Economic Local

Coadă la vulcanizările din Iași. Șoferii s-au speriat de amenzi și se înghesuie să își echipeze mașinile cu anvelope de iarnă

Publicat: 19 nov. 2022
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Coadă la vulcanizările din Iași. Șoferii s-au speriat de amenzi și se înghesuie să își echipeze mașinile cu anvelope de iarnă
Șoferii din Iași au aglomerat service-urile și vulcanizările

Vulcanizările din Iași sunt aglomerate în această perioadă. Șoferii se grăbesc să își echipeze mașinile cu anvelope de iarnă. Amenzile sunt cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei

Șoferii din Iași s-au speriat de vremea din această perioadă și s-au grăbit să își echipeze mașinile cu anvelope de iarnă. Service-urile și vulcanizările din Iași s-au aglomerat, iar angajații lucrează și peste program pentru ca toți clienții să fie mulțumiți. Patronii vulcanizărilor spun că prețurile au mai crescut față de anul trecut.

„Am mărit un pic prețurile, cu 5-10 lei. Nu foarte mult pentru că nici oamenii nu prea au bani. Ultimele trei zile au fost aglomerate și în continuare avem programări. Facem vreo 40 pe zi. Stau băieții și în plus peste program, dar sunt plătiți”, susține Ionuț, unul dintre administratorii unei vulcanizări din Păcurari.

Anul acesta, șoferii preferă cauciucurile second-hand, care sunt mai ieftine decât cele noi, însă specialiștii avertizează că nu sunt foarte sigure din cauza uzurii. Astfel, anvelopele vechi costă între 100-150 de lei, iar cele noi, de la 250 de lei, în funcție de mașină.

Service-urile și vulcanizările din Iași sunt aglomerate în această perioadă

În orice zonă a orașului ar merge șoferii, toate vulcanizările sau service-urile sunt aglomerate. Patronii spun că șoferii lasă pe ultima sută de metri, de aceea sunt aglomerați în această perioadă.

„Vin să-și schimbe cauciucurile, dar de obicei lasă pe ultima sută de metri. La noi, la români, așa se obișnuiește. Am păstrat aceleași prețuri ca anul trecut”, susține Adrian Costel, șef secție Autocenter.

Clienții plătesc de la 70 până la 180 de lei pentru schimbarea anvelopelor.

„E destul de aglomerat. De săptămâna trecută au început să vină. Agitație e în fiecare an. Avem cam 20-30 de clienți pe zi. Nu am mai făcut programări pentru că oricum îi servim pe toți. Din 2012 suntem pe piață cu servicii de vulcanizare”, susține Mihai, administratorul Centrului de anvelope din Podu de Fier.

Administrator: „Lumea e mai necăjită”

Reprezentanții vulcanizărilor și service-urilor din Iași spun că prețurile au mai crescut față de anul trecut, atât la manoperă, cât și la piesele auto sau alte produse.

„La uleiuri și anvelope au crescut prețurile pentru că sunt aduse din import și sunt mai scumpe cu vreo 10-15 la sută. La manoperă, prețurile au rămas la fel, le păstrăm pentru că oamenii nu prea au bani, nu își mai fac întreținere de caroserie, mai de lux. Fac doar ceea ce ține de sistemul de frânare, direcție. De exemplu, un schimb de ulei costă 50 de lei”, susține Daniel Toma, șeful service-ului Racemi. Pentru a atrage clienții, patronii au făcut și pachete cu preț redus pentru serviciile oferite. „Lumea e mai necăjită acum. Cei care aveau două mașini au schimbat anvelopele doar la una. Am mai avut contracte cu firmele și le-am terminat. Prețurile le-am lăsat ca anul trecut. În funcție de tablă, de aliaj, un set de piese ajunge de la 90 lei la 120 de lei”, susține Costel, administratorul unui service din Dacia.

În edițiile anterioare, reporterii BZI au prezentat situația unui ieșean nemulțumit de un service auto.

Amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei pentru lipsa cauciucurilor de iarnă

Șoferii din Iași care sunt opriți de poliție și nu au mașinile echipate cu anvelope de iarnă riscă să fie amendați și să rămână fără talonul auto. Polițiștii rețin talonul auto până în momentul în care șoferii fac dovada montării cauciucurilor de iarnă. Mai mult, aceștia sunt sancționați.

Amenda este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 de lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare. Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând mud and snow, noroi și zăpadă), sub forma M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă, prevăzute în legislaţia națională rutieră.

Pe de altă parte, numărul vulcanizărilor din Iași și al service-urilor auto a crescut în ultimii ani, fiind înregistrate la RAR (Registrul Auto Român) 237 de firme.

Comentarii
  • Unde 70-180 lei schimbul de cauciucuri??? Pe șoseaua Moara de Foc 33 peste drum de fostul LIDL este 220 lei pt. cauciucuri de 17 si 260 lei pt cele de 18, parcă ai cumpăra cauciucul frate. Prețurile nu sunt afișate la vedere, nu se dă bon fiscal, nu POS, nimic. Jecmăneală pe față, ANAF-ul doarme!

  • De aproape 30 de ani am mașină. Nu am fost in viața mea la o vulcanizare. Un schimb de pneuri , pregatite cu toate alea , in mai putin de o ora.Am un mic atelier in garaj.

  • Schimba-le singura, imi spal masina acolo si pe perete de ani de zile is afisate preturile, inclusiv pe usa de chioscul unde se plateste.

Adauga un comentariu