Medicamente

Colchicina: ce știm despre acest medicament care ar preveni complicațiile Covid-19

Publicat: 25 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Colchicina ce știm despre acest medicament care ar preveni complicațiile Covid-19
Un studiu realizat de Institutul inimii din Montreal aduce noi speranțe în ceea ce priveste tratamentul Covid-19.

Un studiu realizat de Institutul inimii din Montreal aduce noi speranțe în ceea ce priveste tratamentul Covid-19. Se spune că colchicina, un medicament prescris pentru gută, reduce riscul aparitiei unei forme severe de boala. Ce știm despre acest medicament care ar preveni complicațiile Covid-19?

Colchicina, un medicament prescris de obicei pentru gută, va fi tratamentul anti-Covid pe care l-a așteptat toată lumea? Rezultatele studiului Colcorona, lansat de centrul de cercetare al Institutului de inimă din Montreal (ICM) par să indice că acest tratament ar putea reduce riscurile de complicații pulmonare și spitalizare la pacienții cu această infectie.

Studiul Colcorona a implicat aproape 4.500 de pacienți care au testat pozitiv pentru coronavirus. A fost realizat în Canada, dar și în Statele Unite, Europa, America de Sud și Africa de Sud. Rezultatele „arată că colchicina a redus semnificativ statistic riscul de deces sau spitalizare în comparație cu placebo”, a declarat dr. Jean-Claude Tardif, directorul Centrului de Cercetare ICM. La pacienții recrutați înainte de spitalizare, acest medicament antiinflamator a dus la o reducere a spitalizărilor cu 25%, nevoia de ventilație mecanică cu 50% și decesele cu 44%.

„Studiul nostru a arătat eficiența tratamentului cu colchicină pentru a preveni fenomenul furtunii inflamatorii majore (celebra furtună de citokine) și pentru a reduce complicațiile legate de COVID-19″, adaugă medicul.

Un medicament cu efecte adverse controversate?

Hidroxiclorochina, tocilizumab. Si alte tratamente considerate promițătoare împotriva coronavirusului s-au dovedit în cele din urmă a fi puțin sau ineficiente la pacienții afectați de virus. Prin urmare, medicii așteaptă publicarea studiului științific în întregime. Mai ales că colchicina nu este un medicament inofensiv.

„Acesta este un medicament cu o marjă terapeutică îngustă, ceea ce înseamnă că diferența dintre doza terapeutică și doza toxică este mică”, subliniază Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor.

Supradozajul poate provoca dureri abdominale, diaree și greață și vărsături.

Adauga un comentariu