Prima pagină » Culinar » Clafoutis cu prune – Rețeta pentru un desert franțuzesc delicios și delicat

Clafoutis cu prune – Rețeta pentru un desert franțuzesc delicios și delicat

29 aug. 2025, 10:45,
Redacția BZI în Culinar

Rețeta de clafoutis cu prune îmbină simplitatea ingredientelor cu rafinamentul gustului, de aceea, merită cu siguranță încercată măcar o singură dată.

Preparatul seamănă cu o budincă aerată, dar are o textură mai fermă și un gust intens de fructe coapte. Fie că alegi rețeta clasică sau varianta modernă, acest preparat este o alegere ideală pentru mesele de familie.

Rețeta de clafoutis cu prune

Clafoutis este un desert originar din regiunea Limousin, Franța, unde se prepara inițial cu cireșe negre. Cu timpul, au apărut variante cu caise, mere, pere sau prune, care adaugă o aromă aparte și o textură mai densă.

Pentru a-l prepara vei avea nevoie de 500 grame de prune coapte, dar nu foarte moi, de 3 ouă mari, de 120 grame de zahăr, de 200 ml de lapte integral, de 70 grame de făină albă, de un praf de sare, de 1 plic de zahăr vanilat și de 1 linguriță de unt pentru uns tava.

Începe prin a spăla prunele, taie-le în jumătăți și scoate-le sâmburii, apoi așează-le într-o tavă unsă cu puțin unt. Separat, bate ouăle cu zahărul până devin spumoase, adaugă treptat făina, sarea și vanilia, apoi la final toarnă laptele.

Trebuie să obții un aluat lichid, asemănător cu cel de clatite. Acesta se toarnă peste prune și se nivelează, apoi se dă la cuptor la 180 de grade Celsius timp de 35-40 de minute, până când suprafața devine aurie și puțin rumenită.

Se lasă la răcit și se servește presărat cu zahăr pudră. Rezultatul este un desert fin, cu prunele caramelizate ușor în interior și cu o textură asemănătoare unei budinci pufoase, care se topește în gură. Află cum poți face și un gem de prune fără zahăr.

Altă variantă cu o aromă aparte

O versiune reinterpretată a acestui desert este cea în care adăugăm migdale, fie sub formă de fulgi crocanți, fie ca pudră de migdale în aluat, ceea ce oferă desertului o aromă intensă și o consistență mai bogată.

Pentru această variantă se folosesc 500 grame de prune, de 3 ouă, de 100 grame de zahăr, de 150 ml lapte, de 50 ml smântână lichidă pentru frișcă, de 50 grame de făină, de 50 grame de pudră de migdale, de 1 linguriță de extract de vanilie și de 2 linguri de fulgi de migdale.

Prunele se pregătesc la fel, așezându-se într-o tavă unsă. Se bat ouăle cu zahărul și vanilia, apoi se adaugă făina, pudra de migdale și laptele amestecat cu smântâna.

Aluatul obținut, mai cremos decât cel clasic, se toarnă peste fructe. Înainte de a pune tava în cuptor, se presară fulgi de migdale, care vor forma o crustă crocantă. Se pune la cuptor la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 35-40 de minute, iar la final se servește simplu sau cu puțină înghețată de vanilie.

Această versiune este mai bogată, mai parfumată și cu un contrast plăcut între textura cremoasă a desertului și crocantul migdalelor.

Clafoutis cu prune este un desert franțuzesc simplu, delicios și rafinat, ușor de preparat și ideal pentru a valorifica fructele din fiecare sezon, de aceea, merită cu siguranță încercat.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 decembrie 2025
11 decembrie 2025