Coronavirus

CNN. Și dacă un vaccin anti-coronavirus nu va fi descoperit niciodată? N-ar fi pentru prima dată

Publicat: 04 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
CNN. Și dacă un vaccin anti-coronavirus nu va fi descoperit niciodată N-ar fi pentru prima dată

Lumea nu mai e ce era în urmă cu doar trei luni, miliarde de oameni au renunțat la obiceiurile zilnice, închiși în case, economiile gâfâie și toate speranțele pentru revenirea la normalitate se leagă de găsirea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2.

Însă mai există o ipoteză, cea mai teribilă dintre toate: că niciun vaccin să nu fie descoperit vreodată, scrie CNN.

Este o ipoteză rar evocată public, politicienii preferând să vorbească optimist despre progresele înregistrate în experimentele care deja sunt în curs pentru găsirea unui vaccin.

Dar, destul de mulți experți iau foarte în serios și posibilitatea ca un astfel de vaccin să nu fie găsit. Pentru că nu ar fi prima dată. Există virusuri împotriva cărora nu a fost găsit un vaccin și cel mai la îndemână exemplu este HIV-ul.

Istoria vaccinului împotriva HIV
În 1984, secretarul pentru sănătate din Statele Unite, Margaret Heckler anunța într-o conferință de presă că oamenii de știință au identificat un virus – care ulterior va fi denumit HIV – și se declara încrezătoare că un vaccin împotriva acestuia va fi gata în doi ani.

După aproape 40 de ani de la acel moment, timp în care 32 de milioane de oameni și-au pierdut viața, oamenirea încă așteaptă un vaccin anti-SIDA.

Ani la rândul, o diagnosticare pozitivă cu HIV era echivalentă cu o condamnare la moarte, în timp ce doctorii dezbăteau în publicațiile de specialitate dacă pacienții cu HIV merită să fie salvați, reamintește CNN.

În 1997, președintele Bill Clinton a lansat comunității științifice americane provocarea de a face un vaccin în zece ani. 14 ani mai târziu, cercetătorii spuneau că ar mai avea nevoie de încă 10 ani.

De ce e dificilă crearea unui vaccin împotriva HIV
Dificultatea de a găsi un vaccin vine din însăși natura virusului HIV. Virusul gripal, de pildă, se transformă de la un sezon la altul, astfel că tulpina care a produs infecția infecţia împotriva căruia organismul s-a imunizat în anul precedent nu te mai infectează anul viitor.

În cazul HIV este despre o singură infecție, dar virusul continuă să sufere mutați în interiorul corpului, similar unei infecții cu mii de alte tulpini diferite de HIV.

Ce se întâmplă dacă nu va fi găsit un vaccin
Există însă și alți microbi care au pus în încurcătură și corpul uman, dar și pe cercetători. Zeci de ani, medicii nu au reușit să găsească un vaccin eficient pentru febră dengue, care îmbolnăvesște anual 400.000 de oameni, potrivit OMS.

În 2017, eforturile pe scară largă de a găsi un vaccin au fost sistate după ce s-a descoperit că înrăutățea simptomele bolii.

În mod similar, dezvoltarea unor vaccinuri împotriva altor virusuri comune, precum rinovirusurile și adenovirusurile, este foarte dificilă.

Cea mai grea parte, spun specialiștii, nu este obținerea propriu-zisă a vaccinului, ci a dovezilor că funcționează și că este sigur.

Care este planul alternativ
Dacă și un vaccin împotriva Covid-19 va fi sortit eșecului, vom fin nevoiți să existăm cu coronavirusul mulți ani de acum înainte.

Exemplul HIV/SIDA dovedește totuși că există soluții medicale prin care se poate trăi cu o boală pe care n-o poți învinge. SIDA a devenit acum o boală cronică, pe care o poți ține în frâu cu antivirale. Nu mai este o condamnare la moarte cum era în anii 80. Și este un model pe care medicii și l-ar dori să poată fi aplicat și în cazul cancerului.

Și în cazul Covid-19 se încearcă acum o serie de tratamente și terapii, ca un plan B pe care doctorii îl aplică în așteptarea rezultatelor de la testele pentru vaccin.

Dacă un vaccin nu va putea fi produs, viața nu va rămâne, totuși, așa cum e acum, revenirea la normalitatea mult dorită urmând să fie una lentă

Este evident că izolarea, închiderea în case a populației nu este o măsură sustenasbilă economic și nici politic. Deci este nevoie de alte mijloace de a controla virusul.

Ideea e că în loc să încerce să scape de coronavirus, societatea va fi nevoită să învețe să trăiască cu el. Orașele se vor deschide încet-încet și unele libertăți pierdute vor reveni, însă numai pentru o perioadă scurtă de timp, dacă recomandările experților epidemiologi nu vor fi urmate.

Testarea și anchetele epidemiologice vor deveni parte din viața noastră, iar ordinul de autoizolare la domiciliu ar putea reveni oricând.

Între timp, se vor dezvolta probabil tratamente, dar an de an ne vom confrunta în continuare cu epidemii, în timp ce bilanțul global al deceselor va continua să crească, scrie CNN.

Cum va fi viața, dacă nu se găsește un vaccin?
Pentru început, experții ne vor cere să ne obișnuim cu un alt mod de a trăi și de a interacționa, pentru a câștiga timp, în speranța că va fi găsit un vaccin.

Autoizolarea la cel mai mic semn de simptome sau dacă am intrat în contact cu o persoană infectată ar putea fi un nou standard al vieții noastre. Nu vom mai putea ignora niciun fel de tuse și nici un fel de simptome, fie ele ușoare, fie dacă se vor dovedi o simplă răceală.

Munca de acasă, cel puțin în unele zile, va deveni o obișnuință pentru unii angajați. Companiile își vor schimba orarul de lucru, turele, pentru ca birourile sau halele de producție să nu fie niciodată pline.

Testările de amploare și anchetele epidemiologice vor trebui să fie susținute de sisteme solide de sănătate publică.

Iar când se va constata că transmiterea virusului a ajuns la o cotă minimală, atunci ar putea fi deschise publicului competițiile sportive sau alte evenimente cu o participare largă, dar asta nu va fi pe baze permanente și decizia va aparține guvernelor și organismelor de sănătate publică. Sportivii vor fi testați des, iar pe stadioane probabil vor fi separatoare între spectatori.

Restaurantele s-ar putea redeschide cu păstrarea distanței, ceea ce în cazul barurilor va fi mai greu.

Cel mai probabil, restricțiile vor reveni cu precădere iarna. Uneori, ar putea să fie luate doar în anumite zone, acolo unde sunt focare de infecție.

Unii spun că, în timp, ar putea interveni imunizarea de grup, dar cel mai bun mijloc de imunizare rămâne tot vaccinul, iar exemplul cel mai bun e rujeola. Înainte să existe vaccinul, 2-3 milioane de oameni se îmbolnăveau anual, acum, în unele țări, boala este eradicată.

Indiferent ce ne rezervă viitorul, precedentele epidemii au dovedit că cercetarea în găsirea unui vaccin este una imprevizibilă. Și cel mai probabil, un vaccin nu va putea fi obținut oricum mai devreme de 18 luni. Deci, până atunci, deci, va trebui să conviețuim oricum cu virusul…

Adauga un comentariu