Coada-soricelului este o planta deosebit de versatila, actionand in directii opuse pentru a normaliza diverse functii fiziologice si metabolice. Astfel, coada-soricelului poate sa raceasca si poate sa incalzeasca, pe de o parte stimuleaza circulatia, iar pe de alta, fiind astringent, stopeaza fluxul sanguine excesiv; coada-soricelului stimuleaza transpiratia si detoxifierea, dar in acelasi timp intareste tesuturile; stimuleaza uterul pentru a porni menstruatia, dar si reduce fluxul menstrual atunci cand acesta este excesiv. In concluzie, este o planta care se adapteaza situatiei in care se afla organismul, scopul ei fiind acela de a normaliza si echilibra conditii opuse.
Este foarte interesant cum se manifesta aceasta planta in situatiile diverse aduse, in unele situatii, de menstruatie. Dismenoreea este reprezentata de durerile menstruale, de crampele de la nivel abdominal, care afecteaza circa 50% dintre femei. Coada-soricelului prezinta actiune antispastica si antiinflamatoare ceea ce o face utila in reducerea crampele menstruale dureroase. Coada-soricelului diminueaza mult inflamatia si congestia uterului, ceea ce duce la relaxare si la reducerea durerii. Pentru a obtine acest rezultat este suficienta o canita de ceai pe zi (sau o lingurita de tinctura in jumatate de pahar cu apa) iar in timpul menstruatiei aceasta doza se poate mari dupa necesitati.
Unele femei au menstruatii foarte abundente in mod obisnuit, la menstruatia lunara. Alte femei, afectate de diverse probleme, precum fibromul uterin, endometriozei, chisturi ovariene, se confrunta tot cu sangerari masive. Atunci cand preparatele de coada-soricelului au fost testate pentru evidentierea activitatii hemostiptice (oprirea fluxului sanguin), extractele de coada-soricelului au redus semnificativ timpul de recalcifiere in plasma sanguina umana. Prin aceasta actiunea, preparatele de coada-soricelului opresc atat menstruatiile abundente cat si hemoragiile cauzate de endometrioza, fibrom uterin sau chisturi ovariene. In medicina traditionala moasele foloseau coada-soricelului pentru a opri hemoragia dupa un avort spontan sau dupa nastere. Pentru a amplifica aceste efecte benefice ale cozii-soricelului, se poate folosi impreuna cu traista-ciobanului, urzica, hibiscus.
Multe femei sunt afectate de probleme de fertilitate, legate de congestia pelvina, sau stagnare pelvina. Cateva afectiuni ale aparatului genital feminine, endometrioza, chisturile ovariene, fibromul uterin, conduc la stari gongestive. Coada-soricelului amplifica circulatia in sesuturile si organelle sistemului reproducator. O metoda eficienta de a beneficia de aceste efecte este de aplicatia externa de comprese caldute cu ceai de coada-soricelului, sau un masaj usor cu ulei de masj in care s-au incorporat si cateva picaturi de ulei esential de coada-soricelului.
Sunt situatii, in care menstruatia lipseste, cum este cazul la unele adolescente si la unele femei cu menstruatii neregulate. Coada-soricelului tonifica muschii uterului, cresc activitatea musculara a uterului, si astfel initiazi fluxul menstrual. Deci, planta este indicata pentru tratarea amenoreiei (lipsa ciclului menstrual, fara prezenta sarcinii). Se poate folosi ceaiul de coada-soricelului, 2-3 cani pe zi sau tinctura, jumatate de lingurita, in jumatate de pahar cu apa, de 3 ori pe zi. In acest fel, coada-soricelului regleaza menstruatia neregulata.
Pentru ca aceasta planta este un stimulent uterin, este contraindicata dupa ovulatie daca exista suspiciunea prezentei unei sarcini. Ea este indicata insa dupa nastere pentru capacitatea sa de tonifiere a uterului. Coada-soricelului este un tonic al sistemului venos si asupra mucoaselor, si din acest motiv este eficienta si in hemeptizie, hematurie, hemorizi sangeranzi, menoragie si alte forme de hemoragie.
Coada-soricelului imbunatateste tonusul uterin, si astfel diminueaza sangerarea care este provocata de atonia uterina. Pentru ca are efecte antispasmodice, coada-soricelului reduce hemoragia abundenta provocata de spasmele uterului. Si reduce durerile asociate cu acestea. Datorita actiunii antiinflamatoare, baile de sezut cu ceai de coada-soricelului sunt indicate in leucoree, hemoroizi cu sangerare, fisuri anale, infectii vaginale, anexite, sunt indicate pentru ameliorarea acestor afectiuni. Coada-soricelului are si proprietati antibacteriene si antiseptice, ceea ce o face eficienta in tratarea diverselor infectii la nivelul genito-urinar. Dar ceea ce o face cu totul deosebita, este versatilitatea, caracterul adaptogen, capacitatea de a-si adapta actiunea in functie de necesitatile organismului, de afcetiuni, scopul fiind acela al atingerii unei stari de armonie si echilibru.