Titlurile zilei

Concursul cu dedicație de la ApaVital SA poate ajunge în instanță. Condițiile de concurs au provocat un scandal monumental. Aberații totale în dosarele de candidatură

Publicat: 18 feb. 2020

Scandal monumental la vârful ApaVital SA. Concursul derulat de companie pentru posturile de conducere a provocat un val de reacții printre aleșii județului Iași. S-a ajuns până la contestarea în instanță a procedurii de selecție pentru posturile de conducere de la societate. Condițiile restrictive impuse pentru posturile de conducere sunt de-a dreptul șocante.

Aleșii județeni au făcut lumină într-unul din cele mai mari scandaluri din ultima vreme. Concursurile pentru posturile de conducere de la societatea ApaVital SA au ajuns să fie luate la puricat de consilierii județeni, după ce a ieșit la iveală modul prin care s-a făcut selecția candidaților. Consilierii județeni au cerut explicații de la actuala conducere a ApaVital SA, după dezvăluirile din ultima vreme. Totul a plecat de la condițiile restrictive impuse de către societatea ApaVital SA, asistată de expertul independent Fox Management Consultants SRL pentru poziția de director general. În calcul au intrat și alte posturi de director din cadrul societății.

Funcția de director general pare dată cu dedicație lui Mihai Doruș, actual director tehnic al societății. Altfel nu se explică cum s-a ajuns ca în dosarul de candidatură să apară o serie de condiții de-a dreptul șocante pentru oricine dorea să se înscrie.
Aceste condiții au fost evidențiate și de consilierul județean Marius Ostaficiuc. Acesta a arătat că sunt multe semne de întrebare legate de criteriile respective, condițiile de participare fiind restrictive.

„Având în vedere că majoritatea sau mulți dintre membrii Consiliului de Administrație au și o legătură politică, cu siguranță că de aici apare și subiectul legat de politizarea acestei instituții. Noi nu ne-am propus o politizare a ApaVital SA, ci dimpotrivă. Atunci ne punem întrebarea de ce domnul Toma, fostul manager al acestei unități, timp de mai bine de 30 de ani, nu a trecut de lista scurtă. El a spus că s-a retras între timp din motive personale. Rezultă totuși că a fost ceva neclar acolo.

Noi am făcut doar o evaluare și facem o propunere către ARSACIS să vedem dacă toate condițiile de participare au fost respectate și nu au fost restrictive, tocmai pentru a putea avea cât mai mulți oameni profesioniști prezenți la acest C.A. Acum, pentru funcțiile executive care se propun, dorim să fie condiții cât mai exigente, dar nu restrictive”, a arătat consilierul județean Marius Ostaficiuc, președintele Comisiei Juridice din cadrul instituției.

Acțiune în instanță

Acesta a arătat că își rezervă dreptul de a cere lămuriri în instanță pentru concursul derulat la ApaVital SA.

„În Comisia Juridică nu am putut decât să analizăm situația și să facem recomandări. Nu avem atribuții pentru a interveni în procedura de selecție de la ApaVital SA. Evaluarea dosarelor și specificațiile sunt discriminatorii. Sunt multe condiții restrictive. Nu am absolut niciun interes cu privire la ce se întâmplă acolo, însă aceste condiții ridică mari semne de întrebare. Ca persoană fizică, consider că sunt condiții restrictive și voi ataca concursul pentru reluarea acestuia”, a mai menționat alesul județean în cadrul ședinței de plen a Consiliului Județean.

Bătaie de joc în dosarele de candidatură

Condițiile de selecție pentru postul de director general al societății au părut făcute cu dedicație din start. Din cele 18 puncte apărute, unele sunt de-a dreptul aberante. De exemplu, un candidat ar trebui să aibă studii superioare de lungă durată la o instituție de învățământ superior în domeniul tehnic. O astfel de condiție ar bloca accesul unui viitor manager care are alte studii superioare. Ori un manager trebuie să fie mult mai capabil decât un director tehnic. Unul care lucrează pe postul de director tehnic are o anumită direcție, în vreme ce un manager are o altă viziune, mult mai complexă. Un alt criteriu scandalos este legat de faptul că se vrea cel puțin 15 ani de experiență profesională în domeniul studiilor superioare absolvite. Practic, pe o astfel de funcție ar trebui să intre o persoană de peste 40 ani ca vârstă, accesul unui tânăr fiind blocat din start.

Limba română, impusă obligatoriu

Consilierii județeni s-au arătat contrariați și de un alt criteriu impus la concurs. Este vorba de cunoașterea limbii române (scris și vorbit) și cetățenia română sau cetățenia altor state UE, cu condiția să aibă domiciliul în România. Această condiție a fost și cea mai scandaloasă. Practic, ApaVital SA nu ar putea avea un manager de altă naționalitate, chiar dacă acesta este foarte bun în meseria sa. Sau ApaVital SA putea numi direct un profesor de Limba română, expert în probleme de furnizare a apei, din moment ce a pus pe tapet această condiție total aberantă.
O altă condiție scandaloasă este legată și starea de sănătate. Și aceasta este o condiție restrictivă. Practic, o persoană cu handicap nu ar avea acces la această funcție, chiar dacă are competențe în domeniu și îndeplinește celelalte criterii.

Actuala conducere se spală pe mâini

Prezent la Consiliul Județean, actualul director al ApaVital SA, Ioan Toma, a ridicat din umeri în momentul în care a fost întrebat de situație. Ioan Toma s-a arătat mai mult deranjat de faptul că aleșii județeni l-au luat la întrebări.

„Nu se poate relua examinarea pentru că nu este niciun motiv. Consiliul de Administrație numește niște manageri. În comisia de nominalizare sunt oameni care nu pot fi bănuiți de rea-credință. Dacă sunt nemulțumiri, să se ducă lumea în instanță”, a spus Toma.

Pe de altă parte, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a spus că nu a intervenit în niciun fel pentru acest concurs.

„Imixtiunea politicului este de sorginte penală și nu m-am implicat absolut deloc în comisia respectivă. Este datoria ARSACIS și a consiliului de administrație să facă asta. S-a ales o firmă independentă, nu vreau să știu eu nimic. Eu vreau eficiență și asta e ceea ce contează”, a spus Maricel Popa.

Consilier județean, respins pe baza criteriilor aberante

Și candidații veniți din exterior au solicitat o transparentizare a participării la evaluarea candidaților pentru funcțiile de directori. Unul dintre aceștia a fost și Liviu Vornicu. Acesta a acuzat condițiile restrictive impuse, în ciuda celor peste 22 de ani de experiență în domeniul managementului financiar-contabil, atât în SUA, cât și în România. Vornicu a dorit să candieze pentru funcția de director economic.

Firma Fox Managament Consulting SRL din București este cea care se ocupă de procesul de recrutare și selecție. Aceasta, alături de Carmen Teodosiu, Elena Arvinte și Alexandru Sălceanu, toți membrii în Consiliul de Administrație al ApaVital, formează comisia specială care se ocupă de stabilirea criteriilor de angajare. Culmea, este vorba de acceași firmă care a trimis mail-uri pline de greșeli gramaticale, deși una din condițiile de bază pentru posturile de directori scoase la concurs era cunoașterea limbii române.

Comentarii
 • Arsacis poate opri mascarada de concurs si poate realiza altul pe criterii sănătoase si reale. Toma poate conduce mai departe pana la definitivarea pe post a persoanelor competente. După emiterea deciziilor de numire pe post se pot acționa in instanță deciziile rău intenționate a unor servili care vor sa puna mana pe un serviciu public cu japca pentru găștile lor de rude si cunoscuți. Fox Selection Vip ar putea începe sa facă practica in China alaturi de grupul politic UNPR din care face parte.

 • Lamentabil. Acesta adunatura de incompetenti de la asociatia apepulii nu vor si nu stiu ce sa faca. De la presedinte – un fost primar de comuna fara rezultate, un directoras necunoscut nici la ISC de unde a fost adunat si un director al Iasitex care a falimentat o importanta fabrica, ce va asteptati ?

 • Da comisia asta de selecție Salceanu,Teodosiu ,Arvinte,cine a numit-o ? Ce calități au ăștia?Sunt specialiști in resurse umane? Sunt specialiști tehnici? Cunosc fluxul tehnologic APA VITAL așa de bine încât să pună ei condiții restrictive? Nu,probabil au primit ceva la schimb!!! Dacă mă uit bine,văd ca toți trei fac perte din vechiul consiliu de administrație și culmea doi dintre ei și din noul consiliu de administrație!!!! Hopaaaa…. Salceanu și Arvinte,au fost răsplătiți,urmează să vedem și Teodosiu ce va primi !!! Aici cred că e marea cacealma cu așa-zisa recrutare!!!! Întâi și-au făcut un CA umil cu o selecție pe spinceană,apoi acest CA normal,a trebuit să cânte după comanda celui ce îi plătește! Trebuie anulat tot, inclusiv selecția discretionară a CA de unde pleacă tot răul!

 • Teodosiu si Salceanu au evaluat toata viata lor numai studenti, nu oameni care trebuie sa administreze niste bunuri realizate de orase si comune. Ei stiu doar teoria, sau o parte din ce predau ei la locul de munca. Mai bine luau un psiholog sa vada daca toti candidatii sunt sanatosi la cap !

 • Problema e ca Salceanu și Arvinte fuseseră recompensați cu încă un mandat, iar Teodosiu cu siguranța va primi ceva contracte la schimb! ! Aici e cheia! Concursuri mascaradă,jmenuite! E clar ca prostii au fost lăsați sa pună dosare și apoi această comisie care își primise tainul a stabilit niște criterii care se pliau perfect pe ce voia conducerea APA VITAL sa iasă! E caz clar de corupție , unii iau avantajat la intrarea in CA iar ceilalți și-au făcut datoria pe urmă la selecția celor ce ii numiseră pe ei! Aici e de procuratură fratilor…

 • Foarte restrictive criteriile, nu-i așa? După opiniile prezentate in articol se pare ca și o maseuza thailandeza cu un ușor handicap ar putea ocupa postul de director!!! Daca cunoașterea limbii romane nu ar trebui sa fie obligatorie, dacă studiile de specialitate sunt irelevante, dacă experiența in acest domeniu este inutila, iar starea de sănătate este discriminatorie, de ce nu?!? Haideți, dragi ieșeni sa ne facem directori cu rândul toți, câteva zile, sa ajungă pentru toată lumea…. Prietenii politici știu de ce!!!

 • Nea Marcele, nea Marcele, unde gasesti bre agaricii astia? Ii scoti din palaria matale cea mare și frumoasa sau este pe-aicea vreun depozit de prosti, unde aia mai de la urma se vand la 3 lei legatura, 5 lei snopul. Ce vrea Ostaficiuc, cu Stanciu și cu sagetile lor, Laicu și Vornicu? Sa faca din regia de apa al doilea aeroport, pe care in doi trei ani sa o suga de tot banetul, sa o bage in buda și apoi sa o scoata pe taraba pentru doi firfirei? Cu asta vrei sa ramai matale, nea Marcele, in istoria Iasului? Groparul regiilor locale? Totusi, dle Popa, dumneata chiar esti un inginer facut pe bune, un om care in tineretea și maturitatea sa chiar a dovedit ca stie ceva, ca poate face ceva, nu un politruc cu diplome care n-au nica carte in spate, ca electricianul. Cum ziceam, baietii astia cu contestatiile lor sunt atat de prosti ca nu sunt in stare sa-și dea seama ca ei lucreaza pentru PNL, nu pentru PSD. In instanta toata treaba dureaza intre 3 și 6 luni, poate chiar un an. Sa zicem ca instanta le da dreptate. In toamna vom avea un guvern PNL cu majoritate in Parlament, alta majoritate la CJ. Iar procedura dureaza și ea inca vreo 3-4 luni. Adica in iarna, poate chiar la primavara viitoare se termina totul. Credeti voi ca PSD va mai avea greutatea de acum in CJ și peste un an? Vrabia malai viseaza! Asa ca Ostaficiuc și Stanciu lucreaza pentru PNL. Iar baietii astia de la PNL, destepti, au plecat de la sedinta și v-au lasat in ofsaid. In rest tot respectul pentru Toma, care le-a dat ieri baietilor o muiala sa le ajunga.

 • Și faptul ca CA și acum directorii sunt “ Selectați” cu 3-4 luni înainte de alegerile locale,e o altă hoție ! Deci cei de la APA VITAL, își aranjează înainte CA cu vechea conducere și când vin cei noi sunt obligați sa lucreze cu aceștia deoarece au contractele beton și nu pot fi înlocuiți 4 ani, apoi se face CA cu noul Presed care poate mai are 3 luni și pleacă… Hoția asta e pusă la cale de pe timpul lui Simirad iar acum ținând cont ca din comisia de selecție fac parte numai cei puși de Simirad in 2012 ( uitativa in arhiva pe saitul APA VITAL) in CA respectiv Salceanu ,Arvinte și Teodosiu,spune foarte multe, de fapt aici e cheia! Apa Vital a aranjat ca cei 3 sa rămână in CA prin așa zisa selecție,iar ei acum fac jocurile de selecție ! De ce nu se fac aceste selecții de CA și directori după alegerile din Iunie??? Are cineva vreo teamă,vor să ii sara pe liberali sau e vreun blat APA VITAL-PNL dirijat de omul orchestră Simirad cu acoliții săi???
  Nu cred ca Popa are vreo implicare,mai degrabă Chirila care și-a pus director la ARSACIS și oameni in CA !!!

 • Ostaficiuc a mirosit ca la apavital e rost de ceva bănuți, vrea și el niște bănuți ca să poată după locale să ia locul lui Maricel

 • M-am uitat în treacat pe inregistarea sedintei, postata de CJI. Faina treaba. Saracu Ostaficiuc se mira cu gura cascata cum a ajuns el intr-un asemenea hal ca acum, ditamai seful PSD, nu o simpla sagetuta ca pe vremuri, nu poate face el nimic sa mute banii la baieti. Uite asa incepi la tinerete ca pusculita lui Nichita, ii dai și sarutul Iudei și ajungi la maturitate ditamai bosul de carton. In realitate un neica nimeni, caruia nu-i da nime buna ziua. Tovarasi, se poate asa ceva?

 • Ce tot faceti atata discriminare. Ce, prostii fara scoala nu-s și ei oamini? Nu au și iei driepturi? De ce sa nu poti sa fii manajer? Io credeam ca ajunge sa ai carnet de membru la domnu Marius și la dom Cristi (salutari lu tata). Chiar ma bucur ca motanelu de Vornicul a avut carnetu și intrat in CA. Este chiar asa rau sa intri chiar daca ai ultimul punctaj din lista? Ce se tot da atata de falos Tomita ca el a avut punctajul cel mai mare? La ce i-a folosit? A intrat in CA? N-a intrat! Io zic ca de-acum sa incepem și mai aprig lupta antidiscriminare. Avem exemplele vii ale succesului: Dancila și Agamita Dandanache de la Neamt. De ce sa suferim inutil? Sa intre și la noi o lege cum e cu negrii din USA. Esti negru? Ai prioritate! Asa și aici: Esti prost de bubui, incompetentul perfect, dar parasuta politica? Nici nu este nevoie de altceva. Carnetul cu buchetelu de tradafiri ar trebui sa ajunga. Iar daca ai și o moaca de motan oleaca mai ghei, esti candidatul perfect. Suntem prosti, da suntem multi!

 • Bătaia pe ciolan. Daca bastanii actuali sunt atât de buni de ce nu-și fac firme private sa dovedească talentul nativ de dereftori înnăscuți ! Serviciul de apa va merge si fara ei. Singura lor grija : ce facem cu neamurile angajate la APAMORTAL ?

 • sa âmi spună și mie cineva ce a făcut aceasta “performanta” conducere pentru apa ieșenilor ?de ce plătim cea mai scumpă apa din tara ? de ce stam fără apa calda câte o săptămâna in Nicolina ?de ce se anfunda canalizarea orașului la fiecare ploaie ?ce rezultate așa bune ii recomanda pe acești directori? poate e timpul pentru o schimbare și la apavital și la consiliu județului Iași.

Adauga un comentariu