România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, spune Comisia Europeană, în urma unei evaluări a progreselor făcute de țara noastră în direcția aderării la zona euro.
Comisia Europeană a publicat miercuri raportul său de convergență, în care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro.
În raportul Comisiei Europene se arată că aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Documentul se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite şi „criteriile de la Maastricht”.
Printre aceste criterii de convergenţă se numără stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.
„Niciunul dintre aceste state membre nu îndeplinește în prezent toate criteriile pentru a adera la zona euro”, afirmă Comisia Europeană în raportul publicat miercuri.
De ce nu îndeplinește România condițiile de a trece la euro
Raportul CE semnalează, în special, că legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Astfel, România nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel privind finanţele publice, nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.
Bulgaria, un singur criteriu neîndeplinit
Comisia Europeană mai arată în raportul său că Bulgaria este singura ţară care îndeplineşte toate criteriile, cu excepţia unuia, iar legislaţia naţională poate fi considerată compatibilă cu normele uniunii economice şi monetare.
Bulgaria şi Suedia îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, iar pe baza raportului Comisiei din 19 iunie se preconizează că Cehia va îndeplini la rândul său acest criteriu.
Suedia îndeplineşte și criteriul privind stabilitatea preţurilor. De asemenea, Bulgaria, Cehia şi Suedia îndeplinesc criteriul privind ratele dobânzilor pe termen lung, iar Bulgaria îndeplineşte criteriul privind cursul de schimb.
Raportul de convergență este utilizat de Comisie pentru a formula o recomandare adresată Consiliului UE cu privire la adoptarea monedei euro de către un stat membru. Raportul este separat de raportul de convergență al Băncii Centrale Europene, dar este publicat împreună cu acesta.
Potrivit unui sondaj Eurobarometru privind percepția monedei euro, publicat miercuri, majoritatea cetățenilor (59 %) din statele membre din afara zonei euro consideră că moneda comună a avut un impact pozitiv asupra statelor membre care au adoptat-o. Majoritatea (53 %) consideră, de asemenea, că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive pentru țara lor și pentru ei înșiși (56 %). 57 % dintre respondenți sprijină introducerea monedei euro în țara lor.
e foarte bine asa