Din cauza valului de căldură intensă, în București s-au înregistrat peste o mie de apeluri la numărul de urgență 112 într-o singură zi. La nivel național, operatorii STS ai Serviciului de Urgență au gestionat 96.597 de apeluri.
Medicii anticipează o creștere a numărului de persoane afectate de caniculă, mai ales că perioada de cod roșu a fost extinsă până marți, cu temperaturi ce ating 42 de grade Celsius.
Numărul apelurilor la 112 a ajuns la 100.000 de apeluri în weekend
Conform unui comunicat al STS, în weekendul 12-14 iulie, majoritatea apelurilor la 112 au fost legate de urgențe medicale gestionate de echipajele de Ambulanță și SMURD. Din totalul de 59.571 de apeluri care au reprezentat urgențe, 44,07% (adică 26.250 de cazuri) au fost situații medicale.
Ziua de duminică a înregistrat cel mai mare număr de apeluri, cu 7.475 de apelanți care au raportat probleme precum dificultăți respiratorii severe, persoane căzute în locuri publice sau afectate de condițiile extreme de temperatură, și alte urgențe medicale diverse, ceea ce echivalează cu 5 apeluri pe minut, potrivit Agerpres.
Cele mai solicitate zone pentru Serviciul de Urgență 112 în acest weekend au fost București-Ilfov (14.946 apeluri), Constanța (5.363 apeluri) și Iași (4.325 apeluri), toate vizate de temperaturi extreme și un indice de disconfort ridicat.
În acest weekend canicular, s-au raportat și 1.426 incendii de vegetație uscată la 112, fiind alertate prompt dispeceratele de urgență ISU-SMURD din întreaga țară.
Serviciul de Telecomunicații Speciale menționează că adaptează constant măsurile tehnice și operaționale pentru a asigura transferul rapid al fiecărui caz către agențiile responsabile, precum Ambulanța, ISU-SMURD, Poliția, Jandarmeria și Salvamont. Procedurile de lucru între operatorii STS și dispecerii agențiilor de intervenție sunt reanalizate permanent pentru a asigura un răspuns prompt la solicitările cetățenilor și eficiența misiunilor din teren.
Cod roșu de caniculă în România
Luni și marți, aproape întreaga țară se va afla sub cod roșu de caniculă, cu temperaturi care vor urca până la 42 de grade Celsius în anumite regiuni. Pe litoral, temperaturile vor atinge 36 de grade. Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a extins avertizarea de căldură extremă și pentru miercuri, acoperind majoritatea regiunilor.
Valul de căldură se va intensifica în cea mai mare parte a țării, cu temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral între 33 și 36 de grade. Disconfortul termic va fi foarte ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități. Nopțile vor fi tropicale, cu minime termice care nu vor scădea sub 22 de grade.
În Maramureș și în estul și nord-estul Transilvaniei, valul de căldură va persista sub cod portocaliu, luni și marți, cu temperaturi maxime între 35 și 37 de grade și un disconfort termic accentuat, ITU depășind 80 de unități.
În a doua parte a săptămânii, valul de căldură se va restrânge treptat și va scădea în intensitate, dar canicula și disconfortul termic vor continua să afecteze jumătatea sudică a țării, conform ANM.
Pentru miercuri, 17 iulie, ANM a emis un cod portocaliu de caniculă pentru Maramureș, Crișana, Transilvania și nordul Moldovei, unde temperaturile maxime vor fi între 33 și 37 de grade, cu disconfort termic accentuat și ITU peste 80 de unități. Local, nopțile vor rămâne tropicale, cu minime termice de peste 20 de grade.
Tot miercuri, 17 iulie, codul roșu de caniculă se extinde în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, mare parte din Moldova și sudul Transilvaniei și Crișanei. Aici, valul de căldură va fi intens, cu temperaturi maxime între 37 și 42 de grade și temperaturi pe litoral între 33 și 36 de grade. Disconfortul termic va fi extrem, ITU depășind pragul de 80 de unități. Minimele termice vor rămâne ridicate, între 22 și 24 de grade, caracterizând nopți tropicale.
Având în vedere că meteorologii au extins codul roșu de caniculă în România, numărul apelurilor la 112 vor crește în zilele următoare.