O ciorbă de lobodă cu ou este una foarte sănătoasă și sățioasă, ideală pentru orice masă, pentru întreaga familie.
Este o rețetă tradițională, apreciată pentru gustul său rustic și proprietățile sale nutritive. Aceasta este foarte îndrăgită în sezonul rece, când aduce prospețime și vitamine în perioada în care legumele sunt mai puțin disponibile.
Iată cum faci o ciorbă de lobodă cu ou
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 2 legături de lobodă, de jumătate dintr-o țelină mică, de 2 gălbenușuri de ou, de 6 lingurițe de smântână, de 4 legături de ceapă verde, de 6 lingurițe de orez brun, de 6 lingurițe de suc de lămâie, de 1 legătură de leuștean, de 2 morcovi și de sare după gust.
Începe prin a spăla foarte bine loboda, apoi las-o la scurs. Spală și curăță foarte bine ceapa verde, apoi spal-o și taie-o cât se poate de mărunt. Curăță și spală și țelina și morcovul și dă-le printr-o răzătoare mare. După ce ai terminat de tăiat legumele, într-o cratiță cu câteva lingurițe de ulei încins, călește ceapa, morcovul și țelina.
După ce le-ai călit foarte bine, adaugă și 1 litru de apă fiartă. Între timp, spală și orezl brun în câteva ape și adaugă-l în cratiță. Mai adaugă încă 1 litru de apă fiartă și lasă totul pe foc pentru aproximativ 10-15 minute.
Într-un bol, amestecă gălbenușurile de ou cu sucul de lămâie și smântâna. Pune un polonic din zeama în care au fiert legumele peste acest amestec, apoi amestecă totul foarte bine. Este important să amesteci continuu în momentul turnării sosului, astfel încât să nu se coaguleze.
După ce ai terminat de gătit, este important să lași ciorba să se odihnească pentru câteva minute, înainte de a o servi, pentru a permite aromelor să se intensifice.
Câteva alternative și sfaturi pentru un preparat perfect
Dacă vrei să obții cea mai bună ciorbă, este esențial să folosești lobodă proaspătă și fragedă, pentru o aromă intensă și prospețime. Este necesar să călești toate legumele în unt sau în ulei, pentru a elibera aromele și a aduce dulceața lor în ciorbă. Această etapă este foarte importantă dacă îți dorești un gust deosebit.
Este ideal să folosești supă de legume sau de pui, însă dacă nu există, se poate folosi apă sau puțin bulion, pentru un gust mai intens. Leușteanul și pătrunjelul proaspăt tocate nu trebuie să lipsească, trebuind să fie adăugate la final, pentru a avea parte de niște arome delicate.
Ciorba se poate acri cu borș, zeamă de lămâie, roșii, zeama de varză sau cu oțeț, în funcție de preferințe. Acreala se adaugă treptat și se gustă pentru a obține un echilibru perfect. Dacă vrei ca ciorba să fie cremoasă, trebuie să adaugi amestecul de smântână și de ou.
Înainte se servire, se mai poate ajusta cu sare sau acreală, după preferințe. Dacă vrei să aibă o notă picantă, o poți servi cu ardei iute, dar și cu crutoane de pâine, pentru o textură crocantă.
O ciorbă de lobodă cu ou este are un loc aparte în bucătăria românească, datorită gustului său deosebit și al beneficiilor pe care le aduce sănătății.