Coronavirus

Complicații neurologice grave provocate de COVID-19

Publicat: 08 iul. 2020
ALT=
Complicații neurologice grave provocate de COVID-19

COVID-19 poate provoca complicaţii neurologice grave. Cercetătorii de la Universitatea College London au avertizat că noul coronavirus poate produce inflamaţii, psihoze şi delir, potrivit agenției Reuters.

Studiul cercetătorirlor englezi, publicat în jurnalul ştiinţific Brain, a vizat 43 de cazuri de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 care au suferit disfuncţii temporare ale creierului, dar  și accidente vasculare cerebrale şi leziuni ale nervilor. În studiu au fost vizate și alte consecinţe grave la nivelul creierului. Aceste rezultate ale noului studiu făcut de cercetătorii englezi vin să întărească ideea unor studii recente care au concluzionat că noul coronavirus poate afecta creierul.

”Rămâne de văzut dacă vom vedea o epidemie pe scară largă de leziuni cerebrale asociate pandemiei – probabil asemănătoare cu epidemia de encefalită letargică din anii ’20 şi ’30 după pandemia de gripă din 1918″, a declarat Michael Zandi, de la Institutul de Neurologie al UCL, care a condus studiul.

Inițial s-a spus că noul coronavirus este o boală respiratorie care afectează plămânii. Totuși, neurologii şi medicii specialişti în probleme ale creierului au demonstrat în urma unor studii făcute că SARS-COV2 are impact și asupra creierului, iar acestea sunt îngrijorătoare.

”Îngrijorarea mea este că acum avem milioane de oameni cu COVID-19. Şi dacă într-un an avem 10 milioane vindecaţi, iar acei oameni au deficienţe cognitive… acest lucru le va afecta capacitatea de munci şi de a-şi desfăşura activităţile de zi cu zi”, a declarat Adrian Owen, neurolog la Western University din Canada, într-un interviu acordat Reuters.

Complicații neurologice grave provocate de COVID-19: Creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri

În studiul Universității College London, nouă pacienţi cu inflamaţie cerebrală au fost diagnosticaţi cu o boală rară numită encefalomielită acută diseminată (ADEM), care este mai obişnuită la copii şi poate fi declanşată de infecţii virale.

Cercetătorii au notat că, în mod obişnuit, ar avea un pacient adult cu ADEM pe lună la clinica lor specializată din Londra, însă acest număr a crescut la cel puţin unul pe săptămână pe durata efectuării studiului, situaţie pe care au descris-o drept ”o creştere îngrijorătoare”.

”Având în vedere că boala există de doar câteva luni, s-ar putea să nu cunoaştem încă ce daune pe termen lung poate cauza COVID-19”, a spus Ross Paterson, coautor al studiului. ”Medicii trebuie să fie conştienţi de posibilele efecte neurologice, diagnosticul precoce putând îmbunătăţi rezultatele pacientului”, a completat el.

„Cazuri rare dar foarte grave sunt trecute cu vederea”

Neurologul de la Western University din Canada susține că dovezile care apar subliniază necesitatea efectuării unor studii de amploare, detaliate şi a colectării datelor la nivel global pentru a se putea evalua cât de frecvente sunt astfel de complicaţii neurologice şi psihiatrice. Adrian Owen conduce un proiect internaţional de cercetare la covidbrainstudy.com unde pacienţii se pot înscrie pentru realizarea unei serii de teste cognitive astfel încât să se poată observa dacă funcţiile creierului lor au fost afectate în urma COVID-19.

”Această boală afectează un număr enorm de oameni”, a spus Owen. ”De aceea este atât de important să colectăm aceste informaţii acum”, a adăugat specialistul.

„Aceste cazuri rare dar foarte grave sunt trecute cu vederea”, consideră un neurolog de la Universitatea din Liverpool, autorul studiului, Benedict Michael. Acesta consideră că este nevoie de cercetare în în ceea ce priveşte complicaţiile care pot apărea în urma bolii COVID-19.

O altă boală neurologică este alterarea stării mentale, 39 dintre bolnavi suferind de psihoză, declin neurocognitiv, anxietate, depresie, schimbări de personalitate, manie şi catatonie (sindrom psihomotor al schizofreniei, corpul stând în poziţii fixe, nemişcându-se deloc).

Adauga un comentariu