Local

Cinematograful Trianon, prins în lista Companiei de Investiții. Milioane de euro pentru clădirea din Piața Unirii. Iată cum va arăta – FOTO

Publicat: 16 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Mai multe cinematografe ar urma să apară în unele localități din județul Iași. Pe lista largă a Companiei Naționale de Investiții se află și Cinematograful „Trianon” din zona Piața Unirii. Clădirea ridicată în perioada interbelică are nevoie urgentă de reabilitare. Compania de Investiții ar trebui să bugeteze proiectul în perioada următoare

Mai multe localități din județul Iași ar urma să beneficieze de noi săli de cinema. Compania Națională de Investiții (CNI) a prins pe lista de sinteză unele proiecte în acest sens ce includ și Iașul. Conform documentației, este vorba despre construirea unui cinematograf la Balș, precum și a unuia la Ciohorăni. De asemenea, este vorba și despre construirea unei săli de cinema în orașul Hârlău și a unui cinematograf în comuna Valea Lupului. Lista prevede și construirea unei săli de cinema în comuna ieșeană Victoria. Conform documentației lansate de Ministerul Lucrărilor Publice, prin Compania Națională de Investiții, a fost luată în calcul și reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Cinematografului „Trianon”, din strada Alexandru Lăpușneanu, din municipiul Iași. Lucrarea în acest caz este însă una destul de complexă, având în vedere clădirea din zona centrală a orașului. Investiția în noua clădire ar fi de câteva milioane de euro.

Cum va arăta noul cinematograf

Edilul Mihai Chirica a arătat și în ce va consta noul proiect.

„Proiectul a fost depus încă din timpul vechii guvernări. Noi suntem în continuare în faza de proiectare cu sala de spectacole de la Cinema „Trianon”. Trebuie să facem detaliile de execuție. O să intrăm într-o analiză ulterioară și să vedem dacă putem obține fondurile de la Guvern. Noi vrem să refacem sala de spectacole și prin mărirea capacității acesteia până la o mie de locuri. Vrem să-l redăm circuitului cinematografic ieșean. Dorim să-i redăm și arhitectura veche, una foarte frumoasă. Construcția a fost gata în 1936 și are o arhitectură gotică. A fost mutilată de comuniști imediat după finalul celui de-al Doilea Război Mondial și noi vrem să revenim la arhitectura originală, găsită în Arhivele Naționale”, a spus edilul Mihai Chirica.

Și autoritatea locală din orașul Hârlău așteaptă prevederea bugetară.

„Nu a fost încă bugetat. Proiectul ține de Compania Națională de Investiții și cred că până pe 20 februarie se vor reglementa lucrurile. După ce se va stabili bugetul instituției, vom ști exact și suma alocată. Ei se ocupă de proiect”, a precizat Gheorghiță Curcă, primarul orașului Hârlău.

Adauga un comentariu