Local

Cizmarul care păstrează tradiția vie. De 20 de ani se ocupă de încălțămintea ieșenilor, fiind printre ultimii artizani ai orașului

Publicat: 06 apr. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Cizmarul care păstrează tradiția vie. De 20 de ani se ocupă de încălțămintea ieșenilor fiind printre ultimii artizani ai orașului
Gelu Boboc se ocupă de peste 30 de ani de cizmărit

Cizmăria este un meșteșug care este pe cale de dispariție în ziua de astăzi. Majoritatea oamenilor preferă să renunțe la reparatul papucilor în detrimentul altor perechi noi. Totuși, în orașul nostru mai există câteva persoane care încă practică arta cizmăriei. Gelu Boboc este cizmarul care păstrează tradiția vie și se ocupă de încălțările oamenilor în micul său atelier, aflat pe o străduță din centrul orașului

Gelu are o mică afacere de care se ocupă cu mare pasiune de peste 20 de ani. Oamenii îl cunosc drept un meseriaș priceput și încă apelează la serviciile sale. Din păcate, devine tot mai greu pentru el să-și ducă traiul doar cu această meserie, pare că vremurile de altădată ale cizmăriei au apus de mult. Odată ce intrați în atelierul său găsiți un om zâmbitor care își ascute cuțitele de zor în așteptarea unui potențial client.

Cizmarul care păstrează tradiția vie în Iași

 o poză cu un semn
Atelierul cizmarului este printre ultimile rămase din Iași

Povestea lui Gelu începe din 1985, când a urmat cursuri la o școală profesională din București, unde a învățat și meșteșugul cizmăriei. Pentru el, toată viața a fost legată de această profesie și nu s-ar vedea făcând altceva. Ajuns la vârsta de 56 de ani, speră doar că va mai putea să se întrețină din afacerea sa, iar profesia de cizmar să nu dispară.

„Sunt din comuna Popești de loc, dar am ajuns la București, în ’85, unde am făcut școala profesională. După ce am terminat am lucrat în mai multe locuri, iar din 2002 sunt Persoană Fizică Autorizată. Înainte am lucrat la cooperativă, la Casa Modei, însă după ce s-a destrămat totul a trebuit să mă descurc.

Fac și eu cât să îmi întrețin familia, locuiesc cu soția mea și am o fată de 30 de ani. Îmi mai zice soția uneori să caut altceva, dar ce să fac acum, altă calificare, mie îmi place ceea ce fac. Pentru o pereche de papuci scot 20-30 de lei, dar lumea nu mai repară în ziua de astăzi, preferă să cumpere o pereche nouă”, povestește Gelu Boboc, cizmarul din Iași.

Meșteșugarii sunt pe cale de dispariție

o poză cu atelierul lui Gelu Boboc
Gelu și-a deschis atelierul din 2002

Multe meșteșuguri se pierd odată cu vremea, deoarece tinerii nu mai urmează vechile tradiții. Trăim într-o epocă a consumatorismului, unde putem alege dintr-o gamă largă de produse. Astfel, meseriașii au fost căutați tot mai puțin pentru serviciile lor. Cheltuielile ajung de multe ori să depășească veniturile, iar multe mici afaceri dispar peste noapte.

„Costurile mele trec de 1.000 de lei lunar, ceea ce este enorm pentru mine. Chiria mă ajunge doar 250 de lei, însă materialele sunt scumpe și greu de procurat. Nici nu pot să cer la oameni mai mult că altfel nu ar veni nimeni aici. Am noroc că am clienți de peste tot, nu numai din oraș, vin chiar și din afara orașului, de obicei vin oamenii care mă mai cunosc. Totuși, este păcat că nu mai exisă școli de așa ceva, consider că oamenii ar trebui să se mai gândească o dată înainte să arunce lucrurile”, adaugă Gelu Boboc.

Gelu Boboc este cizmarul care păstrează tradiția vie în orașul Iași, prin activitatea sa din micul și primitorul atelier. Din păcate, atât pentru el, cât și pentru alți meșteșugari, activitatea este tot mai redusă, ajungând chiar să își închidă afacerile. Atelierul său este ca o punte dintre lumea actuală și vremurile trecute în care oamenii puneau mare preț pe încălțări.

Tags:
Comentarii
Adauga un comentariu