Eveniment-Social

Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism (CTATU) din cadrul Primăriei Municipiului Iași îi cere consilierului local Răzvan Timofciuc să-și ceară scuze public pentru comportamentul avut

Publicat: 30 dec. 2020
Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism

Având în vedere ieșirea în spațiul public la finalizarea sedinței comune a consilierului local Răzvan Timofciuc,  membru în Comisia de Urbanism CATU, cu acuzații calomnioase la adresa integrității profesionale a membrilor comisiei CTATU, aceștia se arată profund indignați asupra atitudinii acestuia total neconstructivă, iresponsabilă și generatoare de disensiuni, motiv pentru care comunicăm în mod public faptul că nu vom tolera, în calitate de specialiști delegați într-o comisie tehnică profesională, niciun fel de atac politic și nici nu vom permite să fim obiectul disensiunilor politice sau de altă natură.

Membrii comisiei solicită scuze publice

De asemenea, se solicită scuze publice, promovate pe aceleași canale de comunicare dar și în presă, ale consilierului local Răzvan Timofciuc, adresate membrilor comisiei CTATU, precum și revizuirea comportamentului acestuia în raport cu membrii comisiei CTATU.

În situația în care acest tip de comportament se va mai repeta din partea reprezentanților clasei politice locale, asociaţiile profesionale din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului, construcţiilor și instituţiile de învăţământ superior care propun în conformitate cu prevederile legale membrii pentru componența comisiei CTATU își vor retrage sprijinul acordat instituției arhitectului șef și nu vor mai participa la ședintele comisiei CTATU, responsabilitatea blocării activității serviciului de urbanism fiind imputabilă celor care proliferează acest tip de comportament inadecvat, iresponsabil și calomnios în raport cu membrii comisei.

Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism (CTATU) este o comisie apolitică, formată din specialiști din domeniul arhitecturii, amenajării teritoriului și urbanismului, monumentelor istorice, arheologiei, precum și din domeniul sociologiei, economiei, geografiei, ingineri constructori, ingineri de rețele edilitare și transport, care activează în cadrul comisiei pe bază de voluntariat, având atribuții de analiză, expertizare și consultanță tehnică.

Potrivit legislației în vigoare, comisia CTATU are un rol consultativ  pentru fundamentarea din punct de vedere tehnic de specialitate în scopul emiterii avizului de oportunitate și a  avizului arhitectului șef, pentru îmbunătățirea calității deciziei referitoare la dezvoltarea spațială durabilă.

Scopul comisiei CTATU

Comisia CTATU este constituită conform  art. 37 din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, pe baza recomandărilor asociațiilor profesionale solicitate în acest sens de catre Consiliul Local prin Primar, iar componența comisiei se aprobă de catre Consiliul Local la propunerea Primarului.

Comisia CTATU, prin membrii desemnați, a avut întotdeauna în luarea deciziilor asupra documentațiilor analizate în cadrul comisiei o atitudine critică, nepartinitoare și apolitică, indiferent de decizia finală exprimată în avizul arhitectului șef sau de eventuale presiuni din mass-media sau a altor persoane în campanie electorală sau de imagine.

Având în vedere acest fapt, membrii comisiei au răspuns prompt și neconditionat invitațiilor la dialog și colaborare  cu Comisia de Amenajarea Teritoriului și Urbanism (CATU) formata din consilieri locali, pentru îmbunătățirea activității privind urbanismul și dezvoltarea durabilă în noul mandat, invitații  adresate de către Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, precum și de către Președintele Comisiei de Urbanism, arhitect Iulian Nicolau.

Aspectele organizatorice ce pot fi îmbunătățite

În discuțiile purtate în cadrul ședinței comisiilor reunite ale CTATU si CATU din data de 23.12.2020 s-au discutat o serie de aspecte organizatorice ce pot fi îmbunătățite și s-a convenit de comun acord ca la lucrările comisiei CTATU să participe și reprezentanți invitați ai comisiei CATU, pentru o transparentizare a deciziilor în contextul procesului de avizare a documentațiilor analizate și o mai ușoară înțelegere a documentațiilor supuse ulterior avizării către Comisia de Urbanism, prin transmiterea către consilieri a motivației,  raționamentului și  a  informațiilor care au stat la baza deciziei CTATU, deși conform legislației este publică doar decizia finală  care fundamentează tehnic avizul emis de Serviciul de Urbanism prin arhitectul șef.

Membrii titulari comisie CTATU                                                                

Prof. dr. arh. Mihai DRIȘCU

Conf. dr. arh. Mircea GRIGOROVSCHI                                   

Conf. dr. arh. Dragoș CIOLACU

S.L. dr. arh. Mihai CODREANU   

Arh. Ana Maria ZUP

Specialist arheolog Istoric dr. Sorin IFTIMI

Comentarii
 • Daca este asa de ofuscata aceasta CTATU de dracu nu face galagie cand se construieste in Iasi fara autorizatie de constructie, cand se construieste in zona centrala a Iasului si sunt afectate cladiri monument sau lacase de cult, atuci de ce nu-ai cer scuze iesenilor ca dorm in papuci si nu au nici o reactie.
  Nu sunt fan Timofciuc sau il agreez deoarece asta este o mare nulitate dar ii dau dreptate ”godgalaului” cand face galagie pe tema proiectelor imobiliare in Iasi.
  O alta problema este lipsa PUG al Iasului care de 10 ani este la ”avizare” si nu se mai aproba, iar lipsa lui creeaza haosul urbanistic care este Iasi in acest moment.
  Oare delasarea privind aprobarea acestui document capital pentru dezvoltarea Iasului a fost ”nevinovata” intervenind lentoarea ”moldava” ca de obicei sau a fost total interesata de neaprobarea PUG-ului elita dezvoltatorilor imobiliari din Iasi cu varfurile lor de lance din Consiliul Local, Boca si Surdu (mai cunoscuti) dar si alti consilieri..
  Din haos se fura cel mai bine.

 • Bravo Razavan, acesta este un semn clar ca deranjezi pe cei ce au facut ilegalitati in municipiu timp de 30 de ani, acest articol comandat e semn ca votul covarsitor al iesenilor in favoarea USR, cel putin la Iasi a meritat. Tine-o tot asa!!!

 • Bravo Razavan, acesta este un semn clar ca deranjezi pe cei ce au facut ilegalitati in municipiu timp de 30 de ani, acest articol comandat e semn ca votul covarsitor al iesenilor in favoarea USR, cel putin la Iasi a meritat. Tine-o tot asa!!!

Adauga un comentariu