea Guvernului a dat startul negocierilor pentru numirea viitorului premier. Lista scurtă luată în calcul de PNL conține nume importante din cadrul liberalilor sau apropiați ai acestora.

Se negociază intens, se trag sfori şi se fac calcule minut de minut pentru conducerea guvernului.

Lista scurtă luată în calcul de PNL

Pe lista scurtă sunt şase nume care ar putea să vină în locul lui Ludovic Orban.

  1. Eduard Hellvig, actual director al SRI, fost secretar general al PNL.
  2. Ilie Bolojan, preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, fost primar al Oradei.
  3. Nicolae Ciucă, printre liberalii cu greutate, de altfel şi premier interimar. El este ministrul Apărării.
  4. Florin Cîţu, ministrul Finanţelor. El a mai fost desemnat în februarie la şefia guvernului, dar şi-a depus mandatul înaintea votului de învestitură din Parlament, pe fondul crizei de COVID-19.
  5. Virgil Popescu, ministrul Economiei.
  6. Siegfried Mureşan, europarlamentar, economist de profesie.

Alexandru Rafila, propunerea PSD pentru postul de premier: „E timpul pentru profesionişti, politicul a dat greş!“

Alexandru Rafila, propunerea PSD pentru funcţia de premier, a declarat că este timpul ca la Palatul Victoria să vină profesioniştii.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății s-a declarat onorat de propunerea sa pentru funcția de premier de către președintele social democraților, Marcel Ciolacu.

„A fost surprinzătoare propunerea lui Marcel Ciolacu, pentru că nu discutasem înainte. Am aflat din presă. E o propunere onorantă, dar înseamnă şi multă responsabilitate. E un lucru care trebuie cântărit, pentru că e vorba de conducerea destinelor unei ţări. Trebuie experienţă, dar trebuie să fii şi nominalizat, pentru că ultimul cuvânt îl are preşedintele. Mai trebuie să existe şi o majoritate care să valideze această numire“, a declarat Alexandru Rafila.

Ludovic Orban și-a dat demisia din funcția de prim-ministru

Luni seara, 7 decembrie, Ludovic Orban și-a depus mandatul. Astfel, Orban a declarat că decizia pe care a luat-o, arată faptul că nu se cramponează în funcția de premier. Mai mult, el a subliniat că își încheie mandatul după un an și o lună, perioadă de grea încercare pentru România.

Inițial se credea că funcția va fi ocupată de Raluca Turcan, însă premierul interimar va fi Nicolae Ciucă.

„Am luat decizia să îmi depun mandatul de prim-ministru. România are nevoie de un guvern responsabil. Decizia mea de astăzi vreau să arate că nu mă cramponez de funcție. Îmi închei mandatul de premier după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă, în care românii s-au confruntat cu o pandemie și o criză economică fără precedent.”, a declarat Ludovic Orban.

Fostul prim-ministru a precizat că părăsește această funcție, având conștiința împăcată, deoarece a făcut tot posibilul pentru bunăstarea românilor.

„Plec din funcția de premier cu conștiința datoriei împlinite. Tot ce a fost omenește posibil am făcut. Am încercat să găsim răspunsuri la toate confruntările. Pe 6 decembrie românii au decis componența viitorului parlament.”, a spus Orban.

Viitorul parlamentar PSD a precizat că are soluții, împreună cu mai mulţi colegi care lucrează în zona de sănătate publică, pentru a putea controla pandemia.

Adauga un comentariu