Prima pagină » International » Comorile imperiului Hohenzollern rămân în patrimoniul Germaniei. O victorie culturală după un secol de dispute
Comorile imperiului Hohenzollern rămân în patrimoniul Germaniei. O victorie culturală după un secol de dispute

Comorile imperiului Hohenzollern rămân în patrimoniul Germaniei. O victorie culturală după un secol de dispute

13 mai 2025, 16:24,
Redacția BZI în International

După mai bine de un secol de incertitudine și dispute juridice, comoara culturală a fostei familii imperiale germane Hohenzollern va rămâne definitiv expusă în muzeele din Berlin și Brandenburg.

Anunțul a fost făcut de noul ministru al Culturii din Germania, Wolfram Weimer, care a subliniat importanța acestui acord istoric pentru patrimoniul cultural german.

O dispută seculară, o rezolvare istorică

Acordul, semnat recent între urmașii ultimului împărat german și guvernul federal, împreună cu autoritățile din Berlin și Brandenburg, pune capăt unei dispute care datează de aproape 100 de ani.

„Acest acord este un succes imens pentru Germania ca destinație culturală și pentru publicul iubitor de artă”, a declarat Weimer în cadrul unei conferințe de presă la Berlin.

Ministrul a explicat că timp de un secol, soarta a mii de artefacte cu o valoare inestimabilă a fost incertă. Aceste obiecte fac parte din istoria artei și colecțiile regale ale Prusiei, simbolizând o epocă importantă din istoria Germaniei. Printre aceste bunuri se numără un portret al electorului Joachim I de Brandenburg, pictat de Lucas Cranach cel Bătrân, și un serviciu de masă pentru palatul din Wroclaw, achiziționat de împăratul Frederic al II-lea în 1750.

Potrivit publicației Tagesspiegel, acordul vizează nu mai puțin de 27.000 de piese de patrimoniu. Drepturile de proprietate asupra acestor obiecte au fost contestate încă din 1926, la doar câțiva ani după abdicarea împăratului Wilhelm al II-lea și proclamarea Republicii de la Weimar în 1918.

În 1926, un contract între Prusia și familia Hohenzollern a încercat să clarifice proprietatea acestor bunuri, însă ambiguitățile au persistat timp de zeci de ani, fiind alimentate de cereri repetate de restituire din partea urmașilor imperiali. Negocierile au stagnat până în 2023, când litigiile au fost finalizate, deschizând calea pentru semnarea acordului istoric în toamna lui 2024.

Obiectele vor rămâne în muzee

Conform înțelegerii, toate artefactele vor rămâne expuse publicului în amplasamentele lor actuale, printre care Fundația Palatelor și Grădinilor Prusace din Berlin-Brandenburg (SPSG), Fundația Patrimoniului Cultural Prusac (SPK) și Muzeul German de Istorie (DHM) din Berlin. Accesul publicului la aceste opere de artă și artefacte istorice va fi asigurat permanent, marcând un triumf cultural pentru Germania și un gest de reconciliere cu trecutul imperial.

Legătura dintre Casa Regală a României și dinastia Hohenzollern s-a încheiat oficial în 2011, când Regele Mihai I a anunțat renunțarea la numele „Hohenzollern-Sigmaringen”. De atunci, familia regală a României poartă numele de „Casa Regală a României”, decizie motivată de dorința Majestății Sale Regele Ferdinand de a conferi un caracter național și independent dinastiei regale române.

Până în acel moment, regii României – Carol I, Ferdinand I, Mihai I și Carol al II-lea – purtaseră cu mândrie titlul de prinți ai Hohenzollern, contribuind la modernizarea și dezvoltarea statului român. În 2011, decizia lui Mihai I a simbolizat o desprindere definitivă de legăturile istorice cu casa princiară germană.

Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
a1.ro
„Popeye”, tânărul care și-a injectat ulei în brațe ca să impresioneze pe internet, a ajuns la spital: „Cum vei câștiga bani acum?”
Playtech.ro
Ce înseamnă crucea de la semafor pe care o găseşti prin unele oraşe europene. Cui trebuie să dai prioritate, de fapt
observatornews.ro
Bugetarii amenință cu greva dacă li se taie sporurile. Economist "E loc mare de reduceri"
Playsport.ro
Câți bani poți scoate de la bancomat fie că e Banca Transilvania, BRD, ING sau oricare alta, dacă ai card de...
Evz.ro
Cum să supraviețuiești verii toride fără aer condiționat. Metode simple
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Șoferii români, controlați în toată țara, cu toate dispozitivele. Ce vor urmări în următoarele 24 de ore poliţiştii de la Rutieră
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Nicuşor Dan, decizie crucială pentru toţi românii luni la prima oră. Anunţul oficial, după 8.30
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea despre Nicușor Dan care îl va impresiona și pe George Simion. Niciun alt președinte nu a mai făcut una ca asta!
redactia.ro
Un nou accident aviatic în India. Nu există supraviețuitori
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`