Prima pagină » Local » Compartimentul de Terapie Intensivă al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași a primit diploma de merit științific acordată de SRATI

Compartimentul de Terapie Intensivă al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași a primit diploma de merit științific acordată de SRATI

28 mai 2025, 12:14,
Redacția BZI în Local

Compartimentul de Terapie Intensivă al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași a marcat 16 ani de activitate, perioadă în care a devenit un reper național în îngrijirea pacienților critici.

16 ani de excelență în Terapie Intensivă la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași

Înființat în 2009 și coordonat de dr. Florin Roșu, actualul manager al spitalului, compartimentul a fost dotat constant cu aparatură de ultimă generație și a format echipe medicale performante.

Recunoașterea eforturilor a venit în mai 2025, prin diploma de merit științific acordată de SRATI în cadrul Congresului Național de Anestezie și Terapie Intensivă.

„Indiferent de domeniul în care activăm, perseverența și seriozitatea, mai devreme sau mai târziu, vor fi invariabil răsplătite.

Compartimentul de Terapie Intensivă al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” Iași a fost înființat în anul 2009, împlinindu-se în prezent 16 ani de muncă titanică pentru a ajunge să fie conform rigorilor impuse de legislație. Inițial a fost angajat un singur medic ATI, șef lucrări dr. Roșu Manuel-Florin (medic coordonator al compartimentului TI, în prezent Manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva Iași), iar la scurt timp s-a angajat un al doilea medic TI. În 2013 s-au scos la rezidențiat 2 posturi de medici ATI, un medic a demisionat, iar în 2022 au susținut examenul pentru ocuparea posturilor încă 2 medici specialiști ATI (în 2025 un medic a fost transferat la alt spital). În prezent, în cadrul Compartimentului de TI activează 3 medici specialiști ATI, ajutați de încă 2 medici specialiști ATI care au contract de efectuare gărzi cu spitalul. În plus, în cadrul compartimentului TI mai activează 14 asistenți medicali și 12 infirmieri/îngrijitori.

Pe parcursul timpului, compartimentul de TI a fost dotat cu aparatură și dispozitive medicale profesionale astfel încât îngrijirea pacienților să fie efectuată la cele mai înalte standarde.: ventilatoare mecanice, dispozitive High Flow, analizoare Point of care pt gaze sanguine, markeri cardiaci și analize toxicologice, defibrilatoare, aparate de epurare sanguină extracorporeală continuă, aparate de monitorizare hemodinamică complexă, stație centrală și monitoare funcții vitale wireless, robot de dezinfecție, aparat cu raze X portabil, ecograf portabil, endoscop, colonoscop, fibrobronhoscoape, videolaringoscop, laringoscoape, aparat EKG în 12 derivații, paturi de TI, infuzomate, injectomate, sisteme de drenaj toracic, sisteme pentru vizualizarea venelor, lămpi UV, sisteme de  încălzire a soluțiilor perfuzabile, sistem de încălzire pacienți cu flux de aer cald, sisteme de hipo-hipertermie cu apă.

Spitalul este într-un proces continuu de modernizare a serviciilor medicale, punând pe primul loc pacientul, iar echipele medicale multidisciplinare tratează cazuri cu indice mare de complexitate și severitate. În perioada pandemiei, spitalul nostru a reprezentat o bază solidă de învățământ medical în domeniul universitar, și a contribuit decisiv la managerierea pandemiei în regiunea Moldovei.

Având experiența înființării compartimentului de TI, evaluat de Comisia MS (Ministerului Sănătății) ca fiind conform și respectând indicatorii impuși de legislație, manager șef lucrări dr Roșu Florin Manuel a avut capacitatea de a operaționaliza Spitalul Modular Lețcani și UMTI (Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă). Spitalul a avut 65 paturi de TI și au fost aprobate 4 linii de gardă TI, respectând normele de rigoare impuse de Legea Sănătății, asigurându-se astfel îngrijiri medicale de calitate pentru pacienți, exemple de bune practici medicale pentru studenți UMF, medici rezidenți, tineri specialiști, elevii școlii postliceale sanitare și a proaspeților absolvenți ai acesteia. Deși au fost 65 de paturi TI, ca în Medicina de Război, nu au existat sincope în îngrijirea medicală a pacienților la cele mai înalte standarde.

În cadrul TI ale Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva Iași au fost îngijiți 4603 pacienți:

  • în Compartimentul de TI – 3769 pacienți
  • în UMTI – 410 pacienți
  • în Secția TI a Spitalului Modular Lețcani – 424 pacienți

Compartimentul de TI este una dintre cele două Terapii Intensive pur Medicale din România (cealaltă fiind la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș din București), restul fiind Chirurgicale.

Ca urmare a implementării măsurilor din ordin, întregul personal a participat la cursuri de perfecționare profesională pentru a putea oferi îngrijiri medicale conform standardelor naționale și internaționale. Ținând cont de numărul crescut de paturi ATI (65 în perioada pandemiei), a fost vitală comunicarea eficientă și lucrul în echipă. A fost crescut numărul angajaților (atât al cadrelor medicale, cât și al personalului auxiliar), astfel încât să se evite epuizarea fizică. Întregul personal a fost instruit în ceea ce privește utilizarea echipamentelor achiziționate. Toate medicamentele administrate au fost etichetate clar si datate.

Ținând cont de standardizarea îngrijirilor medicale, conform ghidului emis de Ministerul Sănătății, atât personalul nou angajat, cât și cel cu vechime în câmpul muncii, au necesitat cursuri de perfecționare profesională astfel încât să poată oferi îngrijiri medicale de calitate. În același timp, personalului medical îi este evaluată periodic activitatea profesională pentru a se asigura educația medicală continuă necesară desfășurării activității.

Compatimentele/secția TI au fost exemple de bune practici, iar toate realizările au fost răsplătite pe parcursul timpului prin  primirea de diverse distincții și premii. Toate eforturile au fost însă încununate de recunoașterea SRATI (Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă), oferită în cadrul celui de-al 51-lea Congres Național al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă 2025, desfășurat în perioada 14-18 mai 2025, la Sinaia, prin diploma de merit științific oferită lucrării cu titlul ”The Intensive Care Unit of the Clinical Hospital for Infectious Diseases “Sfânta Parascheva” Iași – from dream to reality” (Compartimentul de Terapie Intensivă al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” Iași – de la vis la realitate)”, a transmis dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
redactia.ro
De ce nu mai vrea Ilie Bolojan să fie premier. Nicușor Dan a dat răspunsul
Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
a1.ro
Ce se întâmplă cu ajutorul de înmormântare. Anunțul făcut de Dragoş Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan
Playtech.ro
Cine este singurul supraviețuitor al tragediei aviatice din India. Pe ce loc stătea în avion și ce a auzit cu câteva minute înainte de prăbușire
observatornews.ro
Viaţa dublă a lui Iulian Albăceanu, şeful jandarmilor din Brăila. Cu 17.000 lei salariu şi-a luat avion
Playsport.ro
OFICIAL | Edi Iordănescu a semnat cu Legia Varșovia! Când va avea loc prezentarea
Evz.ro
Piața imobiliară, în scădere. Primele semne de criză de la INS
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
Momente sfâșietoare la priveghiul fiului de doi ani al lui Ionel Ganea. Fostul fotbalist, distrus de durere: ”Scoală-te tată, haide! Haide că nu mai pot”. O ambulanță la intrarea în locuința familiei
Playtech.ro
Lege nouă pentru viitorii șoferi: cine nu va mai susține sala pentru permis
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
EXCLUSIV Revin ploile, vremea se schimbă la 180 de grade. Romica Jurca anunță potop și furtuni în aceste zone
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ciprian Pian avea probleme GRAVE în viața personală. Înainte să facă infarct, soția îi ceruse DIVORȚUL! El o înșelase în trecut!
redactia.ro
Scandal la Bacalaureat 2025. Este căutat elevul care ar fi fotografiat subiectele la română și puse pe internet. Unde s-ar fi întâmplat totul
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`